Zdeněk Janda
12. května 2015 • 16:26

Jágr umí nabírat síly. Také proto jezdí během MS autem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Soustředěnější než kdy jindy. Totálně oddaný tomu, aby co nejvíc pomohl týmu. A zároveň potěšil hokejem poblázněnou zemi… Jaromír Jágr tuší, že prožívá nejspíš poslední reprezentační turnaj, proto od sebe odmršťuje všechno, co by ho mohlo rozptylovat. I lidé z jeho okolí potvrzují: Ničím jiným teď nežije.



Hokejoví experti kroutí nad úrovní jeho hry hlavou. 43letý veterán na domácím mistrovství znovu všechny omámil. Dokázal, že i když si myslíte, že už lepší být nemůže, vždycky ještě něčím překvapí.

Ale nejen oni jsou nadšení. Nebo fanoušci. Ale i jeho nejbližší kamarádi a rodina. Nahlas o tom nikdo nechce mluvit, aby to nezakřikli. Z pověrčivosti. Přesto i oni na něm vidí, jaká v něm dřímá mimořádná touha dovést národní tým až na vrchol. Nechce se ničím rozptylovat.

Pokud jde o klub kladenských Rytířů, všechno potřebné teď vyřizuje jeho otec, Jaromír Jágr starší, jenž mu s řízením pomáhá. Tak, aby se mohl aktuálně nejvíce sledovaný Čech, k němuž pozornost upíná drtivá většina hokejového národa, mohl soustředit vyloženě jenom na hokej.

Tomu si Jágr uzpůsobil i svůj režim. Není žádným tajemstvím, že má během šampionátu k dispozici i vlastní auto. Ne proto, aby měl přehnaná privilegia. Ale z prostého důvodu – aby měl při přejezdech větší pohodlí. Hvězdný útočník je mistr v tom, že dokáže každou chvilinku využít k regeneraci. K odpočinku. A v tom mu i přesuny v autě pomohou.

Jaromír Jágr rozdává podpisy před reprezentačním tréninkem
Jaromír Jágr rozdává podpisy před reprezentačním tréninkem

Při cestách z hotelu Selský dvůr v Hostivaři do O2 Areny nebo do Tipsport Areny, kde se trénuje, má v autě více prostoru. A i tohle při správné regeneraci může hrát roli. Zvlášť při tak extrémně náročném zápasovém vytížení.

„Jarda je v tomhle mistr. On opravdu umí každou možnou chvíli využít k tomu, aby zregeneroval a nabral síly. Takže i tenhle rychlejší transport mu pomůže,“ říká Slavomír Lener , generální manažer reprezentace. O Jágrově schopnosti umět tělu ulevit v minulosti už několikrát vykládal i Pavel Kolář, vyhlášený fyzioterapeut a muž, jenž k němu má blízko jako málokdo.

„Podívejte, jak rozvláčně chodí. To aby zbytečně nenapínal svaly,“ poukazuje Kolář. „V tomhle je opravdu geniální. Nevidíte ho, aby někam zbytečně chvátal. Když nemusí, tak se neunavuje. Nebo si na chodbě před kabinou na půl hodiny sedne. A relaxuje. I v tomto ohledu by si z něj měli ostatní vzít příklad. Tady v Česku hráči po tréninku neustále někam chvátají. Měli by i umět odpočívat,“ říká Lener, který Jágra jako kouč vedl při domácím šampionátu v roce 2004.

Útočník má i svého oblíbeného řidiče, dalšího dlouholetého kamaráda Petra Exnera, jenž mu rovněž pomáhá. Třeba se záležitostmi ohledně vstupenek pro rodinu a nejbližší známé. Tak, aby se Jágr s distribucí nemusel zatěžovat.

Na zápasy chodí jeho sestra Jitka nebo neteř Pavlína. Na klíčové čtvrtfinále nejspíš vyrazí i rodiče, kteří si těžko nechají ujít tak důležitou bitvu. Navíc v turnaji, v němž jejich syn možná naposledy obléká reprezentační dres.

„Je na něm vidět, jak moc mu záleží na mužstvu. Pochopitelně je hodně zaměřený i na to, aby sám byl v pohodě. Protože ví, že v tom případě pomůže nejvíc. Ale na tým je soustředěný mnohem více než dřív,“ všímá si i Martin Procházka, někdejší spoluhráč ze zlatého Nagana, jenž u reprezentace aktuálně pracuje jako mluvčí týmu.

Ani rozhovory teď hvězdný útočník nevyhledává. Nechce se rozptylovat. Chce mluvit výhradně hrou na ledě…

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud