Ondřej Kuchař
18. května 2023 • 08:00

Finsko v rozpacích. Hvězda si zvyká a mlčí, chválu sklízí „černá ovce“

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Panika by byla až příliš silným slovem. Minimálně neklid však ve Finsku po úvodních představeních bílo-modrého týmu Lvů na MS v hokeji 2023 panuje. Ze tří duelů vyhráli jeden. Padli s USA i Švédy, těsně přetlačili Němce. Gólově se zatím trápí největší jména v čele s hvězdným útočníkem z NHL Mikkem Rantanenem. Ani na čtvrtý pokus si Finové chuť příliš nespravili, ve středu večer v Tampere Francii přetlačili těsně 5:3.



Když jste si během úterka a středy četli texty největších finských deníků Iltalehti a Ilta-Sanomat, většina z nich se protínala ve stejném bodě. Kdy přijdou góly borců z NHL?

O palebnou sílu nejúspěšnějšího hokejového národa posledních let se měl starat především Mikko Rantanen. Megastar zámořské ligy napínala v této sezoně sítě soupeřů s železnou pravidelností. Forvard Colorada nastřílel v základní části 55 gólů, víc zvládli jen Connor McDavid s Davidem Pastrňákem. Zapsal pak celkem 105 kanadských bodů.

Na šampionátu má po čtyřech duelech bilanci 0+4. „Finští fanoušci od něj určitě čekají víc,“ má jasno bývalý útočník a dnes expert Iltalehti Pekka Virta. „Určitě bych ale Mikka nekritizoval. Herně vypadá výborně, na ledě odvede spoustu práce. Na druhou stranu je střelcem, od kterého chcete góly,“ přidává.

Podle oficiálních statistik navíc Rantanen ve čtyřech utkáních vypálil na branku soupeřů jen sedmkrát. V NHL měl přitom v tomto ročníku průměr 3,7 rány na jediné utkání.

„Trápí mě to. Lhal bych, kdybych tvrdil, že ne. Na druhou stranu mám pocit, že i tak jsem platný. Chystám pozice spoluhráčům, bráním, šlapu v obou směrech,“ povídal po utkání se Švédskem. Suomi v něm padlo 1:2 po nájezdech. Němce předtím porazilo těsně 4:3, šampionát začali jasnou porážkou 1:4 od USA. Ve středu pak Fini upachtili výhru 5:3 nad Francií, poslední gól vstřelili do prázdné branky.

„Zatím je to od něj směrem dopředu dost neefektivní. Sám Rantanen přiznal, že měl problémy se zvykem na jiný rozměr ledu i styl hry národního týmu. Osobně bych vedle něj postavil jiné spoluhráče. Vybral bych Kaapa Kakka, který je zvyklý na svižnější tempo a rychlejší přesuny puku,“ zamýšlí se Ville Touru z deníku Ilta-Sanomat.

Jediným úspěšným útočníkem z NHL je zatím ten, od kterého se branky čekaly nejméně – silový forvard z Montrealu Joel Armia. Na nule jsou kromě Rantanena i Kakko a Kasperi Kapanen. Poslední jmenovaný však zatím sklízí chválu, experty je označován za dosud nejnebezpečnějšího útočníka týmu.

„Hraje energicky, výborně si vede v situacích jeden na jednoho. Pro tým je velkou posilou,“ říká Virta. Kapanen přitom s novináři na startu turnaje mluvil o tom, jak ho dřív kritizovali a „kolik o něm v posledních letech napsali svinstva“. Tamní média dříve útočníka St. Louis kritizovala za přístup k národnímu týmu i výkony na mládežnických šampionátech.

Finští trenéři mohli na soupisku získat i pátého útočníka zpoza oceánu. O Eeliho Tolvanena, který v noci na úterý vypadl se svým Seattlem po prohře v sedmém duelu s Dallasem, však reprezentace nestála. Místo toho na poslední volné místo dopsali útočníka Tappary Tampere Waltteriho Merelu.

Faktem je, že zatím zůstávají výkony týmu kouče Jukky Jalonena za očekáváním. „Suomi nemají rozehrávku. To je jejich hlavní nedostatek,“ pálil ostře například hlavní trenér Švédů Sam Hallam. Kolem hlavních favoritů na další zlato zatím létá mnoho otázek a vykřičníků.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 1 0 0 34:8 20
2. Švédsko 7 5 1 1 0 26:7 18
3. Finsko 7 5 0 1 1 28:15 16
4. Německo 7 4 0 0 3 27:16 12
5. Dánsko 7 2 1 0 4 19:26 8
6. Francie 7 0 1 2 4 10:31 4
7. Rakousko 7 0 1 1 5 11:27 3
8. Maďarsko 7 0 1 1 5 12:37 3

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud