15. května 2016 • 17:35

Česko - Dánsko 1:2 po nájezdech. Vůjtkův tým poprvé na MS prohrál

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa v Moskvě s Dánskem 1:2 po samostatných nájezdech a v šestém utkání na turnaji poprvé poznali hořkost porážky. V rozstřelu rozhodl útočník Nikolaj Ehlers. Češi vedli od 25. minuty po trefě kapitána Tomáše Plekance, na začátku třetí třetiny vyrovnal v přesilové hře Morten Madsen.



Dánové v sedmém vzájemném zápase na mistrovství světa s českým týmem dokázali potřetí bodovat a podařilo se jim to třikrát za sebou. V roce 2013 na šampionátu vyhráli Češi 2:1 po samostatných nájezdech, o rok později v Minsku vyhráli 4:3 také po rozstřelu Dánové.

V opatrném úvodu se hrálo dlouho bez šancí a až v 11. minutě mohli otevřít skóre před zraky skauta českého týmu pro zářijový Světový pohár Jiřího Fischera Češi. Červenka po kombinaci s Pastrňákem zakončoval do odkryté branky, ale za gólmana Dahma stačil zaskočit obránce Daniel Nielsen, který hokejkou vytěsnil puk na pravou tyč.

Dánové hrozili především díky první útočné formaci složené z posil z NHL a Furcha prověřil Hansen, který se pak ještě v 17. minutě ocitl sám před českým gólmanem, ale neuspěl. Těsně před první pauzou Pastrňák uvolnil Plekance, který zblízka trefil Dahmovu lapačku.

Další možnost Dánska měl opět Hansen, neměl ale přesnou mušku a v 25. minutě se radoval z vedení Vůjtkův tým. Červenka z pravého kruhu trefil levou tyč, puk se odrazil na hokejku Plekancovi, jenž zakončil do odkryté branky. Hned v dalším střídaní mohl zvýšit Řepík, jeho střelu Dahm přizvedl na horní tyč.

Zklamaný brankář Dominik Furch, Dánové na něj ze tří nájezdů třikrát vyzráli
Zklamaný brankář Dominik Furch, Dánové na něj ze tří nájezdů třikrát vyzráli

Dánové byli nadále nebezpeční a velké šance měli především při 109 vteřin trvající přesilovce pěti proti třem po vyloučeních Řepíka a Šimka. Furch vyrazil ránu Daniela Nielsena, Stormova dorážka skončila vysoko a dvakrát ztroskotal na brankáři Omsku Ehlers, který nejdříve vystřelil z pravého kruhu a pak neuspěl ani zblízka u levé tyče.

Následně se ubránili při svém jediném oslabení v zápase a pak ve 39. minutě Dánům pomohla potřetí v utkání tyč, když Pastrňákovu přihrávku tečoval Plekanec. V úvodu třetí třetiny nepřekonal Dahma bekhendem Kousal a Dánové při vyloučení českého týmu za příliš mnoho hráčů na ledě vyrovnali.

Furch ve 44. minutě vůbec poprvé na turnaji inkasoval a jeho neprůstřelnost na premiérovém světovém šampionátu skončila po 163 minutách a 10 sekundách. Stormovu teč střely Nicklase Jensena ještě vyrazil, ale z dorážky se prosadil Madsen.

Český gólman pak musel krýt další nebezpečné pokusy Lassena a Madsena, Vůjtkův tým odolal i při Pastrňákově vyloučení. V 56. minutě zasáhl Dahm maskou proti Řepíkově ráně. Prodloužení neodvrátil Kašpar, v nastavení mohl rozhodnout Plekanec, na druhé straně měl šanci Ehlers. V nájezdech uspěli z dánské strany Eller, Ehlers i Nicklas Jensen, za Čechy se prosadil jen Kašpar a Řepík trefil tyč.

Poslední zápas v základní skupině A čeká české hokejisty v úterý od 15:15 SELČ proti Švýcarsku.

VIDEO: Podívejte se na vítěznou trefu Dánů v nájezdech

Mistrovství světa v hokeji v Rusku:

Skupina A - Moskva:

ČR - Dánsko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Plekanec (Červenka) - 44. Madsen (Storm, Nicklas Jensen), rozhodující sam. nájezd Ehlers. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Rantala (Fin.) - Chartrand-Piche (Kan.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:1, navíc Řepík (ČR) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 8107.

ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek (23. Faksa), Koukal, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Dánsko: Dahm - D. Nielsen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Nicholas Jensen, Mads Boedker, Lassen, Kristensen - J. Hansen, Eller, Ehlers - Nicklas Jensen, Madsen, Storm - Christensen, Green, Poulsen - Bau Hansen, Starkov, P. Bjorkstrand. Trenér: Jan Karlsson, Thies Moeller Hansen a Tomas Jonsson.

MATCH OVERVIEW LEGACY
15. 5. • 15:15
Dánsko
Dánsko
2:1
ONLINE
15. května
15:15
Česko
Česko
Góly

Domácí: 43:10. Madsen, . Ehlers

Hosté: 24:09. Plekanec

Sestavy

Domácí: Dahm (Sorensen) – Nielsen (A), M. Lauridsen, O. Lauridsen, Nicholas Jensen, Boedker, Lassen, Kristensen – Ehlers, Eller, Hansen – Nicklas Jensen, Madsen (A), Storm – Christensen, Green (C), Poulsen – Bau, Starkov, Björkstand – Aagaard Hlavní trenér: Jan Karlsson

Hosté: Furch (Francouz) – Jeřábek, Jordán, Kolář, Šimek, Kempný (A), Kundrátek, Doudera – Červenka (A), Plekanec (C), Pastrňák – Birner, Kovář, Řepík – Kašpar, Kousal, Zohorna – Filippi, Koukal, Jarůšek – Faksa. Hlavní trenér: Vladimír Vůjtek

Rozhodčí

Björk (SWE), Rantala (FIN) – Chartrand-Piche (CAN), Pihlblad (SWE)

Stadion

VTB Ice Palace, Moskva

Vše o MS v hokeji 2016 čtěte ZDE »

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud