Martin Tomaides
20. května 2014 • 04:15

TOP 5 hvězd Francie: Vítěz Stanley Cupu i "trestanec" z Jágrova týmu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dnes večer čeká český tým na MS v Bělorusku poslední utkání skupiny proti Francii. Co by se ještě před pár lety mohlo jevit jako lehký úkol, je letos případem s vykřičníkem. Podceňovaní Francouzi už dokázali na turnaji porazit Kanadu i Slovensko a mají jistotu postupu ze skupiny. Podívejte se na pět hvězd, na které si české mužstvo bude muset dát pozor – porážka totiž znamená čtvrtfinálový střet s Ruskem!



1. Antoine Roussel, útočník, Dallas Stars (NHL)

Bilance na turnaji: 6 utkání, 10 bodů (5+5)

Antoine Roussel se raduje z jedné ze dvou branek, které vstřelil do sítě Slovenska.Foto Michal Beránek (Sport)
Tenhle čtyřiadvacetiletý chlapík je zřejmě největší hvězdou Francie. Svým drsným herním stylem už si totiž stihl udělat jméno i ve slavné NHL!

Jako jediný francouzský hokejista letos v zámoří nasbíral více než 20 bodů (29, 14+15) a k tomu 209 trestných minut. Tímto počinem se mimo jiné zařadil na třetí místo v celé soutěži.

V sezoně Roussel navíc desetkrát shodil rukavice a provokování soupeřů piluje k dokonalosti. Je ale také šikovný s hokejkou a obdivuje Jaromíra Jágra , se kterým si v loňské sezoně zahrál v Dallasu. "Po jeho odchodu do Bostonu byla v šatně úplně jiná atmosféra. I já jsem byl smutný, hodně jsem se od něj naučil," vyprávěl Roussel před pár měsíci.

2. Cristobal Huet, brankář, HC Lausanne (Švýcarsko)

90,37% úspěšnost, průměr 2,52 gólu za zápas

Nejlepší roky má tenhle osmatřicetiletý veterán za sebou, pořád je ale neochvějnou francouzskou jedničkou a vítězem Stanley Cupu z roku 2010. Huet je také prvním francouzským brankářem, který to dotáhl až do NHL.

Pro mužstvo je klíčovým hráčem, o čemž se přesvědčili například hokejisté Kanady, které Francie porazila po nájezdech. Huet navíc v zápase zazářil neskutečným zákrokem.

Brankář Cristobal Huet francouzský tým proti Dánům podržel, inkasoval jen dvakrátFoto Michal Beránek (Sport)

3. Stephane da Costa, útočník, Binghamton Senators (AHL)

Bilance na turnaji: 6 utkání, 9 bodů (6+3)

S Rousselem nejdůležitější útočník mužstva. Da Costa sice většinu letošní i předešlé sezony strávil na farmě Ottawy, do prvního mužstva ale občas nakoukne a nemá problém se prosadit. Čtyřiadvacetiletého hráče zdobí především herní kreativita a čuch na góly. Bude nebezpečný.

4. Pierre-Edouard Bellemare, útočník, Skelleftea (Švédsko)

Bilance na turnaji: 6 utkání, 8 bodů (3+5)

Pierre-Édouard Bellemare slaví svůj gól proti Dánsku. Trefa na 3:2 se po výhře 6:2 ukázala být tou vítěznouFoto Michal Beránek (Sport)
Bellemare je ofenzivní rychlé křídlo, které dobře přispívá v útoku i v obraně.

Na turnaji si zatím drží bilanci více než bodu na zápas a své kvality potvrzuje pravidelně i ve švédské lize, kde v týmu Skelleftea už tři sezony v řadě nastupuje jako asistent kapitána.

5. Baptiste Amar, obránce, Grenoble (Francie)

Bilance na turnaji: 6 utkání, 3 body (2+1)

Nejzkušenější francouzský zadák. Čtyřiatřicetiletý Amar hájil reprezentační barvy už na mistrovství světa v roce 2000 a i když patří k nejstarším hráčům na soupisce, ze všech hokejistů Francie zatím odehrál na turnaji nejvíce minut. Výborně čte hru a je velice dobře technicky vybavený.

Zápas Česko - Francie sledujje od 19.45 online na iSport.cz!

MATCH OVERVIEW LEGACY
20. 5. • 19:45
Česká republika
Česká republika
5:4
ONLINE
20. května
19:45
Francie
Francie
Góly

Domácí: 19:18. Sobotka, 24:30. Sekáč, 31:29. Jágr, 32:42. Zaťovič, 62:19. Kolář

Hosté: 06:48. Desrosiers, 17:39. Desrosiers, 18:22. Meunier, 42:36. Roussel

Sestavy

Domácí: Salák (Jakub Kovář) – Němec, Vitásek, Kindl, Jordán, Zámorský, Kolář, Ševc – Sobotka, Hertl, Jágr – Červenka, Klepiš, Vondrka – Novotný, Hudler, Sekáč – Zaťovič, Jan Kovář, Rolinek (C) – Petružálek. Trenér: Vladimír Růžička.

Hosté: Hardy (Huet) – Auvitu, Besch, Amar, Manavian, Dieudé Fauvel, Janil, Chakiachvili – S. Da Costa, Roussel, Bellemare – Treille, Meunier (C), Desrosiers – Fleury, Guttig, T. Da Costa – Tardif, Henderson, Ritz – Raux. Trenér: Dave Henderson.

Rozhodčí

Dremelj (SLO) – Gofman (RUS) – Hull (CAN) – Puolakka (FIN)

Stadion

Hala Čižovka, Minsk

Návštěva

8214 diváků

Zkušený Amar už na turnaji odehrál skoro 120 minut.
Zkušený Amar už na turnaji odehrál skoro 120 minut.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud