13. dubna 2018 • 09:06

Peklo na ledě. Kanadu potáhne na MS McDavid, v brance zatím náhradník

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Kodani a Herningu budou od 4. do 20. května patřit k největším favoritům. Kanaďané. Z posledních tří hokejových světových šampionátů urval „javorový list“ dvě zlaté medaile (před rokem ve finále skalpovalo Kanadu Švédsko s bratry Lundqvistovými) a během čtvrteční noci vedení odtajnilo první jistá jména, která na mistrovství světa v Dánsku budou Kanadu reprezentovat. Jde o silné seskupení, jak jinak. Šest z osmnácti zatím nominovaných hráčů má alespoň jeden cenný kov z posledních tří MS.



Srdce fanouška, nejen toho kanadského, může plesat! Největší hvězdou týmu bude útočník Connor McDavid z Edmontonu, který letos dokázal obhájit Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL (41+67), což se mu povedlo jako prvnímu hráči od roku 2001.

Pro pamětníky - tehdy vyhrál kanadské bodování počtvrté za sebou ještě v dresu Pittsburghu český forvard Jaromír Jágr.

Jednadvacetiletý hvězdný forvard startoval na světovém šampionátu v roce 2016 v Petrohradu a Moskvě, kde získal zlato. Na Světovém poháru ve stejném roce hrál za Výběr Severní Ameriky. Jak se do Dánska těší? "Hrát na mistrovství světa není úplně to, co by si člověk v květnu přál. Raději bych se rva o Satnley cup, ale reprezentovat svou zemi je výjimečný pocit," poznamenal lakonicky před novináři McDavid.

 

Jeho Oilers, kteří letos překvapivě neprošli do bojů o Stanley Cup, dodali do výběru kouče Billa Peterse (šéf střídačky v Carolině a možný nový kouč Rangers) i Ryana Nugenta-Hopkinse s obráncem Darnellem Nursem. Do Herningu, kde Kanada odehraje základní skupinu, se může těšit i nejproduktivnější nováček letošní sezony Matthew Barzal z New York Islanders či Ryan O'Reilly z Buffala, dvojnásobný mistr světa a vítěz Světového poháru z roku 2016.

Už na šestý světový šampionát se chystá útočník Jordan Eberle z New York Islanders, mistr světa z Prahy z roku 2015. Naopak premiéra čeká Barzalova klubového spoluhráče a obránce Ryana Pulocka i forvardy Bo Horvata z Vancouveru a Jeana-Gabriela Pageaua s obráncem Thomasem Chabotem z Ottawy.

Na seznamu zatím osmnácti vyvolených figuruje jediný gólman Darcy Kuemper z Arizony, kde plní roli dvojky za Finem Antti Raantou. Dlouholetý brankář Minnesoty začal ročník v Los Angeles, aby byl následně vyměněn ke Coyotes. Rodák ze Saskatoonu v sezoně odchytal jen 29 zápasů (devatenáct za Kings, deset v Arizoně).

„Je vždycky hodně speciální reprezentovat svou zemi a nosit na hrudi javorový list, jsem poctěn, že jsem mohl pomoci sestavit takovýto tým. Myslím, že je nesmírně talentovaný a těším se, co bude v Dánsku předvádět,“ řekl pro hockeycanada.ca Martin Brodeur, jeden z manažerů kanadského výběru.

„Máme jediný cíl, přivést domů zlato. V našich silách to je, máme tým namixovaný z mladých hokejistů i zkušených hráčů,“ navázal na slova legendárního brankáře New Jersey Brodeura další z manažerů Sean Burke.

Kanada se představí v základní skupině B se Spojenými státy americkými, Koreou, domácím Dánskem, Norskem, Finskem, Lotyšskem a Německem. Do turnaje vstoupí v pátek 4. května proti USA. Hon na další zlato může začít!

Nominace Kanady na MS v Dánsku 

Brankáři: Darcy Kuemper (Arizona)

Obránci: Thomas Chabot (Ottawa), Vince Dunn (St. Louis), Joel Edmundson (St. Louis), Aaron Ekblad(Florida), Darnell Nurse (Edmonton), Colton Parayko (St. Louis), Ryan Pulock (New York Islanders)

Útočníci: Mathew Barzal (New York Islanders), Anthony Beauvillier (New York Islanders), Jordan Eberle (New York Islanders), Bo Horvat (Vancouver), Connor McDavid (Edmonton), Ryan Nugent-Hopkins (Edmonton), Brayden Schenn (St. Louis), Jaden Schwartz(St. Louis), Ryan O’Reilly (Buffalo), Jean-Gabriel Pageau (Ottawa)

Létající Connor McDavid už má zlatou medaili z MS 2016. Přidá v Dánsku další cenný kov?
Létající Connor McDavid už má zlatou medaili z MS 2016. Přidá v Dánsku další cenný kov?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud