15. ledna 2024 • 17:50

Pocta pro Jágra: při MS v Praze bude uveden do Síně slávy. A Pouzar také

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Jaromír Jágr bude v květnu při mistrovství světa v Praze uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace. Stejného ocenění se dočkají i další útočníci, kteří sbírali úspěchy v československé reprezentaci, Jaroslav Pouzar a Igor Liba. Federace zveřejnila seznam osmi osobností, které v české metropoli ocení na závěr šampionátu, na svém oficiálním webu.



Společně s Jágrem, Pouzarem a Libou budou do Síně slávy uvedeni Švéd Kenny Jonsson, Petteri Nummelin z Finska, Kanaďan Ryan Smyth, Američanka Natalie Darwitzová a v kategorii budovatelů kanadská trenérka Mel Davidsonová. Speciální cenu získá i česká reprezentace, která v roce 1998 ovládla v Naganu první olympijský turnaj, na kterém startovali hráči z NHL.

Jágr, jemuž bude v polovině února 52 let, je dvojnásobným mistrem světa, olympijským vítězem a dvojnásobným vítězem Stanleyova poháru. Nejproduktivnější Evropan v historii NHL, který získal v kanadsko-americké soutěži více než deset individuálních trofejí, v současnosti stále hraje za extraligové Kladno. Mateřský klub zároveň vlastní.

Pouzar, který v lednu oslaví 72. narozeniny, je stejně jako Jágr dvojnásobným mistrem světa. Třikrát získal Stanleyův pohár, když byl 80. letech minulého století součástí hvězdné sestavy Edmontonu společně například s Waynem Gretzkým.

Třiašedesátiletý Liba je legendou slovenského hokeje, hrál však pouze za československou reprezentaci. I on je světovým šampionem a stejně jako Pouzar s Jágrem startoval i na olympijských hrách. V NHL ale odehrál jen sezonu.

Český hokej má v Síni slávy IIHF doposud 24 zástupců. Jako poslední do ní byli v roce 2015 při minulém šampionátu na českém území uvedeni olympijští vítězové z Nagana Dominik Hašek a Robert Reichel.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud


Články odjinud