Pavel Bárta
21. dubna 2011 • 12:13

Jak se hroutí sen: Čeští mladíci na MS zklamali

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle ročník se rýsoval nadějně. Ani řeči o medaili nebyly scestné. A najednou bum! „Za pět minut jsme si podělali sen,“ shrnul trenér Jiří Šolc. Čeští junioři na mistrovství světa do 18 let nebyli za otloukánky. Naopak.



Chtěli vyhrát s každým a věděli, že na to mají, cítili šanci. Stačilo však pár minut a všechno se zhroutilo. Dnes (19.30) startuje proti Slovensku boj o záchranu v elitní skupině MS.

Záblesk naděje zase rychle zhasl. V letošním juniorském výběru se sešli šikovní hokejisté, trenéři mohli nasadit všechny nejlepší. „Byl jsem u týmu od šestnáctky a věřil, že můžeme uspět,“ litoval trenér Šolc.

Nakonec turnaj dopadne ještě hůř než většina jiných, které se ani tak dobře nevyvíjely. Osmnáctka se podruhé v třináctileté historii mistrovství světa musí zachraňovat.

Frk, Jaškin, Machovský, Rousek, tihle mladíci měli být jako Neuvirth, Frolík, Voráček nebo Tlustý, kteří v roce 2006 získali bronz. Letošní naděje vkládané do hráčů narozených v roce 1993 přitom nebyly důsledkem zázračné proměny ani prozíravých zásahů shůry.

Na Memoriálu Ivana Hlinky porazili Finsko a Rusko, vzdorovali Kanadě, která na letní turnaj v Břeclavi může jezdit v ještě silnější sestavě než na šampionát, kdy se ještě hraje zámořské play off .

„S výjimkou jednoho zápasu s Rusy v šestnáctce, kdy jsme dostali devítku, hrála tahle skupina hokejistů vyrovnané duely se všemi soupeři včetně Finů nebo Švédů, i když většinou se špatným koncem pro nás,“ vypočítával trenér Šolc.


Stačila jim remíza

Jeho svěřenci na úvod letošního šampionátu v Německu nečekaně skalpovali Švédy. Pak nezvládli zápas s Kanadou a ztuha udolali Nory. Ale na postup do čtvrtfinále jim stačil bod z úterního zápasu s Finy. Celých 55 minut naděje žila, jenže pak si čeští mladíci začali počínat lehkovážně jak parta strejců, co hrají hokej, aby si udělali žízeň. A přišel krutý trest. Z vedení 3:2 byl během pěti minut stav 3:5.

„Nechali jsme se strhnout zápasem, chtěli rozhodnout, dát gól, přitom jsme věděli, že nám postup zaručí i nerozhodný stav,“ kroutil hlavou kouč Šolc. „Soupeř nás ve třetí třetině začal přebruslovat,“ všiml si svazový šéftrenér Slavomír Lener.

Vedle úbytku sil měla zhoubný vliv na hráče i psychika. Jakmile Finové začali sypat jeden gól za druhým, někdo se snažil ještě víc strhnout odpovědnost na sebe, jiný se sesypal. Na kolapsu však měli podíl všichni. Unavení a zmatkující hokejisté, ale i trenéři. Ve chvíli, kdy se všechno začalo hroutit, nepožádala střídačka o oddechový čas, aby se hráči zklidnili, usměrnili, dočerpali síly.

Už mohou jen ztratit

V Drážďanech si čeští junioři vedli zdatně, ale počítá se výsledek. A ten bude tak jako tak mizerný. „Není to jen smůla, která nás zastavila. Ale měli jsme na to, tím víc jsme zklamaní,“ přiznal smutně obránce David Musil, pokračovatel slavného hokejového rodu.

Místo odjezdu na zápasy o medaile do Crimmitschau zůstalo mužstvo v Drážďanech. Čekají ho duely se Slovenskem a Švýcarskem, v nichž může už jen ztratit.

Češi nejsou v situaci jako před třemi lety, kdy poprvé v historii sestoupili, díky bodům ze zápasu s Norskem mají lepší výchozí pozici, k záchraně by mohly stačit další tři. Každopádně na šampionátu skončí tenhle slibný ročník nejlépe sedmý.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud