Adam Lacek
10. dubna 2018 • 04:45

České posily na MS: Ze zámoří mohou přijet mladíci i Frolík či Sobotka

Autor: Adam Lacek, Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké posily dorazí na MS ze zámoří? Ve hře jsou mimo jiné Filip Zadina, David Rittich nebo Michael FrolíkJaké posily dorazí na MS ze zámoří? Ve hře jsou mimo jiné Filip Zadina, David Rittich nebo Michael FrolíkFOTO: Koláž iSport.cz

    Český hokej postupem let ztrácí v NHL lesk. Především počet hráčů se v poslední dekádě výrazně ztenčil. V aktuální sezoně navíc většina Čechů působí v týmech, které si zahrají play off, a reprezentační kouč Josef Jandač tak nebude mít možnost vybírat z plejády hráčů a koukat musí i do AHL. Už před vyřazovacími boji jsou ale volní například Michael Frolík, Vladimír Sobotka či obránce Jan Rutta. „Jsou nějaké výstupní prohlídky, takže budeme vědět v nejbližších dnech,“ řekl na pondělním srazu asistent trenéra Jaroslav Špaček. Už v úterý pak mohl potvrdit příjezd útočníků Filipa Chytila a Filipa Chlapíka.

  • Radek Faksa (útočník, 24 let, Dallas)

    Radek Faksa už startoval na šampionátu před dvěma lety v MoskvěFoto Michal Beránek (Sport)

    Na seniorském šampionátu už jednou startoval. Po vypadnutí z play off v roce 2016 vyhrál Radek Faksa souboj o volné místo v národním týmu s tehdejším spoluhráčem Alešem Hemským. Reprezentaci na turnaji v Rusku ale příliš nepomohl, ve třech zápasech nebodoval a s celým týmem se po čtvrtfinále pakoval. V Dallasu si vybudoval stabilní pozici, za hvězdami Seguinem, Bennem či Radulovem sbírá i solidní počet bodů. Z týmového hlediska to Stars však letos příliš nevyšlo.

  • Martin Frk (útočník, 24 let, Detroit)

    Martin Frk má jednu z nejtvrdších střel na světě. Posílí národní tým na MS v Dánsku?Foto Barbora Reichová (Sport)

    Jeho rány bolí. Kdybyste se zeptali jakéhokoli brankáře, který kdy měl co do činění s Martinem Frkem, řekl by vám, že tvrdším střelám ještě v životě nečelil. Štiplavé bomby odchovance Karlových Varů v aktuální sezoně poznávali i nejlepší brankáři na světě v NHL. Frk si konečně vybudoval místo v sestavě Detroitu. Pro Jandačův tým by mohl znamenat velmi zajímavou palebnou sílu. Na seniorské úrovni ještě nikdy nereprezentoval, z juniorských kategorií má však bohaté zkušenosti. Důležité je, že svůj zájem o reprezentaci sám potvrdil.

  • Michael Frolík (útočník, 30 let, Calgary)

    Michael Frolík je téměř jediným zkušeným českým hráčem, který bude po základní části volný pro národní týmFoto Profimedia.cz

    V podstatě jediný volný ostřílený chlapík už před play off. Michael Frolík se už nechal slyšet, že pokud bude zdravý, rád by na šampionátu v Dánsku startoval. Sezona v Calgary se jemu samotnému ani celému týmu příliš nepovedla, především druhá polovina odstřelila Flames z boje o postup do play off. Frolík má bohaté reprezentační zkušenosti, startoval na olympiádě, Světovém poháru i dvou mistrovství světa, naposledy však v roce 2012.

  • Filip Chlapík (útočník, 20 let, Ottawa/Belleville - AHL)

    U první trefy domácích asistoval Filip Chlapík, který debutoval v NHL.Foto Profimedia.cz

    Jeden z nejtalentovanějších českých útočníků posledních let měl na startu zámořské kariéry problémy. V roce 2016 ho Ottawa po kempu chtěla vyrazit, měl dva měsíce na změnu sebe sama. Zvládl to. V aktuálním ročníku nastupuje poprvé mezi dospělými, přes AHL nakoukl i na pár zápasů do NHL. První asistenci stihl za Senators zapsat už po pár vteřinách na ledě, na kontě má už i premiérovou trefu v elitní lize. V úterý už byl potvrzen jeho příjezd a může se dočkat debutu v seniorské reprezentaci. Doma má stříbro ze šampionátu do 18 let.

  • Vladimír Sobotka (útočník, 30 let, St. Louis)

    Zklamaný český útočník Vladimír SobotkaFoto Pavel Mazáč / Sport

    Český univerzál by se trenérům národního týmu jistě hodil. V tomto ročníku patřil k tahounům St. Louis, kterému těsně uniklo play off a formu měl i v závěru soutěže. Ve třiceti letech je navíc ostříleným reprezentantem, protože startoval na třech světových šampionátech a před dvěma lety nechyběl ani na Světovém poháru. Bývalý hráč Slavie je podle všeho zdravý, smlouvu má i pro příští sezonu a záleží, jakou bude mít chuť po brzkém konci sezony.

  • David Kämpf (útočník, 23 let, Chicago/Rockford - AHL)

    David Kämpf se v reprezentaci ukázal už v minulé sezoně, na velké akci však ještě nestartovalFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Svou první zámořskou sezonu rozdělil David Kämpf téměř rovnoměrně mezi NHL a farmu. Od svého povýšení na konci roku 2017 si vydobyl stabilní místo v útoku Blackhawks. Ti se ovšem po dlouhých deseti letech nepodívají do bojů o Stanley Cup a bývalý hráč Chomutova by tak mohl být trenérům národního týmu k dispozici. Kämpf už má na kontě pár reprezentačních startů z minulé sezony, na velké akci však ještě nestartoval. Ve hře je ovšem ještě play off v AHL za Rockford.

  • Filip Chytil (útočník, 18 let, NY Rangers/Hartford - AHL)

    Filip Chytil v akciFoto Andreas Robanser

    Do Česka už míří i další zajímavá posila! Filip Chytil za sebou má obrovskou zkoušku - hokejovou i životní. V pouhých 18 letech odšpuntoval zlínský odchovanec sezonu v NHL, v dresu slavných New York Rangers. Dostal dva zápasy, pak se putoval otrkat do AHL. V Hartfordu si vedl solidně a v závěru základní části dostal opět „povolávák“ do vyšších pater. První sezonu mezi dospělými by klidně mohl zakončit na světovém šampionátu v Dánsku.

  • David Rittich (brankář, 25 let, Calgary/Stockton - AHL)

    David Rittich se už s reprezentačním trikotem seznámil, v sezoně 2015/16 však jen s tréninkovýmFoto Michal Beránek (Sport)

    Až nenápadně dobře se vyvíjí kariéra Davida Ritticha. Po otrkání se v mateřské Jihlavě začal chytat extraligu za Mladou Boleslav a po výborném ročníku 2015/16 podepsal smlouvu s Calgary. V minulém ročníku dostal „čuchnout“ na jedno utkání, v tom současném si zachytal už podstatně více a dokonce si uzmul pozici dvojky za Mikem Smithem. Calgary i Stockton jsou mimo play off a 25letý brankář by tak mohl poprvé v životě okusit reprezentační start. Zatím dělal jen sparing partnera při několika srazech.

  • Jan Rutta (obránce, 27 let, Chicago)

    Jan Rutta v loňské sezoně vyletěl nahoru jako kometa, v aktuálním ročníku válel za ChicagoFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Jako kometa vyletěl v minulé sezoně obránce Jan Rutta a i díky skvělé znalosti angličtiny vstoupil fantasticky i do angažmá v NHL. V přípravném kempu Chicaga si získal místo v obraně a za celý ročník nezamířil na farmu, navíc sbíral slušný počet bodů a byl nejproduktivnějším českým obráncem. Na světovém šampionátu hrál už loni a výbornými výkony si získal i přízeň Josefa Jandače, který o něj bude mít určitě obrovský zájem i pro letošní turnaj v Dánsku.

  • Radim Šimek (obránce, 25 let, San Jose Barracuda - AHL)

    Radim Šimek se zúčastnil posledních dvou světových šampionátů. Přidá i třetí?Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Prožil tři výborné sezony v extraligovém Liberci, z toho dvě poslední spojil i s reprezentačním dresem, ve kterém si zahrál i na světových šampionátech. Další zastávka? NHL, pochopitelně. Radim Šimek podepsal smlouvu se San Jose Sharks, jenže si za ně v aktuálním ročníku ani jednou nezahrál. Celou sezonu hraje jen na farmě v AHL, kde si nevede špatně, na místo v našlapané defenzivě Žraloků to ovšem pořád není. Pokud nebude muset být nuceně během play off s prvním týmem a sledovat zápasy z tribuny, mohl by se potřetí v řadě zúčastnit mistrovství světa.

  • Filip Zadina (útočník, 18 let, Halifax - QMJHL)

    Filip Zadina zazářil na juniorském mistrovství světa, v červnovém draftu bude vybrán hodně brzy. Okusí i MS?Foto AP Photo/Jeffrey T. Barnes

    Tajný žolík pro světový šampionát? Mohl by jím být talentovaný kanonýr Filip Zadina. Ten, který uhranul celý hokejový národ během posledního juniorského mistrovství světa, kde v sedmi zápasech nasázel sedm gólů. Je mu teprve 18 let, v červnu bude na draftu vybrán mezi nejlepšími třemi. Proč ale nerozvířit vody povedeným mistrovstvím dospělých? U Finů to v posledních letech fungovalo, že mladí hráči dostávali obrovský prostor.

    Zadina je ve skvělé formě, v Halifaxu dával góly jako na běžícím pásu celou sezonu a pomohl mu do play off, kde se trefil v obou úvodních zápasech. Jeden z největších adeptů na titul ale oba domácí duely s Charlottetownem nečekaně nezvládl. Kdyby Halifax skončil, proč Zadinu nezkusit.

  • Dmitrij Jaškin (útočník, 25 let, St. Louis)

    Dmitrij Jaškin nezaznamenal proti Washingtonu ani bodFoto Reuters / Joe Puetz-USA TODAY Sports

    Před sezonou slyšel jasný rozkaz: Přidej! Český útočník se nakonec probil do sestavy St. Louis, a přestože střídal světlé chvilky s horšími, odehrál slušných 76 zápasů. Ani on však v posledním kole nezabránil porážce v Coloradu, která odsoudila Blues ke konci sezony. I proto je slávistický odchovanec jedním z adeptů pro národní tým, v jehož dresu odehrál juniorské šampionáty a dokonce předloňský Světový pohár. Jeho nominace však může mít jeden zádrhel – touto sezonou mu skončila dvouletá smlouva a novou nemá.

  • V 1. kole NHL skončí i Češi. Kdo může jet na MS?

    Nejlepší nahrávač soutěže Jakub Voráček (8+43) se na Utkání hvězd NHL do Tampy na konci ledna nepodíváFoto Profimedia.cz

    Trenéři české hokejové reprezentace budou jistě sledovat také zápasy prvního kola play off NHL, v němž půjde dost českých hokejistů proti sobě. Pittsburgh s Dominikem Simonem si to rozdá v pensylvánském derby s Philadelphií, za kterou nastupují Jakub Voráček, Radko Gudas i brankáři Petr MrázekMichalem Neuvirthem.

    Útočníka Penguins však v závěru základní části trápily zdravotní problémy a navíc bude v létě usilovat o první kontrakt v NHL. Neuvirth je pro změnu zraněný, proto je jejich šance na účast malá. Zdravotní lapálie by zřejmě nepustily ani obránce Romana Poláka, který s Tomášem Plekancem a celým Torontem nastoupí proti Bostonu.

    V jeho barvách pochopitelně bojují útočníci David Krejčí a David Pastrňák, které by Josef Jandač jistě bral levou zadní. V dresu Vegas se představí útočník Tomáš Nosek a možná Tomáš Hyka, jejichž Golden Knights narazí na Los Angeles Kings. Střelec s formou by se mohl českému týmu nabídnout v sérii Anaheimu proti San Jose, která nabídne souboj Ondřeje Kašeho a Tomáše Hertla.

    Favorizovaná Tampa Bay s Andrejem Šustrem a Ondřejem Palátem půjde proti New Jersey s Pavlem Zachou, jenže i v případě vyřazení visí nad Palátem otazník, jelikož měl v průběhu sezony zdravotní potíže. V sérii Washingtonu proti Columbusu pak budou trenéři čekat na obránce Jakuba Jeřábka a Michala Kempného i útočníka Jakuba Vránu, zatímco v případě vyřazení Blue Jackets by mohl dostat šanci útočník Lukáš Sedlák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud