5. května 2022 • 21:25

Česko - Švédsko 2:1. Langhamer zářil na úvod generálky, rozhodl Vrána

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gólovou show z Ostravy vystřídal urputný souboj gólmanů ve Stockholmu. Čeští hokejisté v prvním zápase Švédských her porazili domácí Švédy 2:1 a na úvod generálky před mistrovstvím světa ve Finsku si připsali druhou výhru v řadě nad výběrem Tre Kronor. Seveřané se po ostudném výprasku 3:9 s národním týmem oklepali, výběr kouče Kariho Jalonena dokonce přestříleli, téměř všechny jejich šance však zmařil skvěle chytající brankář Marek Langhamer. O vítězný gól se postaral útočník Jakub Vrána. Další zápas je na programu v sobotu, kdy Češi vyzvou od 12:00 Finsko.



Češi, kteří minulý týden vyhráli České hry v Ostravě, uspěli proti Švédsku stejně jako v sobotu, kdy zvítězili vysoko 9:3. Celkově mají v deseti duelech v přípravě na mistrovství světa v Tampere a Helsinkách bilanci sedmi výher a tří porážek.

Jalonen nasadil v přípravě první dvě posily z NHL - obránce Filipa Hronka s Jakubem Vránou. Až o víkendu proti Finsku a Švýcarsku se zapojí další čtyři - gólman Karel Vejmelka, bek Radim Šimek a útočníci Tomáš Hertl a Dominik Simon. Šimek, Hertl a Simon přicestovali do Stockholmu až dnes.

Švédové při oslavách 100. výročí založení asociace nastoupili v retro dresech a zařadili ze zámoří gólmana Magnuse Hellberga z Detroitu a v útoku Jonatana Berggrena z farmy Red Wings v Grand Rapids a Emilea Bemströma z Columbusu.

Hned v úvodu ohrozil Langhamera Kellman, na druhé straně se dostal před Hellberga Chlapík a při signalizovaném vyloučení vypálil Vrána. Při Olofssonově trestu se dvakrát dostal k zakončení Krejčí a v druhém případě trefil pravou tyč. Švédské přečíslení zakončil opět Kellman.

V polovině druhé třetiny při tlaku „Tří korunek“ neměli přesnou mušku Lang, Pettersson či Karlsson. Českého gólmana nepřekonali ani Berggren, Olofsson nebo Bengtsson. V závěru úvodní třetiny zahrozili Češi, ale Kodýtek z otočky minul.

Do druhé části vstoupili aktivně Češi a zahrozil Špaček. Potom si začali vytvářet tlak Švédové, ale do vyložených šancí se nedostávali. Z české strany se dostal k ohrožení Hellberga Stránský. V polovině druhé třetiny vytěsnil Langhamer Själlinův pokus z úhlu a Češi se ubránili i v prvním oslabení při Kundrátkově trestu. Potom se otevřel Själlinovi prostor k zakončení z levého kruhu, ale minul.

Ve 34. minutě nejdříve ještě neuspěl po samostatné akci Stránský, který ale následně ještě vybojoval puk za brankou, předložil jej Skleničkovi, který z levého kruhu střelou k protější tyči otevřel skóre. Byla to jeho čtvrtá branka z posledních tří utkání.

Při Skleničkově trestu kryl Langhamer Karlssonovu střelu. V plném počtu hráčů se dostali Švédové do přečíslení, ale Friberg jej zakončil individuálně a nepřesně. V 39. minutě zlikvidoval český gólman šanci osamoceného Karlssona. Před pauzou si ještě poradil Langhamer s Bengtssonovou střelou i s Langovou dorážkou.

Češi nadále drželi náskok a úspěšně čelili snaze Seveřanů o vyrovnání. V 45. minutě nepřekonal Karlsson v další možnosti Langhamera bekhendem ani forhendem. Při Jordánově vyloučení se tým kouče Johana Garpenlöva také neprosadil a stejně tak odolali Češi při Vránově pobytu na trestné lavice, při kterém neproměnil šanci Berggren.

Jalonenův výběr naopak při Nordströmově trestu v čase 58:28 udeřil a z pravého kruhu se trefil Vrána. Langhamera nakonec překonal při power play Karlsson, který prolomil střeleckou smůlu v utkání, ale Češi těsný náskok už uhájili.

Ohlas trenéra ČR Kariho Jalonena po utkání:

 „Výsledek je dobrý, moc se mi líbilo, jak tým bojoval, je v něm ten správný bojovný duch. Zároveň ale musíme být upřímní a přiznat si, že jsme nebyli tak silní v útoku. Na druhou stranu jsme hráli dobře v obraně a brankář Langhamer byl vynikající. Musím také vyzdvihnout, že výbornou práci odvedli hráči na oslabení. Je také třeba vidět, že jsme zařadili do sestavy hráče, kteří nehráli dva tři týdny, David Krejčí už dokonce skoro dva měsíce. Potřebují se zase dostat do té zápasové kondice. Jako obvykle si zase zanalyzujeme celých těch 60 minut a podle toho uděláme změny pro ten příští zápas.“

Góly

Domácí: 33:22. Sklenička, 58:27. Vrána

Hosté: 59:41. Karlsson

Sestavy

Domácí: Langhamer (Lukeš) – D. Musil, Kundrátek, Sklenička, Jiříček, Ščotka (A), Hronek, Moravčík, Jordán – Smejkal, Černoch, Stránský – Vrána, Špaček, Zohorna – Červenka (C), Krejčí (A), Chlapík – Flek, Kodýtek, Blümel – Beránek.

Hosté: Hellberg (Högberg) – Tömmernes (A), Lindholm, Roos, Pudas, Själin, Folin, J. Pettersson – Nordström (C), Wallmark, Bemström – Bromé, Kellman, Friberg – Lang, A. Bengtsson, Söderblom – Berggren, F. Olofsson, Karlsson.

Rozhodčí

Vikman (FIN), Heikkinen (FIN) – Persson (SWE), Nyqvist (SWE).

Stadion

Avicii Arena, Stockholm (SWE)

Návštěva

8434 diváků

Vstoupit do diskuse
1

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud