13. září 2016 • 12:08

ŽEBŘÍČEK útočníků na SP: Vládne Crosby, dostalo se i na Plekance

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo bude největší hvězdou Světového poháru?Kdo bude největší hvězdou Světového poháru?FOTO: Sport

    Jeden sází góly jak na běžícím pásu, druhý neprohraje buly, třetí zase dělá kličkami z obránců blázny. Sidney Crosby umí vše a v žebříčku nejlepších útočníků na Světovém poháru podle deníku Sport naprosto dominuje. Češi hvězdám koukají na záda, na pár z nich se ale dostalo. Podívejte se bodování v jednotlivých kategoriích.

  • TVŮRCE HRY

    Bojíte se Sida? Děláte dobře

    Sidney Crosby by se rád stal členem Triple Gold Clubu.Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Tohle je skupina hokejistů, kteří mají na zápas největší vliv. Kdyby šlo umístit na tři první místa jednoho hráče, je na nich Sidney Crosby, tady je mistr. Každý soupeř se ho bojí. A dělá dobře. Je vítězný typ, který hraje nejlépe v nejdůležitějších zápasech.

    Proto má dvě zlata z olympiády, proto dvakrát vyhrál Stanley Cup. V pravou chvíli vymyslí geniální nahrávku, nebo dá gól. „Patří mez nejlepší hokejisty všech dob,“ vyznal se Mike Sullivan, kouč Pittsburghu. Slovinec Anže Kopitar je asi jedinou velkou zbraní výběru Evropy. Pokud tahle cháska něčeho dosáhne, tak on v tom bude mít prsty.

    TOP 5
    1. Sidney Crosby Kanada
    2. Anže Kopitar Výběr Evropy
    3. Jevgenij Malkin Rusko
    4. Nicklas Bäckström Švédsko
    5. Joe Pavelski USA

  • PODCEŇOVANÉ ZBOŽÍ


    Dacjukův učeň nahoru

    Dacjuk se rozloučil nádhernou brankouFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Jevgenij Kuzněcov dlouho odmítal odejít do Ameriky. „Nabízeli mi, ať jdu do juniorky. Ale co bych tam dělal, myl nádobí v McDonald‘s? To radši budu hrát KHL,“ vykládal. Až v 21 letech se sbalil a odešel do Washingtonu. Teď má za sebou dvě kompletní sezony v zámoří, ví se o něm, že je dobrý.

    Ale ve stínu Bäckströma nebo Ovečkina jeho hvězda trochu zaniká. Přitom na Světovém poháru může být tenhle Dacjukův žák klidně nejlepším hráčem turnaje. Kyle Palmieri je hráč, který v minulé sezoně nastřílel 30 gólů tak nějak v utajení. A český centr Martin Hanzal? Bude mít dominantní roli!

    TOP 5
    1. Jevgenij Kuzněcov Rusko
    2. Kyle Palmieri USA
    3. Martin Hanzal Česko
    4. Sean Couturier Sev. Amerika "23"
    5. Joonas Donskoi Finsko

  • STŘELEC


    Nezastavitelný. Když má chuť

    Alexandr Ovečkin přistál v Praze v pátek a v sobotu pomohl Rusku zdolat v semifinále MS USAFoto Profimedia.cz

    Třikrát se stal nejlepším snajprem NHL, sedmkrát se Alexandr Ovečkin vydrápal na metu 50 gólů za sezonu. „Je úžasné, co umí. Přesnost a tvrdost jeho střely jsou děsivé,“ poklonil se mu Brett Hull, bývalá noční můra všech brankářů. U Ovečkina je však jedno ale. Musí se mu chtít. V reprezentaci hraje málokdy jako ve Washingtonu.

    Třeba v přípravných duelech s Českem připomínal veterána na veřejném bruslení. Vladimir Tarasenko je hladová bestie, která trefí zápěstím i pravé oko pavouka na deset metrů. Steven Stamkos ze svého tempa trochu povolil. Ovšem bacha. Jeho rána z první je pořád skvost.

    TOP 5
    1. Alexandr Ovečkin Rusko
    2. Vladimír Tarasenko Rusko
    3. Patrick Kane USA
    4. Steven Stamkos Kanada
    5. Joe Pavelski USA
  • MISTR NÁJEZDŮ


     
    Škubne rameny a je vymalováno

    T.J. Oshie bude v případě nájezdů hrozbouFoto Profimedia

    Hrdá NHL musí ustoupit diktátu televizních společností. Kdo platí, rozhoduje. Abyste zápas protáhli do čtyř do rána? Zapomeňte, holenkové, my musíme prodávat reklamy! Role nájezdových specialistů stoupá. „Jakmile se hokejka dotkne ledu, vnímáte už jen souboj mezi vámi a brankářem,“ říká T. J. Oshie, pravák a ten nejobávanější z nich.

    Výběr zakončení? Nejslavnější je asi jeho škubnutí rameny, naznačení na bekhendovou kličku, rychlé posunutí na forhend, gólman leží na zemi a jde se slavit. A proč je tak vysoko Sidney Crosby? Klíčové momenty jsou pro něj. Umí trhnout zápěstím, že brankář do poslední chvíle nečeká střelu.

    TOP 5
    1. T.J. Oshie USA
    2. Sidney Crosby Kanada
    3. Alexandr Barkov Finsko
    4. Frans Nielsen Výběr Evropy
    5. Aleš Hemský Česko

  • PREVÍT

    Nominace pro Plekance!

    Kapitán národního týmu Tomáš Plekanec vstřelil Dánům ve druhé třetině svou pátu branku na MSFoto Michal Beránek (Sport)

    Tahle věta se dá označit za nejupřímnější vyznání před Světovým pohárem: „Je mnohem lepší pocit, když máte Marchanda na svojí straně, než když hraje proti vám.“ Její autor? Sidney Crosby, napříč NHL taky docela nemilovaná postava.

    Brad Marchand je extrémně nepříjemný hráč. Umí vás rozhodit drobnou sekerou i slovně, když se vám po úspěšné kličcce vysměje do obličeje. Leo Komarov je jiná kategorie, spíš zákeřný hráč. Ale taky umí hnout žlučí. Do téhle party patří i český centr Tomáš Plekanec. Třeba v Rusku přijel za spoluhráčem z Montrealu Andrejem Markovem, sekl ho do ruky a veterán pak řádil.

    TOP 5
    1. Brad Marchand Kanada
    2. Leo Komarov Finsko
    3. Tomáš Plekanec Česko
    4. Ryan Kesler USA
    5. Sidney Crosby Kanada

  • HRAČIČKA

    Kane vám zamotá hlavu
     

    Patrik KaneFoto ČTK

    Technika, zručnost. A ta rychlost! Když má puk na holi Patrick Kane, potřebovali byste zpomalit čas, aby se vám z jeho fint nezatočila hlava. Žádný jiný hráč na světě nemá tak šikovné ruce jako on. Proto umí vymýšlet geniální akce, proto umí zesměšnit obránce a proto letos suverénně ovládl bodování NHL.

    „Skoro každý zápas ztrapňuje obránce tak, že přejede modrou čáru, naznačí nahození a pak si najednou stáhne puk doprava mezi hokejkou a nohou beka,“ řekl o něm Jonathan Quick, jeden z nejlepších brankářů současnosti. Ani kouzel Artěmije Panarina či Vladimíra Tarasenka se nebojí tak moc.

    TOP 5
    1. Patrick Kane USA
    2. Artěmij Panarin Rusko
    3. Vladimír Tarasenko Rusko
    4.  Matt Duchene Kanada
    5. Pavel Dacjuk Rusko

  • EXPERT NA VHAZOVÁNÍ

    Bergeron není normální chlap

    Patrice BergeronFoto ČTK

    Vyhrané vhazování? Neuvěřitelná pomoc, malá výhra. Jen si vezměte, jak vyhrané buly nastartuje přesilovku. Jak důležité je v obranném pásmu. Může znamenat rychlou střelu na soupeřovu branku, i odpálení puku do bezpečí. Jedno je už teď jisté. Jakmile rozhodčí hodí puk do hry, bude ho hrát Kanada.

    Patrice Bergeron, Sidney Crosby i Claude Giroux jsou na buly nejlepší na světě, první jmenovaný nad všemi dominuje. „Je obrovsky silný. Ne jako normální chlap na bekhendu, vyhrává buly i forhendem,“ řekl o něm třeba Tyler Seguin. Konkurovat kanadským centrům v úspěšnosti mohou snad jen Mikko Koivu či Martin Hanzal.

    TOP 5
    1. Patrice Bergeron Kanada
    2. Sidney Crosby Kanada
    3. Claude Giroux Kanada
    4. Mikko Koivu Finsko
    5. Martin Hanzal Česko
  • NEJLEPŠÍ OBRANÁŘ



    Jedinečný Palát mezi centry

    Ondřej Palát se vrátil na místo, kde zahájil kariéru v NHLFoto Profimedia.cz

     Umí kouzlit s pukem a tvořit přesilovky, ale stejně platní jsou i při hře dozadu a v oslabení. Když jsou na ledě, jejich tým góly nedostává. Naopak jich do kasy soupeře spoustu nasype.  Patrice Bergeron a Anže Kopitar. To jsou oni, hvězdy současnosti s vizitkou nejlépe bránících útočníků NHL.

    Hráči, jejichž výkony rostou s důležitostí zápasu a tím rozhodují dlouhé série. Není náhoda, že jsou oba centři. V zámoří si ale cení i jednoho jedinečného křídla a najdete ho na soupisce Čechů. Ondřej Palát! „Je to křídelní Patrice Bergeron. Největší dříč v naší kabině,“ řekl o něm trenér Tampy John Cooper.

    TOP 5
    1. Patrice Bergeron Kanada
    2. Anže Kopitar Výběr Evropy
    3. Jonathan Toews Kanada
    4. Ryan Kesler USA
    5. Ondře Palát Česko
  • NEJLEPŠÍ ÚTOČNÍCI PODLE DENÍKU SPORT

    Sidney Crosby

    Kdo má ze čtvrtfinálistů MS nejhezčí dresy?Foto Michal Beránek (Sport)


    Kam tenhle devětadvacetiletý Kanaďan strčí hlavu, tam mu na ni věší medaile a do rukou dostává trofeje. Není to náhoda. Neveze se, dovede být tím dominantním článkem, který při velkých triumfech umí dávat góly i nosit vodu. Proto se v anketě deníku Sport umístil ve čtyřech kategoriích. Můžete čekat, že na Světovém poháru ho bude zase všude plno.

    Jestli Kanada turnaj vyhraje? Vsaďte se, že on do toho výrazně promluví. Není na světě moc hráčů, kteří jsou nadprůměrní, i když totálně ztratí formu. U něj to tak je a právě tady spočívá i jeho velikost. Když nesbírá body, nevzteká se a nenamáčí hokejky do toalety jako nějaký šílenec, místo toho je schopen přepnout na svůj vnitřní mód „havíř“. Špína nešpína, fárá pro ostatní. Bez keců.

    TOP 5
    1. Sidney Crosby Kanada 14 bodů
    2. Patrice Bergeron Kanada 10 bodů
    3. Patrick Kane USA 8 bodů
    3. Anže Kopitar Výběr Evropy 8 bodů
    5. Vladimír Tarasenko Rusko 7 bodů
    Jak jsme bodovali: Za první místo dostal hráč 5 bodů a za každé další umístění o bod méně (4-3-2-1)
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud