4. ledna 2018 • 10:48

Náčelník, dirigent obrany i flegmatik. TOP 5 českých hvězd před Kanadou

Autor: pab, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Český tým má ve svém středu několik individualit, o které se může opřítČeský tým má ve svém středu několik individualit, o které se může opřítFOTO: Koláž: iSport.cz

    Poprvé od roku 2005 čeští hokejisté postoupili na mistrovství světa hráčů do 20 let mezi nejlepší čtveřici a na vydařeném šampionátu vyčnívá kromě precizních týmových výkonů také množství individualit. Však i kanadští experti už se museli naučit jména jako Filip Zadina, Josef Kořenář či Martin Nečas. Kdo jsou tedy hvězdy českého výběru?

  • Josef Kořenář (brankář)

    Josef KořenářFoto Klára Petrásková

    Tým: Benátky nad Jizerou (1.liga)

    Dobře ví, kde leží Kojčice u Pelhřimova. V tomhle městě se narodil, vyrostl na Vysočině a jako trojka Jihlavy zamířil do Benátek. Na farmě Liberce chytá pravidelně a navíc je pod dohledem trenéra brankářů Martina Lásky, který pracuje taky pro českou dvacítku. Je to trochu paradox, ale v juniorské reprezentaci přeskočil Jakuba Škarka, který v extralize nastupuje za Jihlavu pravidelně.

    Chytal taky v přípravě proti Kanadě, dostal všech devět gólů, než ho trenér Pešán ke konci vystřídal. „Nechtěl jsem, aby se nám rozhodili oba gólmani,“ vysvětloval pak trenér Filip Pešán. Ve skupině pak brankáře prostřídal.

    Po dvou úvodních utkáních měl příjemné starosti, komu dát přednost, a klidně si mohl hodit korunou. Po dalších dvou bylo rozhodnuto. Ve čtvrtfinále nastoupil Kořenář. Flegmatik, patřící od letních kempů do stáje San Jose Sharks, přiváděl pod vlajkou s vyvěšeným číslem Dominika Haška soupeře k šílenství, přesně jako to uměl slavný Dominátor.

  • Libor Hájek (obránce)

    Libor HájekFoto Sanny Muharem

    Tým: Saskatoon Blades (WHL)

    Laik žasnul, odborník se divil. Překvapený byl i Steve Yzerman, generální manažer Tampy, která ho draftovala a s níž má podepsanou nováčkovskou smlouvu. Progresivní bek se před rokem nevešel do sestavy dvacítky pro MS v Montrealu, aniž by v přípravě dostal pořádnou šanci. V Buffalu si to vynahradil.

    Hraje první obranu, je dirigentem zadních řad a zatím nejproduktivnějším obráncem turnaje (1+6).

    K oporám druhé vlny patřil už v osmnáctce, roste z něj mobilní zadák moderního střihu a v juniorce se trochu pokanadštil. Rychle rozehrává puky, dobře bruslí, má přehled, nepanikaří. V Tampě si své naděje chystají pro velký hokej postupně. Dělá pokroky, nemusí být daleko doba, kdy nastoupí v NHL. Během posledního play off už jezdil s farmou Lightning ze Syracuse během tažení do finále Calder Cupu. Jeden z mála, komu je v Buffalu teplo. „Ve středu Kanady, kde hraju, bylo minus třicet pět stupňů.“

  • Filip Zadina (útočník)

    Filip ZadinaFoto Sanny Muharem

    Tým: Halifax Mooseheads (QMJHL)

    Když česká dvacítka naposledy došla na šampionátu daleko jako letos, bylo mu pět let. Střelecké geny zdědil po otci Marku Zadinovi, ve čtvrtfinálové kovbojce sehrál jednu z hlavních rolí. Svým druhým gólem v zápase na 3:3 popravil finské sebevědomí. „Mám strašnou radost, že jsme český hokej posunuli dál. O takovém utkání sní každý malý kluk. Budeme hrát o medaili. Nádhera!“ pálil ze sebe po čtvrtfinále, v němž předvedl zatím nejlepší výkon v turnaji. Na šampionátu nasázel pět branek, víc obstaral jen Američan Bellows.

    „Jedeš s příští jedničkou,“ říkali si čeští hráči při cestě vymrzlým výtahem, když se vraceli do kabiny v KeyBank Center z tréninku v sousední hale Harbour Center. Bylo tam s nimi i pár Švédů. Obránce Rasmus Dahlin stál přímo naproti. Zadina hraje QMJHL v Halifaxu a bydlí u stejné rodiny jako předtím zatím poslední jednička draftu, Švýcar Nico Hischier. Český střelec ho připomíná i na ledě. Tak uvidíme.

  • Martin Nečas (útočník)

    Martin NečasFoto Sanny Muharem

    Tým: Kometa Brno (extraliga)

    Působí klidně, mluví soustředěně. Ale taky umím roztát. Jako jednou na cestě autobusem z tréninku do hotelu, kdy s Filipem Zadinou vysílali přesun živě přes Facebook a vtáhli lidi do zákulisí české dvacítky. Jeden z těch, kdo vědí, co cesta k vítězství obnáší. „O takovém zápase člověk sní, ale ještě není co slavit. Musíme takhle pokračovat dál,“ řekl po čtvrtfinále. Předloni dotáhnul osmnáctku jako kapitán k triumfu na Hlinkově memoriálu, k úspěchu tlačí i dvacítku. Američanovi Caseymu Mittelstadtovi dýchá na krk v produktivitě turnaje (3+6). Za Carolinu si zahrál v NHL, podívat se na něj přijel i GM Ron Francis.

    Je to klidný vůdce týmu, vyzařuje z něj ohromná síla. Nedává najevo emoce, jen občas vyloudí na tváři lehký úsměv. To jeho otec a bývalý reprezentant v běhu na lyžích se na tribuně dovede rozjařit víc. Jen v závěru utkání se Švýcarskem málem ujel. Soupeř výrazně přiostřil, kouč Pešán ho pak raději stáhnul ze hry, aby svůj klenot pošetřil na vhodnější chvíle.

  • Marek Zachar (útočník)

    Marek ZacharFoto Klára Petrásková

    Tým: Sherbrooke Phoenix (QMJHL)

    Hráč, který na ledě odvede spoustu černoty, odmaká každé střídání. Motivátor a hecíř v kabině i na střídačce. Správný kapitán.

    Liberecký odchovanec, který byl vůdčím typem od mládí. Céčko nosil už v osmnáctce, ve dvacítce mu zůstalo. Jako správný náčelník má ze všech hráčů taky nejhustší plnovous. Tenhle porost nosí dlouho, ale kdyby snad junioři šampionát zázračně vyhráli, bude ho možná muset shodit.

    „V kabině už padlo, že se mám oholit. Ale ještě to probereme,“ usmíval se.

    Sebevědomě vede český tým za medailovou misí. Věří, že výhrou ve čtvrtfinále to neskončilo. „Tým je ohromně silný, nesloží zbraně jen tak, V životě jsem nezažil takovou partu. Na šampionát jsme se strašně těšili, psali si s kustody, nemohli se dočkat. Všichni chceme a jdeme si za tím. Každý má svoji roli. Když to vloží ve prospěch týmu, pak všechno zapadne, jak má.“

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud