Miroslav Horák
25. května 2019 • 04:55

Duda žádá Vránu do sestavy. Místo Gulaše ke Kovářovi, říká expert

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko jde na Kanadu v semifinále mistrovství světa, to je ústřední téma sobotní hokejové vřavy v Bratislavě. Má to i podotázku: bude u toho Jakub Vrána, anebo si už nejspíš neškrtne? Jméno washingtonského útočníka rozděluje obec příznivců i odborníků. Radek Duda má jasno. „Takový kuler patří do sestavy,“ tvrdí účastník MS 2003, expert deníku Sport a iSport.cz pro šampionát.



„Kanada je krásná výzva, naši kluci jdou maturovat,“ těší se Radek Duda na sobotní šlágr. I jeho chytlo české účinkování na Slovensku za srdce, z pohledu experta na hokej by se však odhodlal k úpravám v herním rozpisu české jednotky.

V tom není s koučem národního týmu zajedno. „Pod Milošem se vyhrává, což je super, ale nemůžu si pomoci, trošku bych si pohrál se sestavou. Dostat víc do hry naše kulery, zkusit to z nich dostat, popovídat si s nimi, nasadit psychologii,“ říká Duda.

Loňský šampion Stanley Cupu Jakub Vrána rozjel turnaj skvěle, v premiérovém startu se hned dvakrát trefil, přidal další, ovšem po méně povedeném utkání se Švýcary vypadl ze sestavy.

A je velkou otázkou, zda tento pohotový střelec dostane vůbec ještě šanci. Radek Duda má za to, že Vrána do sestavy patří. Ale je třeba mu najít odpovídajícího centra, který by mu expedoval nahrávky k zabijáckému zakončení. „Vránu bych dal útoku ke Kovářovi a Gulaše odtud k  Palátovi a Chytilovi . Takhle by mi to sedělo ze všeho nejlíp,“ míní chomutovský útočník.

Má za to, že zatímco typově podobný kanonýr Dominik Kubalík těží z výkonu jiných, Vránovi se taková podpora nedostává. „S Němci bylo vidět, že potřebujete mít na ledě hráče, kteří ty góly umí dát. Voras s Kubaldou to vzali na sebe. Typologicky je Vrána podobný hráč jako Kubalík, myslím si dokonce, že Vrána má ještě lepší koncovku než Dominik. Rozdíl je v tom, že Kubalda hraje s Honzou Kovářem, má k sobě centra.“

Opomíjet v line-upu takového hráče mu zkrátka nepřijde vhodné. „Nemít ho v sestavě je velký luxus. Nedá se svítit, s takovými hráči se musíme naučit umět pracovat. A vážit si toho, že nás přijeli posílit. Taky se může stát, že nám začnou říkat ne,“ myslí Duda jak na Vránu, tak například na Filipa Chytila, jenž na tribuně seděl dvakrát po sobě.

„Rozumím tomu, že Miloš chce úspěch, fandím mu, ale jeho povinností je také dívat se dál, myslet na český hokej, na jeho budoucnost. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale hráč NHL je výkonnostně pořád dál než hráč z Evropy. Každý hráč má nárok hrát špatně, ale od toho je u týmu kouč, aby dotyčného naladil, bavil se s ním jako s partnerem. Hráč nezapomene hokej, jde jen o to probudit to v něm a naštelovat si ho k obrazu svému. Managing people,“ pokračuje expert Sportu.

Dost hráčů hrálo fotbálek, na ledě nechyběli třeba brankář Patrik Bartošák nebo náhradník ze zápasu proti Německu Jakub Vrána.
Dost hráčů hrálo fotbálek, na ledě nechyběli třeba brankář Patrik Bartošák nebo náhradník ze zápasu proti Německu Jakub Vrána.

Z Kanady má každý vítr, jako obvykle to bude těžký oříšek. Ale mise je to splnitelná, což si myslí i Radek Duda. „Kanada je podle mě nejlepší volba na semifinále. Když naši kluci otočí kolečko na první zápas se Švédy, přijde postup. Pro mě to byl nejlepší výkon, jaký jsem kdy u naší reprezentace viděl,“ nemůže stále zapomenout na úvodní triumf 5:2 nad žlutomodrými Seveřany. „I v sobotu to bude parádní hokej,“ nepochybuje.

Třeba proto, že psychicky náročný střet s Němci je minulostí. „Stres a obrovská zodpovědnost ze čtvrtfinále je pryč. Teď naši pojedou granáty. Pokud vydrží s Kanadýry bruslit po šedesát minut a neuvadnou, dobře to dopadne.“

A co radí? „Strašně důležité bude dodržovat intenzivní a krátká střídání, zvládat rychle přepínat z obrany do útoku a vyrážet do přečíslení. No a přesilovky samozřejmě. Pozor je třeba dát si na jejich druhou vlnu, bude to fičák.“

Kanadu si nastudoval a má pro ni jen superlativy. Nehledě na jejich šťastné přežití čtvrtfinále se Švýcary. „Ale to jsou přesně oni, nikdy se nevzdávají… Kdo nesleduje NHL, asi si řekne, že Kanada přivezla druhou jakost. Ale to je velká mýlka. Jde vesměs o fantastické hráče. Na týmu mají úplně všechno, co potřebujete, abyste byli úspěšní. Výborného Murrayho v bráně, Stone je velký zabiják, Mantha další fantastický a hodně zajímavý hráč, v Detroitu se mi líbí moc. A jejich beci? To jsou spíš záložníci, borci se čtyřiceti i padesáti body v NHL…“

Jsme v semifinále! V Českém domě se oslavovalo ve velkém
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Švédsko si zlatý hattrick nepřipíše. Čechy čeká Kanada
Video se připravuje ...

Český tým je v semifinále! Jsem hrdý, zasloužili jsme si to, radoval se Říha
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 05:18. Mark Stone, 20:10. Nurse, 25:06. Dubois, 46:26. Turris, 53:00. Chabot

Hosté: 53:59. T. Zohorna

Sestavy

Domácí: M. Murray (Hart) – Nurse, Severson, Chabot, Stecher, Theodore, Fabbro, P. Myers – Marchessault, Dubois, Mark Stone (A) – Cirelli, Couturier (A), S. Reinhart – McCann, Turris (C), Mantha – Henrique, D. Strome, Joseph – Jost.

Hosté: Bartošák (26. Francouz) – D. Musil, Hronek, Moravčík, Gudas (A), Rutta, J. Kolář, Zámorský – Frolík (A), Simon, Voráček (C) – Palát, Faksa, Jaškin – D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš – J. Vrána, T. Zohorna, Řepík – H. Zohorna.

Rozhodčí

Mikko Kaukokari (FIN), Jeremy Tufts (USA) – Gleb Lazarev (RUS), Hannu Sormunen (FIN)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

9085 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud