iSport.cz
14. září 2016 • 14:40

Ostrý test před SP. Čechy prověří hvězdičky i čerstvý vítěz Stanley Cupu

Autor: iSport.cz, Jaroslav Kalina
Vstoupit do diskuse
0
  • Výběr mladíků má obrovskou útočnou síluVýběr mladíků má obrovskou útočnou síluFOTO: ČTK/AP

    Generálka českých hokejistů před turnajem v Torontu je tu. Trenér Josef Jandač má poslední možnost na to, aby vyzkoušel herní možnosti svého mužstva. Bude to solidní prověrka. Reprezentace se totiž dostane do konfrontace se svižným hokej výběru Severní Ameriky do 23 let. V týmu je celá řada hráčů, kteří mají klíčovou roli ve svých klubech v NHL. Server iSport.cz vybral pět z těchto zvučných jmen. Většina z nich už si proti Čechům zahrála.  

  • Connor McDavid

    Connor McDavid je kapitánem týmuFoto ČTK/AP

    Datum a místo narození: 13. leden 1997 (19 let), Richmond Hill, Ontario, Kanada
    Pozice: centr
    Klub: Edmonton Oilers
    Počet startů v NHL: 45
    Bodová bilance v NHL: 48 (16+32)

    V zámoří ho nazývají novým Gretzkym . Dokonce i tato hokejová legenda přiznala, že si McDavid jednou podmaní celou NHL. Předminulou sezonu, kdy ještě působil v kanadské juniorce si připsal 120 bodů (44+76). Dalších 49 přidal v play off. Na draftu 2015 byl jasnou jedničkou a z této pozice si ho taky vybral Edmonton.

    Je sice tepvre na začátku své kariéry, ale i tak už má na kontě několik úspěchů v kanadské reprezentaci. Stal se mistrem světa na MS 18 2013, poté na šampionátu do 20 let v roce 2015. Na zavěr přidal v tomto roce ještě vítězství se seniorskou reprezentací v Rusku.

    Ve své první sezoně v NHL si také nevedl špatně. Připsal si 48 bodů. Mohl však přidat víc. Vlivem zranění totiž odehrál pouze 45 zápasů. Hlavní kouč Edmontu Todd McLellan s McDavidem bude jistě počítat do role týmového tahouna v nové sezoně. Tento kouč byl totiž zvolen i pro vedení Severoameričanů na Světovém poháru a svého klubového svěřence dal do role kapitána.

  • Matt Murray

    Matt Murray vychytal v červnu Stanley CupFoto Reuters

    Datum a místo narození: 25. květen 1994 (22 let), Thunder Bay, Ontario, Kanada
    Pozice: gólman
    Klub: Pittsburgh Penguins
    Počet startů v NHL: 34
    Průměr gólů na zápas: 2,00
    Úspěšnost v NHL: 93,0 %
    Počet čistých kont: 2

    Brankářský talent, který minulou sezonu ohromil play off NHL. Pittsburgh povolal Matta Murraye během během ročníku 2015/16 ze své farmy ve Wilkes-Barre. Sázka na tohoto brankáře vyšla. Komu se poštěstí tak jako jemu, když ve své první sezoně za Pittsburgh nejdříve vystrnadí týmovou jedničku Marca-Andrého Fleuryho a poté vychytá ve vyřazovací části svému klubu Stanley Cup. 

    Tímto výkonem prokázal, že jeho účast na Světovém poháru je oprávněná. Potvrdil to i v přípravě proti týmu Evropy, kdy odchytal první zápas s čistým kontem. Čeští hokejisté tak budou muset v posledním přípravném utkání před turnajem jednak stíhat severoamerické rychlíky a taky dobývat bránu Matta Murraye.

  • Auston Matthews

    Auston Matthews v dresu USA během posledního mistrovství světaFoto Michal Beránek (Sport)

    Datum a místo narození: 17. září 1997 (18 let), San Ramon, Kalifornie, USA
    Pozice: centr
    Klub: Toronto Maple Leafs
    Bývalý klub: ZSC Lions (Curych, Švýcarsko)
    Bodová bilance ve švýcarské lize: 46 (24+22) 

    Tento mladý Američan vyrůstal hokejově v Arizoně. Pozornost však na sebe strhl až v americké juniorce, kde před dvěma roky zaznamenal 116 bodů (55+61). Matthews chtěl nabrat zkušenosti v seniorském hokeji, a tak se na místo setrvání v zámoří přesunul do Evropy. Konkrétně do švýcarského Curychu, kde patřil mezi tahouny týmu. Zahrál si i v Lize mistrů na ledě O2 Areny proti Spartě. 

    V reprezentační osmnáctce USA byl u dvou titulů mistrů světa, s dvacítkou vybojoval v roce 2016 ještě bronzové medaile. Zúčastnil se i světového šampionátu v Rusku, ze kterého si ho mohou pamatovat čeští fanoušci. Byl to právě on, kdo svým nájezdem vyřadil české hokejisty ve čtvrtfinále.

    Po letošním mistrovství patřil Matthews vedle finského mladíka Patricka Laineho mezi žhavé kandidáty na volbu číslo jedna v draftu NHL 2016. Post jedničky nakonec vyhrál, vybralo si ho Toronto. 

  • Jack Eichel

    Jack Eichel už má za sebou jednu sezonu v NHLFoto Reuters / Kevin Hoffman-USA TODAY Sports

    Datum a místo narození: 28. říjen 1996 (19 let), North Chelmsford, Massachusetts, USA
    Pozice: centr
    Klub: Buffalo Sabres
    Počet startů v NHL: 81
    Bodová bilance v NHL: 56 (24+32)

    Draftován byl Buffalem hned za Connorem McDavidem jako dvojka v roce 2015. Stejně jako u kanadské hvězdy byl i Jack Eichel vedením Sabers zařazen do prvního týmu jako platný člen mužstva. Splnil očekávání. Buffalu sice k postupu do play off nepomohl, ale i přesto byl nejmladší hráč mužstva zároveň druhý nejproduktivnější.

    Je také vlastníkem bohaté sbírky reprezentačních medailí. S americkou osmnáctkou má na kontě zlatou a stříbrnou medaili. Nejcennější kov získal v roce 2014, kdy byl u vítězství nad českým výběrem, který hrál finále vůbec poprvé v historii.

    V dresu seniorů se představil na MS 2015 v Praze a Ostravě. Znovu tedy viděl, jak Američané vyzráli nad českým národním týmem. Bylo to v boji o bronz a na této výhře se podílel asistencí. 

  • Johnny Gaudreau

    Johnny Gaudreau patří k nejšikovnějším hráčům NHLFoto ČTK/AP

    Datum a místo narození: 13. srpen 1993 (23 let), Salem, New Jersey, USA
    Pozice: levé křídlo
    Klub: Calgary Flames
    Počet startů v NHL: 160
    Bodová bilance v NHL: 143 (55+88)

    V týmu severoamerických mladíků patří mezi nejstarší a nejzkušenější hráče. V Calgary je Johnny Gaudreau týmovou hvězdou. Minulou sezonu byl nejproduktivnějším hokejistou Flames. V předposledním ročníku NHL ho předběhl pouze český útočník Jiří Hudler , se kterým hrál mimo jiné v jedné lajně.

    Tohle česko-americké duo bylo nejužitečnější dvojicí v klubu. Velkou měrou se podílelo na skvělé jízdě Calgary v play off 2015, která skončila až ve 2. kole Západní konference NHL. Po odchodu Hudlera převzal Gaudreau roli hlavního tahouna Flames a minulou sezonou zakončil na 78 bodech.

    V roce 2013 vyhrál s americkou dvacítkou mistrovství světa. Naposledy oblékl reprezentační dres v Minsku před dvěma lety. USA tehdy vyřadil český národní tým ve čtvrtfinálem. Za výběr Severní Ameriky se mu ve dvou přípravných utkáních proti týmu Evropy dařilo. Připsal si 4 body za tři góly a jednu asistenci.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud