14. května 2016 • 17:55

Jak si žijí Češi na MS? Nonstop drbárna u masérů i svíčková

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak žijí čeští hokejisté na světovém šampionátu v Rusku? Zmapovali jsme 24 hodin jejich programu.Jak žijí čeští hokejisté na světovém šampionátu v Rusku? Zmapovali jsme 24 hodin jejich programu.FOTO: Koláž iSport.cz

    PŘÍMO Z MOSKVY | Dva dny, dva zápasy. Mezitím rychlá regenerace, porady. A hlavně odpočinek. Jak vypadá 24 hodin mezi utkáními na mistrovství světa? Deník Sport vám přináší pohled do zákulisí. Nahlédněte tedy nejen do pokoje při masáži, ale i na poradu. Hráči se shodují: mají perfektní servis. „Jsme rádi, že to tak cítí. Děláme maximum,“ tvrdí týmový manažer Martin Loukota. 

  • 1. Večeře v hotelu nebo v Českém domě

    ČTVRTEK 20.30 (moskevského času)

    Po příjezdu ze čtvrtečního zápasu s Norskem do hotelu Crowne Plaza následovala večeře. Jako poslední ke stolu usedl obránce Radim Šimek, jenž byl po duelu se Seveřany na dopingové kontrole. Takže spolu s týmovým lékařem Tomášem Vyskočilem se v hale zdrželi o něco déle. Až potom se mohli najíst.

    Večeře českého nároďáku v Českém domě v MoskvěFoto Český národní tým

    „Jídlo je na ruské poměry nadstandardní, i když je pravda, že není až tak rozmanité. Ale jinak to jde,“ tvrdí týmový manažer Martin Loukota. Na zpestření ale hokejisté mají možnost si zajít i jinam, například po včerejší bitvě s Kazachstánem si společně hráči zajeli do Českého domu na české specialitky. Takže si mohli vybrat mezi řízkem a svíčkovou.

    Jinak nad jídelníčkem v hotelu dohlíží týmový lékař Tomáš Vyskočil. „Udělali jsme v tom několik úprav, prohodili jsme někdy menu pro oběd a večeři. Aby to klukům víc vyhovovalo,“ řekl k tomu Vyskočil. Jinak se občas pochopitelně hráči vyrazí najíst individuálně do města. Aby se vyhnuli stereotypu. Jako na jiných šampionátech.

    Vše o MS v hokeji 2016 najdete ZDE »

    Páteční program hokejové reprezentace na MS v RuskuFoto Český národní tým

  • 2. Masáže a drbárna

    ČTVRTEK 22.00

    Zápasy s Norskem a Kazachstánem začínaly odpoledne moskevského času (16.15), takže se hráči zpátky na hotel nedostali až tak pozdě. Jindy to bývá horší. Když se hrálo večer (20.15), hokejisté usínali až hluboko po půlnoci. Mezi druhou a třetí.

    „Tělo je rozpumpované, nejde usnout tak rychle,“ říká za všechny obránce Milan Doudera. Ten je na pokoji s útočníkem Richardem Jarůškem a oba nechali fotografa, aby je po čtvrteční partii zachytil, jak sledují večerní zápas v televizi. Na masérském pokoji mezitím ležel Michal Birner, jehož si vzal do parády masér Jaroslav Kugler. Právě masáže patří k nedílné součásti regenerace.

    Masáž a pohod v drbárně u kustodůFoto Český národní tým

    „Začíná to už v kabině po zápase, jako první přichází na masáž Pleky (Tomáš Plekanec). Dá se říct, že už je to takový náš rituál,“ pousměje se Zdeněk Šmíd, dlouholetý kustod a masér národního týmu. V kabině po utkáních mají pro hráče nachystané i kádě s ledem.

    Na hotelu potom masáže pokračují. Je k tomu určený velký pokoj, spíše apartmá, které obývají právě Šmíd s dalším kustodem Petrem Ondráčkem. A jak už to tak bývá, dveře se netrhnou. „Máme otevřeno 24 hodin denně,“ říká Šmíd. „Stojí se fronta, kluci jsou jako v čekárně,“ žertuje.

    Není to místnost, v níž se jenom masíruje. Ale i povídá, kouká na filmy. „Je to taková drbárna. Probereme všechno. Od politiky až po zahrádku,“ směje se Šmíd. Hokejisté chodí na pokec, mrknout na seriály. „Velkým hitem je klasicky Okresní přebor, ty hlášky jsou nesmrtelné,“ směje se kustod.

    Kouká se i na sitcom Čtvrtá hvězda. Kdo chce něco ostřejšího, může se podívat na Případy 1. oddělení. Takže pokoj s názvem Masérská pohotovost je neustále přeplněný… „Máme kolem sebe tým lidí, kteří dělají maximum, abychom mohli rychle regenerovat. Takže je to super,“ pochvaluje si obránce Jakub Jeřábek.

    Jakub Jeřábek na návštěvě u masérůFoto Český národní tým

  • 3. Videoporada a oběd

    PÁTEK 10.00

    Začíná porada před zápasem. Hráči pozorně sledují, co po nich trenéři budou chtít ve večerní partii s Kazachy. Ale práce pro trenérský štáb začala už dřív, ještě pozdě večer spoustu času u videa strávil i asistent Jiří Kalous.

    Kouč Jiří Kalous předvádí na videu hru KazachůFoto Český národní tým

    „Hráčům chceme předat co nejvíce informací, takže videopřípravě věnujeme spoustu času,“ uvedl kouč, jenž od příští sezony přebírá jako šéf střídačky Spartu. Velký kus práce odvádí i videokouč Denis Havel, jenž se mezi zápasy moc nevyspí.

    „Hned během utkání vidím situace, které je důležité sestříhat. Nebo vidím trenéry, že si na střídačce vyndávají poznámkový blok a zapisují si to. A po utkání se o tom ještě znovu bavíme. A sestříhám všechno, co potřebují,“ reaguje Havel, jenž stejnou funkci zastává v Třinci, kde trénoval i Kalous. Takže hlavně tahle dvojka je sehraná. Po dopolední poradě následuje oběd.

    Videoporada před zápasem s KazachstánemFoto Český národní tým

  • 4. Odjezd a majáčky na cestě

    PÁTEK 13.45 

    Přesně v tu dobu odjíždí autobus od hotelu směrem do haly. Hráči nic nenechávají na poslední chvíli, dovnitř naskáčou už několik minut dopředu. Následuje přesun, který trvá třicet minut.

    Čeští hokejisté se chystají na odjezd z hotelu do haly, vlevo kapitán Tomáš PlekanecFoto Michal Beránek (Sport)

    „Máme policejní doprovod, takže díky němu je to dobré. Cesta se pohybuje v rozmezí mezi 25 a 30 minut. Takže to je ještě dobré,“ reaguje manažer Loukota. Přesto to není jak v běloruském Minsku před dvěma lety, kdy se doprava řídila přesně podle toho, kdy jednotlivé výpravy jely. A na semaforech automaticky skákala zelená. V Moskvě ne. Ale i tak stačí, aby bus vyrazil až dvě a půl hodiny před zápasem. Tak, aby hráči po obědě ještě měli čas zregenerovat a nabrat síly před startem další bitvy.

    U haly oficiální bus parkuje ve 14.15, do utkání s Kazachstánem tedy podle plánu zbývají dvě hodiny. Kabina už je řádně nachystaná. A začíná klasická rutina. „Každý hráč má přípravu individuální. Všichni už vědí, jak se na zápas co nejlíp připravit,“ tvrdí masér Šmíd. Někdo jde do posilovny, kde se o něj stará Michal Hamršmíd, kondiční kouč, který se v rámci MMA stal mistrem světa.

    Odjezd české hokejové reprezentace od hotelu na zápasFoto Michal Beránek (Sport)

  • 5. Fotbálek a krásně nachystaná kabina

    PÁTEK 14.50

    Zahrát si venku fotbal, to je klasická rozcvička. Nechybí ani v Moskvě. Hráči vyběhnou ven na prostranství, které z jedné strany lemuje Ledový palác, z druhé Síň slávy ruského (sovětského) hokeje, kam během turnaje chodí osobnosti z doby, kdy ruská mašina vyvolávala na ledě strach. Potom zaplují zpátky do kabiny. V ní už jsou nachystané hráčské dresy. Což je práce kustodů, kteří mezi rozbruslením a zápasem většinou z haly vůbec nechodí pryč.

    Takhle vypadá kabina národního týmu v Moskvě
    Takhle vypadá kabina národního týmu v Moskvě

    „Práce je dost, takže než abychom jeli dlouho na hotel, zůstaneme tady,“ přiznává Šmíd. Kabinu už hráči obývali v prosinci, kdy vyhráli Channel One Cup. Tentokrát sice dorazilo více hokejistů, prostory jsou stísněnější, ale kustodi si s tím poradili. „Není problém, je to naše práce,“ pousmál se Šmíd. Pár hráčů sedí trochu bokem, ale to nic nemění na tom, že všichni v Moskvě vytvořili skvělý tým. Pět výher mluví jasnou řečí.

    Fotbalová rozcvička před Ledovým palácem. České hokejisty za chvíli čeká zápas se Švédy. Na snímku nejblíž Richard Jarůšek.Foto Michal Beránek (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud