16. května 2015 • 17:21

Favorit nad české síly! Finále MS nevyšlo, Kanada vyhrála 2:0

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na zlato musí zapomenout, ale ještě mohou získat medaili. Čeští hokejisté prohráli v semifinále mistrovství světa 0:2 s Kanadou a zítra je čeká utkání o bronz s USA. Vítězové potvrdili roli favorita turnaje a od druhé třetiny si drželi v O2 Areně převahu nad domácími. Největší emoce vzbudil neuznaný český gól na konci druhé třetiny kvůli postavení Petra Koukala v brankovišti. Zápas jsme sledovali s komentáři bývalého obránce Davida Kočího a trenéra Vladimíra Kýhose.



Češi s čerstvou posilou z Montrealu Plekancem a třinácti útočníky v sestavě začali aktivně a hned v úvodní minutě měl šanci Červenka, který minul levou tyč. Vzruch byl od úvodu před oběma brankami a oba sokové se v první vzájemné bitvě v play off velkého mezinárodního turnaje od českého vítězství ve finále mistrovství světa v roce 2005 ve Vídni (3:0) tlačili za úvodním gólem.

Kanaďané byli v zakončení nebezpečnější, v šesté minutě po Jordánově ztrátě pomohla po Hallově střele Pavelcovi horní tyč. V deváté minutě už Kanada vedla. Po zaváhání české defenzivy ve středím pásmu se dostal do úniku Eberle a přihrál před prázdnou branku Hallovi, který rozesmutnil české fanoušky.

Vyrovnání nepřinesl velký závar před Smithem a zakončení Zaťoviče a Novotného. Větší možnosti měli ale úřadující olympijští vítězové. Proti O'Reillymu stihl Pavelec zasáhnout pravým betonem, před první pauzou ještě Eakinův pokus skončil znovu na horní tyči.

Smutek ve tvářích českých hokejistů po semifinálové porážce s Kanadou... zprava Ondřej Pavelec, Tomáš Plekanec a Jakub Krejčík
Smutek ve tvářích českých hokejistů po semifinálové porážce s Kanadou... zprava Ondřej Pavelec, Tomáš Plekanec a Jakub Krejčík

V úvodu druhého dějství po vyloučení Čáslavy, který hrál jubilejní dvoustý zápas v národním týmu, hrála Kanada první přesilovku. Češi měli štěstí, že Crosby netrefil prázdnou branku a Ennisova teč Burnsova pokusu skončila na tyči. Druhá dvacetiminutovka byla z obou stran opatrnější a šancí ubylo.

V polovině utkání se přesto opět změnilo skóre. Krejčík nejdříve nadělal po dlouhé době Smithovi problémy svým střeleckým pokusem, na druhé straně ale přes něj vystřelil Spezza a překonal Pavelce. Růžičkův tým odolal při Koukalově trestu a výhodu Kanady zkrátil Hallův faul. Půlminutová početní výhoda Čechů šanci nepřinesla.

Další možnost Kanady, která před semifinále nastřílela na turnaji v osmi zápasech 58 branek, měl po Čáslavově zaváhání MacKinnon, ale minul. V 39. minutě se Češi radovali z gólu, ale předčasně. Jordán povedenou ránou propálil Smithe, ale sudí Vinnerborg s Bulanovem branku neuznali kvůli Koukalovu postavení v brankovišti. Protesty byly marné.

V závěrečné části Češi nadále marně dobývali kanadskou defenzivu, McLellanovi svěřenci se více stáhli do obrany a nadále ohrožovali Pavelce z brejků. Smith si pokryl prostor u tyče po Voráčkově objetí branky, další šance Kanaďané domácímu týmu nepovolili.

Definitivní pojistku měl na holi v 58. minutě po přečíslení Couturier, Pavelec ale zasáhl. Ani 72 vteřin trvající power play už stav nezměnila. Kanada tak bude útočit v neděli od 20:45 na první zlato z MS od roku 2007. Slavila také před 11 lety na minulém turnaji v Praze.

ČR - Kanada 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky:
8. Hall (Eberle, Crosby), 30. Spezza (Duchene, Hamhuis). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Bulanov (Rus.) - Carnathan, McIntyre (oba USA). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 17.383 (vyprodáno).

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Plekanec, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Koukal, Novotný, Zaťovič - Simon. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Kanada:
M. Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Wiercioch, Ekblad, Savard - Seguin, Giroux, O'Reilly - Eberle, Crosby, Hall - Spezza, Duchene, MacKinnon - Toffoli, Couturier, Eakin - Ennis. Trenéři: Todd McLellan, Peter DeBoer, Bill Peters a Jay Woodcroft.

KLÍČOVÉ OKAMŽIKY ZÁPASU A KOMENTÁŘE EXPERTŮ:

3. třetina

Konec zápasu. České hokejisty čeká zítra od 16:15 boj o bronz proti méně úspěšnému z dvojice USA - Rusko.

Situaci při neuznaném gólu se divil i brankář fotbalové reprezentace Petr Čech.

Začala třetí třetina.

Přestávka

Vladimír Kýhos k neuznanému gólu: "Jakmile se tam brusle ocitla, rozhodčí to hned pískli. Ale jak jsem to sledoval na mistrovství, tak ten trend na turnaji takhle nastavili. Ale Koukal nikomu nepřekážel. Já bych to viděl jako gól. Tohle rozhodnutí může být i motivační prvek pro mužstvo. Třeba se správně naštveme."

2. třetina

Konec druhé třetiny.

38:37 Českému týmu sudí neuznali gól pro Koukalovo postavení v brankovišti. Diváci i čeští hráči se jejich verdiktu diví.

Kýhos o neuznané trefě Česka: Rozhodčí nás okradli. Regulérní gól
Video se připravuje ...

29:02 ČESKO - KANADA 0:2 - GÓL. Jason Spezza zvyšuje kanadský náskok střelou mezi Pavelcovy betony.

Kočí o gólu Kanady na 2:0 Střela přes obránce je pro brankáře těžká
Video se připravuje ...

Polovina zápasu a Češi stále prohrávají o gól. Kanadské šance ale přibývají, zatím se ale zámořští hráči trefují pouze do tyček.

 

Začala druhá třetina.

Přestávka

Vladimír Kýhos: "Jágr hraje svoje nejlepší mistrovství světa. Má tam řadu nových věcí, zhostil se role, kterou mu dali trenéři."

David Kočí: "Hodnotím první třetinu pozitivně, nebojíme se. Problém vidíme v obraně při rozebírání hráčů a ve středním pásmu musíme hrát opatrněji."

 

1. třetina

Konec 1. třetiny. Čeští hokejisté začali nebojácně, ale Kanada ukázala svoji sílu při řadě šancí. Zatím však skórovala jen jednou.

8:39 ČESKO - KANADA 0:1 - GÓL.  Taylor Hall posouvá favorita do vedení po rychlém výpadu s Eberlem a střele do odkryté branky.

Kýhos o gólu Kanady na 1:0: Chyba vznikla ve středním pásmu
Video se připravuje ...

Kdo neskáče není Čech! Fanoušci se přišli podívat na semifinále s Kanadou na Staroměstské náměstíFoto Dominik Bakeš (Sport)

 

Zápas začal.

Před zápasem

David Kočí: "Slabin tam Kanaďané moc nemají. Je třeba hrát trpělivě, jednoduše a také agresivně."

Vladimír Kýhos: "Hodně nám může napovědět první zápas s Kanadou. Nemáme se čeho bát."

 

 

 

 

12.30 Hokejisté právě opustili hotel v Hostivaři a zamířili do O2 areny. Jaromír Jágr odjel autem o půl hodiny dřív.

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud