19. května 2014 • 19:29

Novotný: Francie hraje fakt dobře. Ale měli bychom vyhrát

Autor: ČTK, iSport.cz
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterním duelu mistrovství světa s Francií budou čeští hokejisté bojovat o konečné třetí místo v základní skupině A a vítěz se ve čtvrtfinále vyhne Rusku, které jako jediné prochází turnajem bez ztráty bodu. Útočníci Tomáš Rolinek a Jiří Novotný patří mezi pětici zástupců týmu Vladimíra Růžičky, kteří se při posledním vzájemném souboji s Francouzi na světovém šampionátu v roce 2010 v Německu podíleli na vysoké výhře 6:2. Současný výběr země galského kohouta má podle nich ale úplně jinou sílu.



"Už se to vůbec nedá srovnávat. Je to už čtyři roky. Oni mají jiný tým, my taky. Je to úplně o něčem jiném. Oni mají větší sílu, než měli tenkrát," řekl kapitán Rolinek na adresu soupeře, který už na turnaji v Minsku porazil Slovensko i Kanadu a dnešní výhrou nad Dánskem si zajistil poprvé od roku 1995 postup do čtvrtfinále.

"Viděl jsem jejich jeden celý zápas v televizi a hrajou fakt dobře. Porazili silné týmy - Slováky a Kanadu, takže to nebude nic jednoduchého. Ale jestli navážeme na výkon proti Norsku a musíme samozřejmě proměnit šance, tak bychom to měli zvládnout," věří Novotný, který v Mannheimu zaznamenal proti Francii tři body za gól a dvě asistence.

Cíl je jasný, vyhnout se sborné. Té zatím se silným mužstvem a novým trenérem Olegem Znarokem vychází reparát za olympiádu v Soči. "Rusové jsou silní a není žádným tajemstvím, že se jim chceme vyhnout i my," uvedl Novotný.

"I kdybychom ale nehráli o třetí místo, tak s Francií chceme vyhrát a měli bychom, i když víme, že to není jednoduchý soupeř," poukázal útočník Lva Praha na to, že by Češi neměli mít proti papírově slabšímu soupeři jiný cíl.

"V první řadě každý chce zápas vyhrát, ať je to o první místo ve skupině, o druhé nebo o třetí. Samozřejmě má takovou váhu, že když ho vyhrajeme, tak půjdeme ze třetího místa a vyhneme se Rusům. Víme, že tady mají asi nejsilnější mančaft, potvrzují to ve druhé skupině a jsou velcí favoriti," prohlásil Rolinek.

V nedělním zápase s Norskem i přes těsnou výhru 1:0 viděl zlepšení. "Řekli jsme si spoustu věcí v kabině a už se to projevilo. Byla tam z naší strany velká bojovnost a tak se to musí hrát. Víme všichni, že když budeme plnit pokyny, které máme, a budeme hrát týmově, tak sílu máme. Chybělo jen proměnění šancí. Byl to výborný výkon z obrany i brankáře Saši Saláka," prohlásil Rolinek.

"Hra ve středním pásmu se zlepšila, trénovali jsme to. Hned jsme po nich šli, což jsme chtěli. Dařilo se nám to, byl z toho tlak a šance. Druhé pozitivum je, že jsme ubránili velmi dobře oslabení. Nepustili jsme je moc do pásma, a když ano, tak jsme vyhráli důležitá vhazovaní. To se nám předtím taky nedařilo," přitakal Novotný.

Novotný si také pochvaloval, že je v dobré formě brankář Alexander Salák. "Mohli jsme se o něj opřít a je to jedině dobře. Je to pak o jednom zápase, musíte mít kvalitního gólmana a hlavně s dobrou formou. To Saša má," dodal Novotný.

Z V VP PP P Skóre B

Přípravy vrcholí. Takhle probíhalo oficiální focení národního týmu na hokejovém šampionátu v Bělorusku
Přípravy vrcholí. Takhle probíhalo oficiální focení národního týmu na hokejovém šampionátu v Bělorusku

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud