Adam Lacek
24. dubna 2018 • 04:30

Jandačova sázka na mládí: Chytil vyzrál v chlapa, na Chlapíka je to moc

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Čeští mladíci dostali na turnaji v Pardubicích hodně prostoruČeští mladíci dostali na turnaji v Pardubicích hodně prostoruFOTO: Koláž iSport.cz

    To je příprava! Český národní tým má jeden z nejmladších týmů v historii (na turnaji EHT v Pardubicích měl v průměru 24 let), přesto zatím všech sedm utkání před mistrovstvím světa v Dánsku vyhrál. Stojí za tím i výkony mladíků, kteří dostali v národním týmu příležitost. Ačkoliv si po sobotním utkání se Švédskem vyslechli i kritiku od trenéra Josefa Jandače, i on s nimi musel být spokojený. Do reprezentace přinesla nová česká krev zdravý elán. A to si ještě vezměte, že tým doplní Martin Nečas. Podívejte se, jak si nejmladší hráči výběru vedli na Carlson Hockey Games.

  • Filip Zadina

    3 zápasy
    1+1
    7 střel
    Průměrný čas na ledě: 15:21
    2 trestné minuty

    Filip Zadina si v prvních třech zápasech za reprezentaci připsal jeden gól a jednu asistenciFoto Michal Beránek (Sport)

    Zažil debut snů. Hned ve svém prvním zápase za seniorskou reprezentaci skóroval. Ve čtvrtečním zápase proti Finsku si jeho střílenou přihrávku srazil soupeř sám do branky. Nebyla to sice žádná výstavní rána, gól se ale počítal. Navíc v Pardubicích, kde se Zadina narodil a hokejově vyrostl. Během turnaje se těšil ohromné podpory fanoušků. Od trenéra Jandače dostal hodně prostoru, ke svým pověstným ranám jako na juniorském světovém šampionátu se ale příliš nedostával.

    Jinak ale hýřil pohybem, snažil se vymýšlet akce. Na to, že celou sezonu hrál mezi juniory, působil hodně vyzrále. „Myslím, že jsem hrál dobře. Měl jsem pohyb, stíhal jsem těm chlapům. Nebyl to pro mě nějaký extrémně velký rozdíl,“ říkal po úvodním utkání. Proti Rusku přidal ještě asistenci, když jeho střelu v přesilové hře dorazil do branky Filip Chytil. „Myslím si, že tomu dodáváme pohyb a agresivitu, takže to je jedině plus pro náš tým. Jsme hlavně vděční, že jsme dostali takovou příležitost,“ řekl k sobě a svým vrstevníkům v sestavě národního týmu.

  • Filip Chytil

    3 zápasy
    1+0
    8 střel
    Průměrný čas na ledě: 17:12
    0 trestných minut

    Filip Chytil se raduje ze své přesilové dorážky proti RuskuFoto Michal Beránek (Sport)

    Za jeden rok v zámoří neskutečně vyzrál. Ještě loni, kdy hrál extraligu za Zlín, připomínal chvílemi vyjukaného mladíka. V Pardubicích už se ukázal chlap v pravém slova smyslu. V turnaji byl jedním z nejaktivnějších českých hráčů, často se snažil chodit individuálně, nebál se zkusit obejít obránce jeden na jednoho. „První zápas jsem střílel i z větší dálky, mohl jsem jet blíž k bráně. Byl tam trošku nezvyk, ale proti Rusům jsem si už dojel i trošku blíž. Měl jsem šance, i větší. Každým zápasem se to lepší,“ pochvaloval si sám po nedělním utkání.

    V něm se při svém třetím startu za reprezentační áčko poprvé trefil. V 9. minutě propasíroval v přesilové hře kotouč za záda ruského brankáře Košečkina. Celkově v turnaji dostal hodně prostoru, hrál přesilovky i oslabení. „Narostlo nám sebevědomí. Občas tam byly chyby, hlavně v obranném pásmu, ale myslím, že jsme se nebáli hrát. Vytvořili jsme si spoustu gólovek, takže já jsem osobně spokojený, jak jsme to odehráli. Ukázali jsme, že na to máme,“ těšila Chytila hra mladíků.

  • Martin Kaut

    3 zápasy
    0+2
    2 střely
    Průměrný čas na ledě: 11:47
    4 trestné minuty

    Reprezentační útočník Martin Kaut během duelu v PardubicíchFoto ČTK

    Kometa závěru sezony. Martin Kaut zažívá druhou polovinu ročníku jako ze snu. Na přelomu roku zářil na juniorském šampionátu, fantasticky zvládl i závěr základní části a play off v dresu Pardubic. A perfektně zatím využívá i premiérovou pozvánku do seniorské reprezentace. V sedmi přípravných zápasech si připsal už osm kanadských bodů za jeden gól a sedm asistencí. Na turnaji v Pardubicích už nebyl vidět tolik jako při předešlých zápasech proti Švýcarsku a Francii, i tak se ale neztratil.

    Vidět byl především v prvním zápase proti Finům, ve kterém pobral dvě asistence. Především ta druhá stála za to, jeho střelu od modré čáry dorazil Dmitrij Jaškin a byl z toho vítězný gól. „Jsou to výborní hráči. V juniorských reprezentacích odváděli perfektní výkony. Není se čemu divit, že jich trenéři pozvali tolik. Účast v národním týmu si zaslouží. Podle mého názoru mají velkou šanci dostat se na mistrovství. Je jen na nich, jak se s tím popasují,“ poodhalil šance Martina Kauta a dalších nedělní kapitán Michal Jordán . V žebříčku hráčů působících v Evropě před draftem do NHL se Kaut dokonce posunul z 11. místa na čtvrté. V červnu by mohlo klapnout i první kolo.

  • Jakub Galvas

    2 zápasy
    0+0
    3 střely
    Průměrný čas na ledě: 10:25
    0 trestných minut

    Jakub Galvas touží po nominaci na mistrovství světaFoto Michal Beránek / Sport

    Vypadá jako trochu vyplašený junior. A nejenom kvůli tomu, že po zranění v obličeji z prvního přípravného utkání proti Švýcarsku v Příbrami musí nosit mřížku. Na turnaji v Pardubicích si moc nezahrál, ve dvou zápasech odehrál dohromady jen něco málo přes 20 minut. Ve čtvrtek proti Finům byl ale i tak dost vidět. Zezačátku několikrát ztratil puk, na druhé straně ale vymyslel i zajímavé momenty před soupeřovou brankou. Za turnaj si připsal i tři střelecké pokusy.

    Při záplavě omluvenek a několika zranění v defenzivě národního týmu stále živí naději na účast na světovém šampionátu. „Už jenom to, že můžu hrát v přípravě či teď na domácím turnaji v Pardubicích mě moc těší. Jsem za to ohromně vděčný. I kdyby nominace do Dánska nevyšla, budu mít především dobrý pocit, že jsem pro to udělal všechno,“ říkal po sobotním utkání se Švédskem. I když by se v Kodani nakonec neukázal, reprezentace v něm má obranný klenot do budoucna. Jen nepolevit!

  • Filip Chlapík

    3 zápasy
    0+0
    3 střely
    Průměrný čas na ledě: 10:54
    10 trestných minut

    Útočník Filip Chlapík během své premiéry za seniorskou reprezentaciFoto ČTK

    Je o dva roky starší než Zadina a spol., přesto se na turnaji v Pardubicích neukázal v nejlepším světle. Za sebou má první sezonu mezi dospělými, nakoukl i do NHL, za Ottawu naskočil do 20 utkání, vstřelil i první gól. Při debutu v seniorské reprezentaci to ale nebylo ono. Odehrál sice všechny tři zápasy, ale nebyl příliš výrazný. Tím, že Češi dávali góly především v přesilových hrách a Chlapík na ně nechodil, mu svítí v kolonce kanadských bodů nula.

    V průměru strávil na ledě jen něco málo přes deset minut, patřil k nejméně využívaným útočníkům. Navíc byl za turnaj hned pětkrát vyloučen. Trochu se zvedl až v posledním utkání proti Rusku, kdy předvedl pár pěkných individuálních akcí. Jinak bylo vidět, že je to na něho zřejmě ještě moc. „Poslední utkání zahráli lépe než v předchozích zápasech. Je pochopitelné, že si ještě procházejí určitou adaptací a rozkoukávají se. Hráli celý rok na jiném hřišti, do toho ještě časový posun. Na to se však nesmíme dívat. Jejich výkon proti Rusku byl lepší,“ hodnotil mladíky včetně Chlapíka trenér Josef Jandač.

  • Adam Musil

    2 zápasy
    0+0
    1 střela
    Průměrný čas na ledě: 16:37
    2 trestné minuty

    Reprezentační útočník Adam Musil ujíždí švýcarskému soupeřiFoto ČTK

    V zápasech na něj sice není tolik upřena pozornost, protože neplní úplně ofenzivní roli, i tak je jeho přínos pro tým hodně cenný. Takové černé práce jako Adam Musil neodvedl na turnaji snad žádný jiný český útočník. Výborně hrál v oslabení, nic nevypustil, nebál se chodit do soubojů, ve kterých uměl i přitvrdit. Ideální hráč do třetího nebo čtvrtého útoku, ve kterých zatím v přípravě pravidelně nastupuje.

    Vynechal sobotní duel proti Švédsku, do statistik se nezapsal. Na vysokém času na ledě (v průměru 16:37) je ale poznat, že na něj trenér Jandač hodně spoléhá. „Nikdo nevěděl, co od toho čekat, ale popasovali se s tím skvěle. Hrají výborně, jsou vyspělí. Není tam vidět skoro žádný rozdíl, hrají zkušeně,“ vyprávěl o mladících už v průběhu turnaje brankář Pavel Francouz.

  • Další mladíci

    David Sklenička (21 let) – 2 zápasy, 0+2, 2 střely, průměrný čas na ledě 15:00, 0 trestných minut
    Filip Pyrochta (21 let) – 3 zápasy, 0+1, 1 střela, průměrný čas na ledě 15:48, 0 trestných minut
    David Tomášek (22 let) – 2 zápasy, 0+1, 4 střely, průměrný čas na ledě 12:37, 0 trestných minut
    Lukáš Klok (22 let) – 2 zápasy, 0+0, 2 střely, průměrný čas na ledě 14:05, 0 trestných minut
    Michal Moravčík (23 let) – 3 zápasy, 0+1, 2 střely, průměrný čas na ledě 17:12, 2 trestné minuty
    Tomáš Pavelka (24 let) – 2 zápasy, 0+0, 2 střely, průměrný čas na ledě 9:08, 2 trestné minuty
    Matěj Stránský (24 let) – 2 zápasy, 1+0, 5 střel, průměrný čas na ledě 14:04, 4 trestné minuty
    Marek Hrbas (25 let) – 2 zápasy, 0+0, 3 střely, průměrný čas na ledě 14:05, 0 trestných minut
    David Šťastný (25 let) – 3 zápasy, 0+1, 10 střel, průměrný čas na ledě 13:37, 0 trestných minut

    Filip Zadina si v prvních třech zápasech za reprezentaci připsal jeden gól a jednu asistenci
    Filip Zadina si v prvních třech zápasech za reprezentaci připsal jeden gól a jednu asistenci

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud