25. dubna 2018 • 09:43

Voráček kvůli únavě na MS nejede! Nedorazí ani Zacha a Sekáč

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejproduktivnější český hráč v této sezoně NHL Jakub Voráček z Philadelphie se hokejového mistrovství světa v Dánsku kvůli únavě nezúčastní. Zdravotní potíže vyřadily další útočníky - Pavla Zachu z New Jersey a Jiřího Sekáče, čerstvého vítěze Kontinentální ligy s Kazaní.



Osmadvacetiletý Voráček se po výstupní prohlídce omluvil generálnímu manažerovi reprezentace Jiřímu Fischerovi. Patnáctý hráč bodování celé NHL odehrál všech 82 zápasů základní části s bilancí 20 gólů a 65 asistencí, což ho řadilo na čtvrtou příčku mezi nahrávači. V play off přidal v šesti startech tři nahrávky, Flyers vypadli s vítězem Stanley Cupu z posledních dvou sezon Pittsburghem.

"Na rovinu mi říkal, že by si řád odpočinul. Za posledních pět sezon odehrál 450 zápasů a je ve fázi kariéry, kdy věří, že z pořádné přípravy během léta bude těžit několik dalších let," řekl Fischer novinářům před odletem týmu na Švédské hry.

Zacha neprošel výstupní prohlídkou. Jednadvacetiletého útočníka, jenž má za sebou druhý kompletní ročník v NHL, čeká menší operace zápěstí. Vedení Devils, které vyřadila Tampa Bay, mu účast na šampionátu nedoporučilo. "Doktoři mu budou muset uvolnit cystu ze zápěstí a potřebuje několik týdnů na rekonvalescenci," uvedl Fischer.

Fischer o Voráčkovi: Mistrovství se nezúčastní, chce si odpočinout
Video se připravuje ...

Pětadvacetiletý Sekáč hrál play off KHL se zlomenou rukou. "Navíc měl k tomu problémy s vazy a napůl odštípnutou chrupavku. Čekají ho teď tři týdny rehabilitace," uvedl generální manažer národního týmu.

Sekáč se překvapivě vrátil do bojů o Gagarinův pohár poté, co se 23. března v pátém utkání čtvrtfinále play off proti Magnitogorsku zranil a vedení Ak Bars ho umístilo na seznam zraněných hráčů do 27. dubna. Nakonec ale vynechal jen čtyřzápasovou semifinálovou sérii s Čeljabinskem, pomohl k zisku titulu a se 13 body z 15 utkání (4+9) byl v kanadském bodování play off sedmý. V základní části Sekáč, jenž v minulosti oblékal v NHL dres Montrealu, Anaheimu, Chicaga a Arizony, zaznamenal v 50 zápasech 42 bodů díky 16 trefám a 26 přihrávkám.

"Samozřejmě nás ty omluvenky mrzí, protože hráči NHL mají velkou kvalitu. A minimálně Kuba Voráček s Jirkou Sekáčem také velké zkušenosti s reprezentací. Je to určitě oslabení, ale musíme se s tím vyrovnat. Kluci, co jsou v týmu, podávali dosud velmi dobré výkony. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dál," konstatoval asistent trenéra Jiří Kalous.

Rozhodnutí Voráčka, mistra světa z roku 2010, plně chápe. "Jde vždy nejvíc o ten vlastní pocit hráče. Pokud se necítí, že tam může odevzdat všechno, ta únava pak hraje velkou roli i v hlavě. A je lepší, když hráč na rovinu řekne, že se cítí unavený, než aby přijel a nepodával stoprocentní výkony," prohlásil Kalous.

"Tihle kluci jsou ve fázi, že když přijedou, tak chtějí a odevzdávají právě těch 100 procent. Když cítí, že by to na tohle maximum nešlo, tak se radši omluví," dodal.

Gudas avizoval velký zájem pomoci národnímu týmu. Sedmadvacetiletý důrazný zadák však má teprve dnes absolvovat s vedením Flyers výstupní pohovory a pak sdělí Fischerovi, zda jeho účasti na MS nestojí nic v cestě. Gudas si připsal v 76 duelech sezony včetně play off 16 bodů (2+14). "Doufáme, že výstupní prohlídka bude jen formalita a Philadelphia ho pustí," uvedl již v úterý Fischer.

Jandač o Gudasovi: Reprezentovat chce, čekáme na prohlídku. Zájem je o i o další hráče NHL
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud