6. května 2015 • 22:30

Parádní bitva! Kanada přestřílela Švédsko 6:4, Slováci prohráli

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN STŘEDEČNÍCH ZÁPASŮ | Bitva hokejových velmocí přinesla na MS parádní podívanou - a hodně gólů. Kanada po ní zůstala stoprocentní, když porazila Švédsko 6:4, ačkoliv prohrávala už 0:3. V dalším večerním utkání Slovensko neudrželo dvoubrankový náskok a prohrálo s Norskem 2:3. Po porážce s USA se hokejisté Ruska vrátili na vítěznou vlnu. Obhájci titulu porazili jednoznačně Dánsko 5:2. V "pražské" skupině pak  Švýcarsko padlo s Lotyšskem 1:2 v prodloužení.



Kanada otočila skóre a Švédsko porazila

Hokejisté Kanady ukázali na mistrovství světa opět svou ničivou ofenzivní sílu. V utkání základní skupiny A v Praze sice se Švédskem prohrávali 0:3 a ještě v polovině třetí třetiny 3:4, ale nakonec zvítězili 6:4 a zůstávají dál stoprocentní v čele tabulky s celkovým skóre 28:8 po čtyřech odehraných zápasech. Švédové na turnaji poprvé prohráli. Vítězný gól dal v přesilovce Tyler Ennis.

Souboj dvou žhavých aspirantů na cenné kovy začala dosud suverénní Kanada rozpačitě a především hodně vlažně. Zatímco Smith v její brance čelil jedné šanci za druhou, zámořský celek se zmohl v prvním dějství jen na pět pokusů, které mířily mezi tyče.

Seveřané si po úvodním náporu brzy vynutili přesilovku, v níž měl ale největší příležitost Couturier. Na začátku šesté minuty ale Kanada nechala zcela v poklidu úřadovat za svou brankou Erikssona s Landerem, jenž si neatakován vyjel do střelecké pozice a otevřel skóre.

Další tutovku měl po chvilce Lindström. Na druhé straně potrápila gólmana Nilssona teč Crosbyho. Barrie pak zakončoval rychlý výpad Kanady, ale Nilsson byl znovu připravený. V 18. minutě však Klefbom trefil bekhendovým pokusem brusli tísněného Raska a po rychlé kontrole u videa vedlo Švédsko 2:0. Jen o 28 vteřin později se navíc prosadil Forsberg.

Od druhé třetiny přece jen Kanaďané přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a odrazilo se to i na skóre. Duchene s Raskem jím ještě nepohnuli, ale ve 27. minutě po skrumáži před švédským brankovištěm už se ranou prakticky do prázdné branky zapsal z mezikruží mezi střelce bek Ekblad.

Ve 32. minutě pak Halla zahákoval v šanci Klingberg a Hall nařízené trestné střílení s přehledem proměnil rychlou střelou mezi Nilssonovy betony. O necelé tři minuty už bylo vyrovnáno, když tlak Kanady dovršil povedenou tečí Couturier a spravil si chuť po spálené šanci z úvodu duelu. Uběhlo však 56 sekund a Švédům vrátil vedení Möller.

Zkraje třetího dějství vychytal Nilsson Crosbyho. Strážce švédské branky pak ve 48. minutě vytáhl další výtečný zákrok, když bleskovou lapačkou zmrazil Toffoliho. Stejný výsledek měl jejich minisouboj i o půlminutku později.

Forsberg mohl zvýraznit vedení svého celku, jenže nedal a místo toho vyrovnal v 51. minutě Wiercioch. Jedinou z pouhých čtyř početních výhod v celém utkání pak v polovině 54. minuty zužitkoval Ennis a výhru Kanady zpečetil snadno do prázdné branky při power play Seveřanů Seguin.

Skupina A:

Švédsko - Kanada 4:6 (3:0, 1:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 6. Lander (Eriksson, Granberg), 18. Rask (Klefbom, Lindholm), 18. F. Forsberg (Eriksson, Klingberg), 36. Möller (Sjögren, Ekman-Larsson) - 27. Ekblad (Burns, O'Reilly), 32. Hall z trest. střílení, 35. Couturier (Ekblad), 51. Wiercioch (Eberle, Crosby), 54. Ennis (Hall, Spezza), 59. Seguin (O'Reilly). Rozhodčí: Wehrli (Švýc.), Rönn - Puolakka (oba Fin.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 16.695.

Švédsko: Nilsson - Klefbom, Ekman-Larsson, Klinberg, S. Kronwall, Granberg, Ekholm - F. Forsberg, Lander, Eriksson - Lindström, Sjögren, Möller - Lindholm, Rask, Ericsson - Hjalmarsson, J. Lundqvist, Josefson. Trenér: Pär Marts.
Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Savard, Wiercioch, Barrie, Muzzin, Ekblad - Spezza, Crosby, MacKinnon - Seguin, Giroux, Ennis - Eberle, Duchene, Hall - Toffoli, O'Reilly, Eakin - Couturier. Trenér: Todd McLellan.


Slovensko neudrželo vedení a s Nory prohrálo

Slovenští hokejisté podlehli na mistrovství světa v Ostravě překvapivě poslednímu týmu skupiny B Norsku 2:3. Výběru českého kouče Vladimíra Vůjtka nestačilo ani dvougólové vedení. Seveřané v třetí části díky druhé trefě obránce Mattiase Nörsteböho otočili skóre a získali první body na turnaji. Slovensko ve svém čtvrtém utkání poprvé nebodovalo a zkomplikovalo si boj o postup do čtvrtfinále.

Vůjtek se přidržel úspěšné sestavy, která v závěru obrátila zápas se Slovinskem a kapitán Kopecký, který v jeho třetí třetině nehrál, zůstal překvapivě dokonce jen v civilu. A Slováci na čtvrtý pokus v Ostravě zažili, jaké to je otevřít skóre. Neobešli by se však bez důležité výpomoci gólmana Laca, který ve dvou norských přesilovkách zhatil velké příležitosti Martinsena a Roselliho Olsena. Vůjtkův úterní žolík Surový tak v 19. minutě ve hře pět na čtyři mohl zblízka dorazit Gáboríkovu střelu a opět rozjásal tribuny hojně obsypané slovenskými fanoušky.

Slovensko ani dnes nepředvádělo žádný oslnivý výkon, ale když ve 22. minutě Ďaloga dělovkou od modré čáry trefil levý horní roh norské branky, mělo nakročeno za zatím nejpřesvědčivější výhrou na turnaji. Děj ale zamotal Nörstebö, který v přesilovce také napřáhl od modré a puk se od tyče a Lacovy nohy dokutálel za brankovou čáru. Herně vyrovnané utkání i gólově vyvážil Roselli Olsen, který v 36. minutě opařil Slováky šťastnou trefou s tečí o soupeřova obránce.

To nejhorší ale na Vůjtkův tým spadlo v třetí části. Nörstebö ve 42. minutě další přesilovkovou bombou od modré čáry otočil skóre a Meszároš navíc záhy slovenskou snahu paralyzoval hloupým faulem a pětiminutovým oslabením. V závěrečném marném náporu, zvýrazněném přesilovkou i odvoláním brankáře, už Slováci duel nezachránili.

Skupina B (Ostrava):

Slovensko - Norsko 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 19. Surový (Gáborík, Hudáček), 22. Ďaloga (Mikuš, Tatar) - 26. Nörstebö (Hölös, M. Olimb), 36. Rosseli Olsen (Ask, Martinsen), 42. Nörstebö (Thoresen, Hölös). Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 5:5, navíc Bartovič 10 min., Meszároš (oba SR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Slovensko: Laco - Meszároš, Graňák, Jurčina, Sersen, Ďaloga, Mikuš, Baranka - L. Hudáček, Surový, Gáborík - Bartovič, Bližňák, Pánik - Jurčo, Viedenský, Tatar - Daňo, Lušňák, Dravecký - Miklík. Trenér: Vladimír Vůjtek.
Norsko: Haugen - Nörstebö, Hölös, Tollefsen, Trygg, Sörvik, Bonsaksen - M. Olimb, Thoresen, Ask - Rosseli Olsen, K. Olimb, Martinsen - Trettenes, Bastiansen, Forsberg - Roest, Röymark, Stene. Trenér: Roy Johansen.


Rusové si poradili s Dánskem, porazili ho 5:2

Hokejisté Ruska si ve čtvrtém utkání na světovém šampionátu v Ostravě ve skupině B snadno poradili s Dánskem 5:2 a do tabulky si připsali třetí vítězství. Dva góly obhájců titulu, kteří s přehledem kontrolovali vývoj celého utkání, vstřelil Sergej Mozjakin.

Rusové si navzdory vlažnému výkonu bez větších nepříjemností dokráčeli pro tři body. Dánsko, které při disciplinárních trestech pro J. B. Jensena a Hansena, točilo jen sedmnáct hráčů v poli a útočníka N. Jensena v obraně, vypadalo od začátku smířeně s porážkou. Sborná se ani moc nezapotila a už vedla o dva góly. Počkala si na první přesilovku, v níž nejproduktivnější ruský útok vyšachoval dánský kvartet a Panarin bombou bez přípravy pokořil Dahma.

Právě vyjma elitní řady z SKA Petrohrad trenér Oleg Znarok po pondělní prohře se Spojenými státy nenechal v sestavě kámen na kameni, ale proti papírově slabšímu soupeři se jeho celek nedonutil hrát na plný plyn. Ještě když ve 14. minutě Mozjakin přesnou trefou přes dánský dvojblok ruský náskok zvýšil.

Náboj utkání až v půli utkání na chvilku vznítil kontaktním gólem Green, který se protáhl zpoza brány a propasíroval puk za Bobrovského. Ale pak znovu zaúřadovalo úderné petrohradské trio a lídr ruské produktivity Dadonov pohotovou tečí v přesile pět na čtyři vrátil rozdíl do dvoubrankové podoby.

Favorit se zápas snažil jen dohrát. Avšak deset minut před koncem ho podruhé znejistil v přesilovce Spelling. Rusové znovu přidali a po několika nevyužitých šancích jejich povinné vítězství parádním blafákem a druhým gólem v utkání zpečetil Mozjakin. O 48 sekund později uzavřel střelecký účet Tarasenko.

Skupina B (Ostrava):

Rusko - Dánsko 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 11. Panarin (Dadonov, Šipačov), 14. Mozjakin (Malkin), 39. Dadonov (Medveděv, Čudinov), 58. Mozjakin (Kuljomin, Malkin), 58. Tarasenko (Antipin, Plotnikov) - 30. Green (Spelling, O. Lauridsen), 50. Spelling. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Mayer (USA) - Mills (Kan.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 6:5. Využití: 2:1. Diváci: 7682.

Rusko: Bobrovskij - Bělov, Jakovlev, Antipin, Kulikov, Čudinov, Medveděv, Mironov - Dadonov, Šipačov, Panarin - Mozjakin, Malkin, Kuljomin - Tarasenko, Plotnikov, Anisimov - Širokov, Tichonov, Kovalčuk. Trenér: Oleg Znarok.
Dánsko: Dahm - Kristensen, M. Lauridsen, Boedker, N. Jensen, Uldall, O. Lauridsen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Hardt, Jakobsen, Madsen - Spelling, Green, Stal - Starkov, A. Poulsen. Trenér: Jan Karlsson.

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17
2. Finsko 7 4 2 0 1 22:9 16
3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15
4. Bělorusko 7 4 0 2 1 20:19 14
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3


Švýcaři padli s Lotyšskem, prohráli v prodloužení

Hokejisté Lotyšska si při čtvrtém vystoupení v základní skupině A mistrovství světa v Praze připsali první body, když porazili Švýcarsko 2:1 v prodloužení. Švýcaři i počtvrté na šampionátu bodovali, o což se gólem na 1:1 zasloužil v čase 58:09 Matthias Bieber. Ve třetí minutě prodloužení ale rozhodl Kaspars Daugavinš.

Lotyši se po úvodním těžkém trojboji proti Kanadě, českým hokejistům a Švédsku toužili vrátit do hry o čtvrtfinále. Podobné úvahy se mohly brzy začít rozplývat, ale přestupek Džerinše ustáli bez úhony, když se proti Fialovi se Surim vyznamenal gólman Masalskis. Darzinš na druhé straně prověřil Berru, ale jinak se moc šancí na úvodní gól neurodilo.

Ve 25. minutě se Lotyšsko dostalo do přečíslení dvou na jednoho, na jehož konci vzal koncovku na sebe Džerinš a nad Berrovo rameno se parádně trefil pod horní tyčku. Jen chvilku poté mohl vyrovnat Fiala, jenže Masalskis byl proti. V krátkém sledu po sobě se pak proti pravidlům provinili Darzinš, Krisjanis Redlihs a Cibulskis, ale Lotyši nadále drželi těsné vedení. To se nejvíce zachvělo v základech po ráně aktivního Fialy, který nastřelil tyč.

Lotyši ve třetím dějství pečlivě hlídali vedení, ale Švýcaři se nehodlali s porážkou smířit a stupňovali tlak. V 56. minutě sice ještě Lotyšsko odolalo po závaru před Masalskisem, ale krátce poté si muselo vzít oddechový čas.

Ani to nepomohlo - se štěstím vyrovnal Bieber. Švýcaři se pak museli bránit v oslabení, ustáli i jeho zbytek v prodloužení, ale v čase 62:19 po skvělé přihrávce Darzinše rozhodl snadno do prázdné branky lotyšský kapitán Daugavinš.

Skupina A (Praha):

Švýcarsko - Lotyšsko 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 59. Bieber - 25. Džerinš (Darzinš, K. Redlihs), 63. Daugavinš (Darzinš). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Šindler (ČR) - Lazarev (Rus.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 10.856.

Švýcarsko: Berra - Geering, Streit, Blum, Josi, Helbling, Grossmann - Fiala, Almond, Suri - Bieber, Ambühl, Bodenmann - Hollenstein, Romy, Brunner - Wieser, Trachsler, Walker - Schäppi. Trenér: Glen Hanlon.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis - M. Redlihs, Sprukts, Indrašis - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Bukarts, Abols, Cipulis - Berzinš, Saulietis, Skvorcovs. Trenér: Aleksandrs Belavskis.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5


Kanadský útočník Tyler Ennis (vpravo) a obránce Tyson Barrie se radují z pátého gólu.
Kanadský útočník Tyler Ennis (vpravo) a obránce Tyson Barrie se radují z pátého gólu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud