28. dubna 2018 • 15:33

Finsko - Česko 5:2. Národní tým nestačil na Suomi, doplatil na oslabení

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ach, ta nedisciplinovanost. Čeští hokejisté nezvládli ani druhé utkání na Švédských hokejových hrách a v přímém souboji o ovládnutí ročníku Euro Hockey Tour padli s Finy 2:5. V generálce na mistrovství světa v Dánsku se výběru kouče Josefa Jandače vymstila značná nedisciplinovanost. Suomi se prosadili celkem čtyřikrát v početní výhodě. O dvě branky národního týmu se postaral premiérově Adam Musil a Robert Kousal. Hořký debut zažil v seniorské reprezentaci útočník Martin Nečas. Poslední utkání před světovým šampionátem odehrají Češi v neděli od 12 hodin proti Rusku.



Finové se dostali v první třetině do vedení 2:0 díky přesilovkovým gólům Juliuse Honky a Anttiho Suomely. V polovině zápasu sice snížil premiérovou branku v reprezentaci útočník Adam Musil, ale ve třetí třetině pojistili finskou výhru Tuomas Kiiskinen a Toni Rajala s Tommim Koivistöm, kteří potrestali další fauly českého výběru. Výsledek zkorigoval v 56. minutě Robert Kousal.

Tým Suomi si připsal v 21. ročníku Euro Hockey Tour rekordní osmý triumf, kterým překonal o jedno prvenství Rusko.

V dresu české reprezentace si odbyli premiéru útočníci mistrovské Komety Brno Hynek Zohorna a Martin Nečas. Devatenáctiletý talent Nečas za týmem po nemoci přicestoval až v pátek spolu s rovněž uzdraveným forvardem Dmitrijem Jaškinem, který ještě v sestavě chyběl.

Úvodní dějství patřilo Finsku. Už po 56 vteřinách šel pykat Pyrochta, ale Furch si poradil s pokusem Puustinena a Jandačův výběr se ubránil. Při Sandellově vyloučení měl hodně práce i Husso, když stříleli Frk a dvakrát Kubalík.

Při Pláňkově trestu se už ve 14. minutě skóre změnilo. Nejdříve musel v brejku zakončovat bekhendem Kubalík a Husso situaci vyřešil. Na druhé straně vystřelil od modré čáry Honka a tečovaný puk skončil v pravém horním rohu Furchovy branky.

Fin Antti Suomela ujíždí českému útočníkovi Radku Faksovi
Fin Antti Suomela ujíždí českému útočníkovi Radku Faksovi

Za tři minuty udeřili Finové znovu v přesilové hře, když potrestali Pavlíkův faul. David Musil ještě první Suomelův pokus zblokoval, ale napodruhé se už finský útočník trefil o horní tyč. V dalším oslabení při Chytilově pobytu na trestné lavici se Češi ubránili.

V úvodu druhé části prověřil Hussa bekhendem Kaut a potom po Nečasově forčekingu minul Hynek Zohorna. Početní výhodu Jandačova týmu po Palolově faulu zkrátil trest pro Faksu za seknutí Hussa při pokusu o dorážku. V 27. minutě v ojedinělé příležitosti Finů ve druhé třetině neuspěl Rajala a Češi přetavili zlepšenou hru v polovině utkání ve snížení.

Po Kautově přihrávce se prohnal po pravém křídle Adam Musil, jeho první pokus Husso vyrazil, ale z dorážky už útočník působící na farmě St. Louis v San Antoniu skóroval. V sedmém reprezentačním startu se radoval z premiérové branky. Potom nebezpečně pálil Chytil a při trestu Jokiharjua v 39. minutě trefil Kousal tyč.

Finové se vrátili do dvoubrankového náskoku po 53 vteřinách závěrečného dějství. Pesonen v souboji s Pyrochtou získal puk za českou brankou, našel osamoceného Kiiskinena a ten zblízka překonal Furcha. Český tým nenašel odpověď.

Naopak před polovinou třetí třetiny šli pykat za fauly Stránský na dvě plus dvě minuty a Sklenička na dvě plus deset minut a Finové zvýšili na 5:1. Nejdříve skóroval v pěti proti třem po Sandellově průniku Rajala a v klasické výhodě se trefil od modré čáry Koivistö. Češi v 56. minutě v početní výhodě zmírnili prohru po Kousalově dorážce.

ONLINE přehled utkání Finsko - Česko sledujte ZDE<<<

Góly

Domácí: 13:38. Honka, 16:33. Suomela, 40:53. Kiiskinen, 51:15. Rajala, 51:40. Kivistö

Hosté: 30:15. A. Musil, 55:26. R. Kousal

Sestavy

Domácí: Husso (Kilpeläinen) – Kivistö, Honka, Jürgens, Näkyvä (A), Riikola (A), Jokiharju, Juolevi – Manninen, Suomela, Palola – Kiiskinen, Pesonen, Ikonen – Enlund, Sandell, Rajala – Jormakka, Sallinen (C), Puustinen – Anttila.

Hosté: Furch (Rittich) – J. Krejčík, D. Sklenička, D. Musil, Pyrochta, Hrbas, Pláněk, F. Pavlík – D. Kubalík, Faksa (A), Šťastný – H. Zohorna, Nečas, R. Kousal (A) – Frk, Chytil, Řepík (C) – M. Kaut, A. Musil, Stránský – Chlapík, Zadina.

Rozhodčí

Tobias Björk, Mikael Holm – David Laksola, Anders Nyqvist (všichni SWE)

Stadion

Scaniarinken, Södertälje

Návštěva

1577 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud