7. května 2016 • 21:52

Česko - Lotyšsko 4:3. Vydřená výhra! Bod navíc vybojovali Češi v nájezdech

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté porazili ve druhém utkání na mistrovství světa v Moskvě Lotyšsko 4:3 po nájezdech, které rozhodl specialista Lukáš Kašpar, a s pěti body vedou základní skupinu A. Češi ztratili vedení 2:0 a po obratu soupeře poslal 59 sekund před koncem třetí třetiny při power play zápas do prodloužení Michal Řepík.



Po nečekané páteční výhře 3:0 na Ruskem dnes získali reprezentanti rychle dvoubrankový náskok díky kapitánovi Tomáši Plekancovi, který ve čtvrté minutě otevřel skóre a za 170 sekund v přesilové hře zvýšil na 2:0. Další šance ale favorizovaný výběr trenéra Vladimíra Vůjtka neproměnil.

Naopak na konci druhé třetiny zkorigoval stav útočník extraligového Zlína Roberts Bukarts a ve 49. minutě vyrovnal v přesilovce Zemgus Girgensons. Po trefě Mikelise Redlihse v čase 57:41 sahali Lotyši po výhře, ale tečí střely Jakuba Jeřábka jim sebral radost Řepík.

Místo Furcha dostal tentokrát v brance příležitost Francouz, jinak se vítězná sestava z úvodního duelu nezměnila. Od druhé třetiny ji doplnil třináctý útočník Zaťovič.

Lotyši nasadili místo Merzlikinse gólmana Masalskise, který má bohaté zkušenosti ze vzájemných soubojů a chytal i v extralize za Karlovy Vary a Jihlavu. Zkušenosti s českou soutěži mají i Galvinš, Jerofejevs a současná ofenzivní opora Zlína Bukarts.

VIDEO: Podívejte se na sestřih ze zápasu

Plekanec v úvodu řádil

Ve čtvrté minutě se radovali Češi z vedení. Pastrňák vyslal do úniku Plekance, který z mezikruží vystřelil a překonal Masalskise mezi betony. O 170 sekund později se zapsal mezi střelce znovu, když při Bicevskisově vyloučení zakončil kombinaci Červenky a Kašpara.

Vzápětí se Vůjtkův výběr bez potíží ubránil při Plekancově trestu, následně při Řepíkově vyloučení musel Francouz zasahovat po Girgensonsově teči Galvinšovy střely.

Na přelomu první a druhé třetiny Češi odolali při dalším Řepíkově vyloučení a ve 24. minutě mohl při prvním pobytu na ledě na turnaji skórovat Zaťovič. Jen co naskočil z pozice třináctého útočníka do sestavy, dostal se před spoluhráče z Togliatti, který mu ale při blafáku vypíchnul puk. Při Cibulskisově trestu Masalskise prověřili Řepík a Pastrňák.

Masalskis držel lotyšské naděje. Kempný po přihrávce Filippiho po přečíslení už zakončoval k pravé tyči, ale gólman zasáhl bruslí. Pak zlikvidoval i Jarůškův sólový únik. Hrozili i Lotyši. Daugavinš trefil tyč a vzápětí rychlý kontr po Džerinšově přihrávce proměnil Bukarts.

Prodloužení zajistil Řepík

V 37. minutě Keninš fauloval Kundrátka, který s krvavým zraněním musel do kabiny a lotyšský útočník dostal trest na pět minut a do konce utkání. Lotyši ale odolali a ubránili se i při další oslabení po špatném střídání a hře v šesti.

Ve 49. minutě se naopak radovali při Kašparově vyloučení Lotyši. Abolsovu střelu vyrazil Francouz betonem a na Girgensonsovu dorážku už nestačil. V 58. minutě Lotyši stav otočili, když po kombinaci skóroval střelou z mezikruží Mikelis Redlihs. Prodloužení vynutil 59 sekund před koncem třetí třetiny při power play tečí Jeřábkova pokusu Řepík.

Nastavení nerozhodlo a v nájezdech se trefil jako jediný Kašpar svým oblíbeným zakončením mezi betony.

Česká reprezentace v šestnáctém vzájemném zápase porazila Lotyšsko popatnácté, utkání na šampionátu v Rize v roce 2006 skončilo remízou.

Radost z druhé branky do lotyšské sítě
Radost z druhé branky do lotyšské sítě

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2

Skupina A - Moskva:

ČR - Lotyšsko 4:3 po sam. nájezdech (2:0, 0:1, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Plekanec (Pastrňák, Červenka), 7. Plekanec (Kašpar, Červenka), 60. Řepík (Jeřábek, Jan Kovář), rozhodující sam. nájezd Kašpar - 36. Bukarts (Džerinš, M. Redlihs), 49. Girgensons (Abols, Daugavinš), 58. M. Redlihs (Džerinš, Bukarts). Rozhodčí: Kubuš (SR), Rantala (Fin.) - Otmachov (Rus.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 4:3, navíc Keninš (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 4650.

Sestavy:

ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Koukal, Filippi - od 23. navíc Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Lotyšsko: Masalskis - Siksna, Galvinš, M. Širokovs, Cibulskis, Jerofejevs, Sotnieks, Freibergs - Daugavinš, Girgensons, Keninš - M. Redlihs, Džerinš, Bukarts - Meija, Indrašis, Skvorcovs - Abols, Bicevskis, E. Kulda. Trenéři: Leonids Beresnevs, Girts Ankipans a Karlis Zirnis.

Podívejte se, jak vypadá oficiální fanzona v Moskvě i s českými fanoušky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud