Pavel Bárta
26. prosince 2012 • 04:00

PŘEHLED: Podívejte se, kdo potáhne českou dvacítku za medailí

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKO - ŠVÉDSKO 13:00 ONLINE | Tato jména uslyšíte od televizních komentátorů určitě často! Už ve středu nastoupí juniorští reprezentanti ke svému prvnímu zápasu na světovém šampionátu hráčů do 20 let proti Švédsku, které na minulém mistrovství světa vydřelo pro svou zem po 31 letech titul mistrů světa. Představujeme vám hlavní hvězdy českého týmu.



Česká dvacítka nezískala medaili od roku 2005. Letošní výběr trenéra Miroslava Přerosta nepatří mezi hlavní kandidáty na stupně vítězů, ale na minulém šampionátu sahal tým po semifi nále. I tentokrát by to byla senzace, ale v krátkodobém turnaji je však možné všechno. Největší síla mužstva je především v útoku. Deník Sport představuje hlavní lídry a možného žolíka, kteří mají mužstvu prosekat cestu k vytouženému cíli.

Tomáš Hertl na podzim okusil i seniorský národní dresFoto Michal Beránek

Tomáš Hertl

střední útočník, Slavia, 29 zápasů, 22 bodů (12+10)

Řekl o MS: „Priorita je především postup ze skupiny. Na to se musíme soustředit.“

Mladší vydání Jaromíra Jágra. Mužstvo nestaví na jedné hvězdě, ale právě nejproduktivnější hráč Slavie může být největším tahounem českého výběru. Před měsícem si na turnaji Karjala zahrál za národní tým, na šampionát dvacetiletých jede podruhé. V minulosti parádně šlapala jeho spolupráce s Dmitrijem Jaškinem. Ti dva by spolu mohli hrát i poslepu, při minulém šampionátu v Kanadě byla na jejich kombinace radost pohledět. Trenér Přerost jejich spojenectví pravděpodobně opráší.

Jedním gólem se na výhře nad Německem podílel i Radek Faksa, předpokládaná ofenzivní opora týmuFoto Barbora Reichová (Sport)
Radek Faksa

střední útočník Kitchener (OHL) 29 zápasů 23 bodů (7+16)

Řekl o MS: „Máme zkušený tým, víme, co očekávat. Věřím, že postoupíme do play off z co nejlepší pozice.“

Do přední linie může vnést potřebný důraz, tvrdost a k tomu přidat góly. V této sezoně se rozjížděl pozvolna, ale opět patří k tahounům Kitcheneru. Na minulém šampionátu byl nejmladším členem týmu a vedl si zdatně. Za rok udělal ohromný pokrok. Na ledě dostane větší prostor než naposledy, je schopen zvládat přesilovky i oslabení a chce dokázat, že patří mezi opory.

Nositel slavného jména David Musil by měl být pilířem defenzivních řadFoto ČTK
David Musil

obránce Edmonton Oils Kings (WHL) 27 zápasů 15 bodů (4+11)

Řekl o MS: „Prvořadý je postup ze skupiny, od toho se pak bude odvíjet všechno další.“

Ministr české obrany, pokračovatel slavné hokejové dynastie. Syn bývalého obránce Františka Musila a vnuk Jaroslava Holíka není žádný velký krasobruslař, ale před brankou si dovede zjednat pořádek, rány umí rozdávat i přijímat. V této sezoně změnil klub, odešel z Vancouver Giants a teď tvrdí hru v Edmontonu, kde je víc na očích i lidem z Oilers, kteří ho před rokem draftovali. Bude jedním z lídrů mužstva. Má přirozenou autoritu.

Martin Frk se brání ataku v přípravném utkání se SlovenskemFoto Barbora Reichová (Sport)
Martin Frk

pravé křídlo Halifax Mooseheads (OHL) 28 zápasů 38 bodů (13+25)

Řekl o MS: „Chci něco dokázat i proto, že jedu naposledy. Máme na medaili.“

Úderná pěst týmu. Na šampionátu 2011 jako nejmladší český hráč mile překvapil, teď bude patřit mezi ty, na které se nejvíc spoléhá. Rozený střelec, nebojí se s pukem něco provést. Má tvrdou a přesnou ránu, při přesilovkách se může uplatnit i na pozici obránce, jako právě na mistrovství světa před dvěma lety. V minulé sezoně ho o turnaj připravil otřes mozku, stál ho možná i lepší umístění v draftu. Ale byl první volbou Detroitu, což je skvělá vizitka.

Dmitrij Jaškin (uprostřed) slaví gól na loňském šampionátuFoto Reuters
Dmitrij Jaškin

pravé křídlo Moncton Wildcats (QMJHL) 31 zápasů 50 bodů (23+27)

Řekl o MS: „Víme, že můžeme hrát úplně s každým a budeme to chtít ukázat.“

Po odchodu ze Slavie dominuje v kanadské QMJHL, kde vyskočil mezi desítku nejproduktivnějších hráčů. Už před dvěma lety byl největší hvězdou tehdejší osmnáctky, minulou sezonu se trápil, ani šampionát dvacetiletých mu nevyšel. Ale v Monctonu nabral novou mízu a znovu září, navíc je zase zkušenější. Jakmile se rozjede, nedá se zastavit, žádný puk nepovažuje za ztracený. Když chce, je to hráč schopný rozhodovat velké zápasy.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud