24. dubna 2018 • 18:05

Český tým před MS posílí Zohorna. Z NHL chtějí přijet Gudas a Zacha

Autor: iSport.cz, kal
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední čas na vyzbrojení, vypilování a jede se na ostro. Českou hokejovou reprezentaci čeká poslední akce před vypuknutím mistrovství světa v Dánsku. Národní tým, který se nyní skládá z 35 hráčů, odlétá ve středu dopoledne do Stockholmu na Švédské hokejové hry, kde se již do hry zapojí posily z NHL jako Radek Faksa či Martin Frk a další zámořské posily jsou v jednání. Z finálové série se rovněž připojí obránci Jakub Krejčík, David Musil a Martin Nečas. U brněnského střelce však stále visí vzhledem k nemoci otazníky. 



„Nečas dostal antibiotika. Měl dostat jen na tři dny, ale pak jsme zjistili, že nakonec dostane rovnou na celý týden. Vzhledem k tomu s námi nejspíš nepoletí. Varianta, že se připojí před mistrovstvím, je, ale uvidíme, jestli ho nasadíme. Chtěli jsme Martina vidět a napustit ho, aby se dostal do několika zápasů v seniorské kategorii. Má tu smůlu, že kdykoliv jsme chtěli Nečase pozvat, tak mu něco bylo,“ řekl reprezentační kouč na srazu v pražské Tipsport Areně ke stavu novopečeného mistra extraligy s Kometou Brno.

Z týmu, který po roce obhájil titul nejvyšší české soutěže, však do Švédska odletí obránce Jakub Krejčík a také útočník Hynek Zohorna, který byl dodatečně donominován. Ze stříbrného Třince dorazí obránce David Musil, jež se setká s bratrem Adamem. S posílením o finalisty ale přišly i škrty. V reprezentaci před odletem na generálku šampionátu končí beci Jakub Galvas, Tomáš Pavelka a útočník David Tomášek. 

„Základní kostru týmu máme. Nyní musíme vyřešit, jak to bude s dalšími marody,“ uvedl trenér Jandač a pokračoval s vyjádřením ohledně hráčů se zdravotními problémy. „Ondřej Vitásek nyní určitě nebude k dispozici. Má schůzku s doktorem Kolářem a podle toho budeme jednat. Vojta Mozík se připojil k týmu, ale uvidíme, jak mu to půjde. Michal Řepík má něco s rukou, takže u něj je odlet také nejistý. Jaškin má teplotu a momentálně nevím, zda s námi do Stockholmu odjede,“ prozradil velitel trenérského štábu.

Nicméně k mužstvu se již napevno připojili dva zámořští borci Radek Faksa a Martin Frk. Oba sice dorazili do Česka již dřív, ale od trenérů dostali čas na zadaptování. „S Radkem jsme byli domluveni, že dostane volno. Byl hodně fyzicky i psychicky unavený,“ vysvětlil Jandač. Své nové posily však nyní hodlá pořádně zapřáhnout.

Jandač o Gudasovi: Reprezentovat chce, čekáme na prohlídku. Zájem je o i o další hráče NHL
Video se připravuje ...
 

„Radek Faksa měl výbornou sezonu. Měl by patřit k našim tahounům. Je to velký silný hráč. Kromě toho, že umí výborně bránit, tak poslední sezonu měl i bodový příspěvek. U Frka, který konečně prorazil v NHL, všichni víme, že má dobrou střelu. Chtěli bychom ho zařadit do přesilovkové formace a zabudovat, aby si zvykl na široké hřiště,“ vysvětlil role dvou reprezentantů ze zámoří.

Posilování kádru národního týmu však nekončí. Na dohled jsou nyní další hráči, kterým skončila klubová sezona. Nejoptimističtější situace je prý ohledně českého bouráka Radka Gudase z Philadelphie a útočníka Devils Pavla Zachy. „S Radkem Gudasem jsme měli velmi dobrou debatu. Rád by přijel a reprezentoval, ale všechno bude záviset na výstupní prohlídce. Stejný případ je i u Pavla. Když bude puštěn, ochotně přijede,“ objasnil Jiří Fischer, generální manažer národního týmu.

A jaká je situace ohledně nejproduktivnějšího Čecha v základní části NHL Jakuba Voráčka? „S Kubou jsme si vyměnili několik zpráv s tím, že si ještě zavoláme. Pak budeme přesně vědět, jak na tom je a jak se cítí pro účast na mistrovství světa,“ uvedl Fischer na adresu kladenského rodáka.

Skaut českého týmu v zámoří prozradil, že nadále sledují i další krajany a jejich situaci v play off.„O hráče z NHL, kteří ještě mají klubové povinnosti, máme velký zájem, ale zatím nebudu specifický. Počkáme, až série skončí,“ nastínil Fischer. Zmínil se však o Washingtonu, za který hrají obránci Michal Kempný s Jakubem Jeřábkem a také útočník Jakub Vrána. Zároveň přiznal, že s trenéry bedlivě pozorují sérii mezi Torontem a Bostonem, ve které bojují Tomáš Plekanec s Romanem Polákem proti útočnému duu Pastrňák-Krejčí.

„Bude to ještě zajímavé,“ smál se Jandač k souboji mužstev s českými hráči, kteří se o postup do dalšího kola vyřazovací části poperou v zápase č. 7. „Nebudu říkat, komu to v sérii mezi Bostonem a Torontem přeji. Nerad bych nějak rozladil kluky. Budeme prostě řešit ty hráče, kteří skončí a budou mít zájem reprezentovat,“ řekl český kouč připravující se na poslední mistrovství světa na reprezentační lavičce.

Filip Chytil se raduje ze své přesilové dorážky proti Rusku
Filip Chytil se raduje ze své přesilové dorážky proti Rusku

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud