30. dubna 2018 • 14:15

S nula starty na MS. "Tampere Hašek" blbnul s Lainem a valí do KHL

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pavel Francouz, David Rittich a Dominik... Až potud nedělní nominace maskovaných mužů pro MS v Dánsku, které začíná v pátek, nepřekvapila. Za křestním jménem Dominik ale nepřišlo očekávané Furch, nýbrž Hrachovina. "O možnosti ho povolat jsme dlouze přemýšleli," zaskočil hokejovou veřejnost hlavní trenér národního týmu Josef Jandač. Co je gólman bez jediného startu za seniorskou reprezentaci vlastně zač? Fantasy MS v hokeji o 140 tisíc hrajte na www.sazkafantasy.cz.



Hrachovina si vynikající kredit udělal ve Finsku, kam odešel jako 16letý bažant. Čtyři finálové série a dva tituly s Tapparou Tampere (v roce 2016 byl dvojka, v roce 2017 už mužem číslo jedna a s úspěšností zákroků 93,84% i nejlepším brankářem play off) ukázaly, že to bylo dobré rozhodnutí.

Skrz brankářské i životní zkušenosti byla kabina Tappary k nezaplacení. "Finsko bylo podle mě nejlepší místo pro zlepšení, nabízelo možnost jít dopředu jako sportovec i člověk. Druhá věc je finská brankářská škola, která je podle mě nejlepší na světě,“ řekl Hrachovina v dubnu 2017 v rozhovoru pro deník Sport.

179 centimetrů vysoký brankář dlouhé roky sedával v kabině třeba vedle současné super hvězdy NHL Patrika Laineho. S dvojkou draftu 2016, která za dvě sezony za mořem pobrala za Winnipeg ve 155 zápasech základní části 134 kanadských bodů, si užil dost legrace. Někdy i hodně specifické...

 

Letos 23letý rodák z Brna útočil na zlatý hattrick, Kärpät Oulu v sestavě s mladým útočníkem Radkem Koblížkem ale úřadující šampiony porazil ve finále 4:2 na zápasy. Hrachovinův smutek z "až" druhého místa byl nečekaně rozmetán v neděli, po návratu ze Švédských hokejových her při nominaci na šampionát v Kodani a Herningu zaznělo jeho jméno.

"Rozhodování bylo těžké. Všichni gólmani, kteří nastoupili do přípravy, předvedli vyrovnané výkony. Dvojici Francouz-Rittich jsme si stanovili a řešili jsme otázku ohledně trojky. O možnosti povolat Hrachovinu jsme dlouho přemýšleli. Dominik je mladý a rozchytaný. Věřím, že na šampionátu nabere hodně zkušeností," zdůvodnil svou nominaci před novináři na tiskové konferenci Josef Jandač.

Překvapení? Dá se říci, doma zůstane reprezentační stálice posledních let Dominik Furch z Omsku i vítkovický fantom Patrik Bartošák.

"Pro Furcha být podruhé v řadě na MS jako trojka bylo velmi těžké. U Bartošáka rozhodlo i to, že měl zraněné koleno, proto jsme se nakonec rozhodli pro variantu s Hrachovinou," upřesnil Jandač.

Jandač zdůvodňuje, proč bere jako trojku na MS úplného nováčka
Video se připravuje ...

Hrachovina nemá za seniorské áčko ani jeden odčapaný zápas, za české mládežnické výběry (U18, U19, U20) nastoupil desetkrát. Jak s úsměvem řekl před rokem v rozhovoru pro Sport, jeho jediný kontakt s vedením prvního týmu byl přes sekretářku.

Sbohem Tampere, Astana volá!

"Jen jsem na mail dostal k vyplnění papír na long list na olympiádu, toť vše. Mluvil jsem jen s nějakou paní sekretářkou na svazu, takže to byl můj jediný kontakt," popsal s úsměvem zračícím, že ho přehlížení od repre trenérů příliš nevzrušovalo. Odchodu do ústraní "země tisíců jezer" v žádném případě nelituje.

"Když to řeknu blbě, tak když někdo bude chtít, tak si zaplatí letadlo a doletí, na druhou stranu musí člověk brát v potaz, že v Rusku jsou gólmani jako prase, takže člověk musí stát nohama na zemi. V KHL i extralize jsou výborní gólmani, nároďák je krásný, je to vždy něco víc, ale jak říkám: nohama na zemi a buď to přijde, nebo ne,“ vysvětlil Hrachovina.

A další zajímavosti o české trojce pro světový šampionát? Hrachovinův otec je trenérem brankářů ve Znojmě, u příznivců Tampere si za své výkony vysloužil přezdívku "Tampere Hašek." K velkému zármutku fanouškovské obce jsou ale jeho dny v klubu zřejmě sečteny. Skončila mu smlouva a podle finských médií a serveru pallomeri.net by se měl stát novu posilou kazašské Astany hrající KHL.

V Barysu v posledních šesti sezonách nehrál žádný Čech, naposledy tam působila trojice Jiří Novotný, Kamil Kreps a Lukáš Kašpar v sezoně 2011/12. V poslední sezoně klub ani nepostoupil do play off a aktuálně má na soupisce dva brankáře, 35letého Švéda s kazašským pasem Henrika Karlssona (26 startů v NHL za Calgary) a rodilého Kazacha Sergeje Kudryatseva. Tomu je dvacet let.

Jandač o nominaci: Plekanec bude vést mladé ovečky
Video se připravuje ...

Jandač k absenci Zadiny v závěrečné nominaci: V budoucnu bude patřit mezi nejlepší, v přípravě nás ale nepřesvědčil
Video se připravuje ...

Dominik Hrachovina v dresu finské Tappary
Dominik Hrachovina v dresu finské Tappary

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud