10. května 2016 • 21:30

Vůjtek a asistenti na české střídačce. Jak funguje jejich souhra?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Musí to klapat na ledě. Ale i na střídačce. Čtyři trenéři, ale přesně stanovené role. Není prostor na zmatky. Deník Sport zjišťoval, jak to během utkání funguje na velitelství za hráči. Hlavní slovo má Vladimír Vůjtek, uznávaný 68letý expert. A co dělají tři asistenti?



Žádné zmatečné pobíhání. Ale pevně daný řád, který má svoje pravidla. Ty určuje hlavní kouč Vladimír Vůjtek .

„Jsem týmový hráč. Není to tak, že bych to byl já a ten zbytek. Jsme jeden tým,“ tvrdí zkušený velitel, jenž na české střídačce prožívá premiérový šampionát. Předtím absolvoval čtyři se slovenskou reprezentací. Teď velí Plekancovi a spol.

Pak jsou na střídačce asistenti Josef Jandač , Jiří Kalous a Jaroslav Špaček . Všechno z nadhledu sleduje i videokouč Denis Havel a přihlíží Petr Jaroš, trenér gólmanů. Hlavní slovo má Vůjtek, který střídá útočníky a na všechno dohlíží. K ruce má Kalouse, jenž s ním dohlíží na forvardy. Bokem stojí Jandač, jenž posílá do hry obránce. Defenzivní hru s ním konzultuje i Špaček, sám někdejší skvělý obránce, olympijský šampion z Nagana.

„Souhra na střídačce je velmi důležitá. Není možné moc pobíhat, je tam minimum prostoru. Každý máme přesně dané úkoly, které dodržujeme,“ vykládá Kalous, jenž se Špačkem byl šéfovi Vůjtkovi po ruce během celé sezony i přípravy. Jandač podstatnou část soustředění před šampionátem musel vynechat, věnoval se Spartě, s níž se nakonec dostal do finále extraligy.

Na mistrovství už je pochopitelně realizační výběr kompletní. „Na střídačce to funguje dobře, doplňujeme se. Přenos informací směrem k hráčům je dostatečný. Máme možnost se věnovat i detailům, což je hrozně důležité,“ vypočítává Jandač, jenž se od příští sezony přesune na pozici hlavního trenéra.

I předtím ve Spartě byl na střídačce bossem. Teď se ale bez problémů vžil do role asistenta.

„V tom nemám žádný problém, respektuju to. Snažím se být víc v klidu, nehulákat tolik,“ popisuje Jandač, jenž spolu se Špačkem kromě obránců řídí i oslabení. Vůjtek s Kalousem přesilovky. To ale neznamená, že se vzájemně nedoplňují.

Čeští trenéři a jejich role u týmu
 

Vladimír Vůjtek - hlavní kouč
Má na starost koučink, střídá útočníky. Rozhoduje o všem podstatném.

Josef Jandač - asistent
Stará se o střídání obránců, spolu s Jaroslavem Špačkem mají pod palcem oslabení

Jaroslav Špaček - asistent
Spolu s Jandačem se starají o obránce a oslabení, sleduje hru soupeře.

Jiří Kalous - asistent
Má dohled nad útočníky, spolu s Vůjtkem ladí přesilovkové formace. Sleduje hru soupeře.

Od hlavního kouče Vůjtka dostávají velký prostor. Nejen na střídačce, ale i při taktické přípravě a při trénincích.

„Snažíme se Vláďovi poskytnout veškerý servis, aby se mohl maximálně soustředit na koučování. Máme prostor, ale on nás pořád drží v mezích. Když jsme moc impulzivní, dokáže si nás srovnat. Což je hrozně důležité,“ popisuje Špaček.

Když je třeba během utkání o něčem rozhodnout, platí, co řekne velitel. Ve vypjatých situacích není prostor na debaty. „Hokej je tak rychlý, že když jde do tuhého, není čas diskutovat. Aby všechno fungovalo, musí být jeden vládce,“ tvrdí Kalous.

Vše o MS v hokeji 2016 najdete ZDE »

Asistenti dostávají velký prostor

V minulosti bývalo zvykem, že na střídačce stojí hlavní trenér a jeden asistent. Ovšem časy se mění. Hokej se tak zrychlil, že dva lidé už všechno sami neuhlídají. O nutnosti početného štábu odborníků po olympijském turnaji v Soči volal i Jaromír Jágr . Vůjtek je přesně typem trenéra, který svým spolupracovníkům věří a svěřuje jim velké kompetence.

„Máme větší prostor, než nám asistentům dával Růža ( Vladimír Růžička ), když začínal,“ přiznal Jandač, jenž vedle někdejší slávistické ikony slavil mistrovský titul v Německu v roce 2010.

I když realizační tým šlape, jak má, přesto se objevila jedna komplikace. Videokouč Denis Havel se ze svého místa pod střechou haly o pauze přes kordon lidí nedostane do kabiny. Takže nemůže předávat postřehy ani sestříhané záběry.

„Když jsme hráli s Rusama, bylo dokonce zamčené celé horní patro. Prý kvůli tomu, že na utkání byl ruský premiér. Takže byla zvýšená bezpečnostní opatření. Když jsem chvátal, abych seběhl dolů, chtěl jsem najít jiné dveře. Ale neměl jsem tam co dělat, takže mi na záda skočili dva lidi z ochranky a vyvedli mě ven… Vyhráli jsme, takže teď se tomu zasmějeme, ale kdybychom prohráli, bylo by to horší,“ popisuje videokouč Havel, jenž stejnou funkci vykonává i v Třinci.

Celkově nemá v Ledovém paláci pro svou práci potřebné podmínky. „Není tady tribuna pro videokouče, navíc v kabině nemáme ani připojení na obrazovku,“ povzdychl si.

Široký štáb spolupracovníků bude mít během Světového poháru i Jandač. V moderním hokeji je to nutnost.

„Hokej je v reprezentaci rychlejší než na klubové úrovni. A kdyby to dělalo míň lidí, mohly by nějaké detaily unikat. Myslím si, že tenhle model nám všem vyhovuje,“ tvrdí bývalý sparťanský kouč. Jeho nástupce Kalous teď na střídačce působí vedle něj.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud