10. prosince 2014 • 12:44

Pastrňák si na farmě nezoufá. Jeho budoucnost je zářivá, chválí kouč

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nadaný osmnáctiletý útočník David Pastrňák zamířil na začátku týdne z Bostonu zpět na farmu do Providence, ale smutný být nemusí. Zanechal velmi dobrý dojem. "Má před sebou jasnou budoucnost, a to přímo tady u nás v NHL," pochválil mladíka, který se v prvním týmu Bruins zdržel dva týdny, trenér Claude Julien.



Pastrňák se do NHL dostal díky skvělým výkonům na farmě a rozsáhlé marodce v Bostonu. Několikrát naskočil do zápasů v první lajně společně s Patricem Bergeronem a Bradem Marchandem a i když v pěti zápasech gól nedal, jasně předvedl svůj talent. Na bránu vyslal čtrnáct pokusů a připsal si jednu asistenci.

"Rozhodně jste ho v tomhle týmu neviděli naposledy, oproti tréninkovému kempu před sezonou udělal obrovský pokrok," řekl Julien pro NESN.com.

Pro vedení tradičního mužstva je ale důležitý především kvalitní vývoj českého hokejisty. NHL si mohl ochutnat, ale pro Bruins není nutné, aby se rychle musel adaptovat na nejvyšší možnou úroveň. Předposlední finalista soutěže má vyvážený kádr, mladíka si raději bude dál pilovat na nižší úrovni.

VIDEO: Takhle si Pastrňák připsal první bod v NHL

"Je mu teprve 18 let, musí trochu zesílit. Ale my víme, že to všechno přijde. Jsem rád, že jsme si ho mohli v prvním týmu prohlédnout, jeho kreativita a rychlost se mi moc líbily," vyzdvihl ofenzivní schopnosti Pastrňáka trenér Bostonu.

Přesto hlavně muskulatura ještě hračičkovi z Havířova chybí. Tuctový bek NHL váží většinou více než 90 kilogramů a je potřeba se před srážkami s rozjetými hromotluky obrnit. Jen šikovnost nestačí. "Je pro nás moc důležité, abychom se s ním vydali správným směrem. Už takhle člověk musí obdivovat, co v tomto věku všechno dokáže," řekl Julien.

Přesto, kam povedou další kroky juniorského reprezentanta se ještě neví. Zůstane v zámoří? Nebo ho tým uvolní zpět do Švédska?

"Ještě jsme se nerozhodli. Dál budeme sledovat hlavně jeho fyzickou stránku, jak se pere s únavou a nabitým kalendářem a pak se rozhodneme, co bude pro něj nejlepší," řekl pro oficiální klubové stránky asistent generálního manažera Don Sweeney.

Původně se počítalo s jeho odchodem do Švédska, Pastrňák se ale rozhodl, že se do velkého hokeje chce prosadit hned. "Tuhle výzvu přijal za svou a na hru v zámoří se adaptoval hodně rychle," pokyvoval hlavou Sweeney. "Jsme rádi, že zůstal a může si zvykat na místní poměry, jak na ledě, tak mimo něj. To mu pomůže."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud