Tomáš Vrábel
12. prosince 2014 • 10:31

Skvělá posila pro dvacítku: Na MS bude hrát Pastrňák z Bostonu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE
VÍME PRVNÍ | Juniorská reprezentace má pro nadcházející mistrovství světa velkou posilu. Boston uvolní Davida Pastrňáka, který momentálně působí na farmě. „Je to tak. Už jen řešíme letenky a jeho přesun k mužstvu, ještě nějaký zápas totiž odehraje v klubu,“ prozradil pro portál iSport.cz trenér dvacítky Miroslav Přerost.


„Je to výborný hráč, ale uspět může tým jen jako celek. Turnaj je krátký a bude záležet na formě ostatních. Bude součástí týmu, což je pro nás dobře, ale není to tak, že by naše akcie stouply od 300 procent,“ zdůraznil Přerost. K národnímu výběru by se Patrňák měl připojit 21. prosince, šampionát začíná v Torontu a Montrealu o pět dní později.

Přitom Přerost až do pátečního rána vůbec nevěděl, zda s Patrňákem může počítat, nebo ne. "Boston se klidně může vyjádřit i den před mistrovstvím," přiznal ještě minulý týden mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Kluby NHL totiž nemají povinnost uvolňovat hráče na juniorský šampionát.

Osmnáctiletý útočník v létě opustil švédské Södertälje a zamířil do Bostonu, který ho draftoval v prvním kole z 25. pozice. V kempu měl velkou šanci, že se hned probojuje do prvního týmu, ale přibrzdilo ho zranění. Po návratu zářil na farmě v Providence, a tak ho Bruins povolali do NHL, kde odehrál pět zápasů, ve kterých si připsal jednu asistenci.

VIDEO: Pastrňákův první a zatím jediný bod v NHL

"Důvodem, proč byl nahoře v týmu, bylo také to, že jsme ho chtěli vidět. Je teď hodně věcí, které musíme zvážit. Je mu teprve osmnáct. Je pro něj lepší být tady, hrát za Providence nebo pro co se vedení rozhodne? Je tu stále mnoho otázek," pravil trenér Bostonu Claude Julien.

Julien: Osobností se nestane přes noc

Pastrňák je nejmladším hráčem AHL i NHL, v obou soutěžích se ale převedl ve výborném světle. V Bostonu dokonce často nastupoval v elitní formaci po boku Patrice Bergerona. "Předvedl několik dobrých momentů. Je rychlý, ale ještě nemá tolik zkušeností," přiznal Julien. 

Kouč však zdůraznil, že Pastrňák potřebuje čas, aby zmíněné zkušenosti nabral. "V osobních soubojích se nebojí, ale zkušenostmi se člověk učí, a tak časem zesílí. Musí se dát prostor mladým hráčům, aby vyrostli v osobnosti, ale to se nestane přes noc," uzavřel Julien.

Čeští junioři na minulém mistrovství světa postoupili ze základní skupiny do čtvrtfinále, kde ovšem už nestačili na Finy. I tehdy byl v týmu Patrňák.

Širší nominace české juniorské reprezentace:

Brankáři: Miroslav Svoboda (Třinec), Vítek Vaněček (Liberec), Karel Vejmelka (Pardubice), Daniel Vladař (Kladno).

Obránci: Lukáš Klok, Jan Štencel (oba Vítkovice), Marek Baránek (Litvínov), Tomáš Dvořák (Karlovy Vary), Jan Ščotka (Pardubice), David Němeček (TPS Turku/Fin.), Jan Košťálek (Rimouski/QMJHL), Dominik Mašín (Peterborough/OHL), Jakub Zbořil (St. John/QMJHL).

Útočníci: Miroslav Indrák, Dominik Kubalík, Roman Přikryl (všichni Plzeň), David Kaše, Ondřej Kaše, David Kämpf (všichni Chomutov), Michael Špaček, Daniel Voženílek (oba Pardubice), Marek Růžička (Třinec), Patrik Zdráhal (Vítkovice), Sebastian Gorčík (Karlovy Vary), Lukáš Vopelka (Örebrö/Švéd.), Jakub Vrána (Linköping/Švéd.), Pavel Jenyš (Sudbury/OHL), Václav Karabáček (Gatineau/QMJHL), David Pastrňák (Boston/NHL), Pavel Zacha (Sarnia/OHL), Filip Chlapík (Charlottetown/QMJHL), Jan Mandát (Val-d'Or/QMJHL)

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud