5. května 2016 • 20:45

Největší outsider MS? Maďaři mají svého Jágra i střelce Slavie

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každý čeká na gól Connora McDavida, akrobatický semafor v podání Semjona Varlamova či překvapivou kličku Mikaela Granlunda. Ale hokejové MS nebude jen plné hvězdných jmen, na druhé straně jsou totiž také otloukánci, kteří jsou rádi za každou zkušenost ze světového šampionátu. Tím největším je Maďarsko, které si zahraje na turnaji po sedmi letech a ve svém středu má i zajímavá jména.



Jednou z hlavních tváří týmu je jedenačtyřicetiletý útočník Frank Banham. Ti bystřejší z vás odhadují správně, Banham není rozený Maďar, jde o rodáka z kanadské Alberty, který už čtyři roky hraje v Székesfehérváru a je majitelem maďarského občanství. Stejně jako další tři Severoameričané v týmu.

Banham je ale nejzajímavější tváří, před lety si totiž jako jediný hráč výběru zahrál v NHL, a to rovnou 32 zápasů v dresu Anaheimu. V národním týmu si zkušený forvard nicméně může připadat jako v klubu, z jeho mužstva se totiž do nominace probilo hned jedenáct hráčů a k tomu také kanadský trenér Rick Chernomaz.

Pro české oko bude ale nejzajímavějším mužem na ledě útočník János Vas, který poslední dva roky hájí barvy pražské Slavie. Výtečný bruslař patří mezi maďarskou elitu, do NHL sice nikdy nenakoukl, ale Dallas ho v roce 2002 draftoval hned ze 32. místa.

Více o mistrovství světa v Rusku čtěte ZDE>>>

V šatně na něj navíc čeká tvář, kterou zná odmala. Kapitánem výběru totiž bude jeho bratr Martón. "On je kapitán a já jeho asistent. Je senzační hrát se svým bratrem na ledě a sdílet stejnou kabinu," řekl pro oficiální stránky týmu HC Slavia Praha János, který je ve dvaatřiceti letech třetím nejstarším mužem v šatně.

Mnoho juchání se ale v kabině nečeká, maďarským cílem je primárně záchrana mezi nejlepší šestnáctkou. V té je mužstvo poprvé od roku 2009, tehdy byl tým mezi elitou dokonce po 70ti letech.

V celém šampionátu navíc těžko najdete většího otloukánka, sázková kancelář Fortuna vypsala na vítězství Maďarů kurz 1500:1. V přípravě Maďaři porazili dvakrát Rakousko - doma vyhráli 4:0 a na ledě soupeře 3:1 - a pak podlehli postupně Slovinsku 0:3, Kazachstánu 2:3 a Rusku B 2:3 po samostatných nájezdech.

Na vyrovnání pátého místa, nejlepšího umístění v historii, to tedy nevypadá. Však už je také 79 let staré...

NOMINACE HOKEJISTŮ MAĎARSKA NA MS V RUSKU

Brankáři: Zoltán Hetényi, Miklós Rajna (oba Székesfehérvár/EBEL), Ádám Vay (Debreceni HK/MOL Liga),

obránci: Zsombor Garát, István Mestyán, Bence Stipsicz (všichni MAC Budapešť/MOL Liga), Bence Szirányi, Kevin Wehrs (oba Székesfehérvár/EBEL), Jesse Dudás, Kalvin Sagert (DVTK Jegesmedvék Miskolc/MOL Liga), Márton Vas (Fassa/It.),

útočníci: Frank Banham, István Bartalis, András Benk, Csaba Kovács, Dániel Kóger, Gergö Nagy, Andrew Sarauer (všichni Székesfehérvár/EBEL), Krisztián Nagy (MAC Budapešť/MOL Liga), Csanád Erdély (Sioux Falls/USHL), Vilmos Galló (Linköping/Švéd.), Bálint Magosi (Briancon/Fr.), Balázs Sebök (KalPa Kuopio/Fin.), István Sofron (Klagenfurt/EBEL), János Vas (Slavia Praha/ČR).

NEJVĚTŠÍ OUTSIDEŘI MS
Maďarsko 1500:1
Kazachstán 900:1
Dánsko 300:1
Lotyšsko 270:1
Francie 250:1

*zdroj kurzů je Synot-Tip

SPORT MAGAZÍN: 72 stran k MS v hokeji - český tým, program, soupisky, historie
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud