Pavel Bárta
29. prosince 2013 • 04:59

Snad mi za to Kanaďani nevynadají, smál Simon, když utišil peklo

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Samostatným nájezdem zakončeným gólem do prázdné branky poslal útočník Dominik Simon hokejisty Kanady na kolena. Češi na MS hráčů do 20 let porazili zámořského favorita po dvaceti letech a topili se v radosti. „Snad mi za to Kanaďani nevynadají, jak bývá zvykem…,“ obával se naoko Simon.



MATCH OVERVIEW LEGACY
28. 12. • 17:38
Kanada U20
Kanada U20
4:5
ONLINE
28. prosince
17:38
Česko U20
Česko U20
Góly

Domácí: 15:50. Reinhart, 40:24. Drouin, 51:09. Ekblad, 53:01. Hudon

Hosté: 07:10. Kämpf, 37:16. Plutnar, 44:07. Tomeček, 52:45. Vrána, . Simon

Sestavy

Domácí: Paterson (Fucale) – Ekblad, Pouliot, Pelech, Dumba (A), Bigras, Morrissey – Laughton (C), Gauthier, Anderson – Rychel, Petan, Lazar – Horvat, McDavid, S. Reinhart – Hudon, Leier, Drouin (A), Mantha.

Hosté: Langhamer (Dolejš) – Knot, Šidlík (C), Marcel, Plutnar, Šulák, Koštálek, Němeček – Pastrňák, Simon (A), Procházka – Kämpf, Vrána, Kaše – Zacha, Faksa (A), Volek – Sedláček, Tomeček, Zdráhal.

Rozhodčí

Jacob Grumsen (DEN), Timothy Mayer (USA) – Eduard Metalnikov (RUS), Henrik Pihlblad (SWE)

Stadion

Malmö Isstadion

Čekalo se, že bude mít navrch Kanada, český tým se po ustrašeném výkonu proti USA zvedl. Nesrazilo ho, ani když přišel během zápasu čtyřikrát o vedení. Zápas dospěl do nájezdů, po Simonově kulišárně pak propukl gejzír vítězné české radosti. Naopak rudé peklo v kanadských dresech ztichlo.

VIDEO: Podívejte se na góly z utkání Česka s Kanadou

„Říkal jsem si, že to zkusím. Byl to třetí a poslední nájezd, napadlo mě, že se gólman zalekne mého prvního pohybu. Nevěřil jsem tomu stoprocentně, ale zkusil jsem to a ono to vyšlo. Snad mi za to Kanaďani nevynadají, jak bývá zvykem…“ usmíval se Simon a narážel přitom na podrážděnou reakci na fintu Tomáše Hertla při zápase NHL z úvodu sezony.

„Měli jsme od začátku výborné nasazení. Důležitý byl vstup, po dlouhé době se nám povedl, od toho se vše odvíjelo. Vždycky jsme vedli, bohužel jsme o to po blbostech přišli. Na psychiku to bylo hrozné, věřili, že se uklidníme, jenže pak jsme zase gól dostali. Ale pokaždé jsme se z toho dokázali zvednout, bojovali až do konce a jsme rádi, že jsme to dotáhli,“ jásal Simon.

Čeští hokejisté se radují po senzační výhře nad Kanadou na MS hráčů do 20 let. Vyhráli po nájezdech 5:4. Vítězný gól obstaral Dominik Simon
Čeští hokejisté se radují po senzační výhře nad Kanadou na MS hráčů do 20 let. Vyhráli po nájezdech 5:4. Vítězný gól obstaral Dominik Simon

Trenérům vyšel tah s brankářem. Marek Langhamer zámořské hráče zná z juniorky, proto dostal tentokrát příležitost. Měl hodně práce, držel celé mužstvo. Díky jemu Češi přestáli několik drtivých kanadských vln. „Hodně nám pomohl, chytal fakt výborně,“ ocenil útočník Jakub Vrána.

Kanada místy jako by nevěděli, co dělat se srdnatými Čechy. Její hráči tahali i špinavosti, jejich vztek postupně narůstal. Třeba Curtis Lazar šest a půl minuty před koncem najel do Langhamera, tekla i krev. Radek Faksa dokončil zápas s přeraženým zubem a podlitinou vedle oka.

„Nešťastně jsem dostal hokejkou do pusy,“ vysvětloval. „Ovšem bylo to hodně tvrdé, vyhecované. Polovina jejich hráčů mě zná z tamní ligy, proto po mně šli možná trochu víc. Oni vždycky hrají až do konce, snažili jsme se nepolevit. Porazit Kanadu je sen každého týmu. Až přijdu do kabiny v Kitcheneru, tak si je vychutnám. Když jsme před dvěma roky prohráli s Kanadou, dávali mi to taky sežrat,“ smál se Faksa.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud