23. května 2014 • 12:42

Premiéra v nové zemi! Hokejové MS 2018 dostalo Dánsko

Autor: ČTK, iSport.cz
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejové mistrovství světa se v roce 2018 bude konat poprvé v historii v Dánsku. Rozhodli o tom delegáti kongresu Mezinárodní hokejové federace (IIHF) v Minsku. Druhým kandidátem bylo Lotyšsko, které však v hlasování zcela propadlo. Dánové získali 95 hlasů, Lotyši dvanáct.



Šampionát by se měl podle dánských plánů konat v Herningu a v nové aréně v Kodani, která bude otevřena v roce 2016 a má mít kapacitu 12.000 diváků. Dánsko bude vrcholnou akci IIHF hostit poprvé, v minulosti se tam však hrály turnaje nižších mládežnických kategorií nebo závěrečný turnaj olympijské kvalifikace.

"Ještě před několika lety nebyl hokej v Dánsku příliš rozšířený. Začali jsme si ale věřit a zlepšujeme se. Chceme patřit mezi nejlepší hokejové země," uvedl obránce Edmontonu Philip Larsen, který dánskou kandidaturu podpořil. "Stále nám ale chybí poslední krok - ukázat fanouškům, co dokážeme, na domácím ledě," řekl před volbou.

Dánové na letošním šampionátu v Minsku obsadili 13. místo, v základní skupině však porazili český tým 4:3 po samostatných nájezdech. V žebříčku IIHF patří Dánsku rovněž 13. pozice a je nejvýše postavenou zemí, v níž MS ještě nebylo.

"Budeme poprvé pořádat šampionát a zároveň to bude největší sportovní akce na dánské půdě. Takže jste přepsali historii hned dvakrát," řekl delegátům předseda dánského hokejového svazu Henrik Bach Nielsen. Jeho lotyšský protějšek Kirovs Lipmans po oznámení výsledku voleb odstoupil z funkce. Lotyšsko chtělo pořádat MS podruhé po roce 2006.

Příští rok se MS uskuteční v Praze a v Ostravě, v roce 2016 v Moskvě a v Petrohradu a za tři roky se o pořadatelství podělí Německo a Francie (Kolín nad Rýnem a Paříž).

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud