16. srpna 2013 • 13:58

Hadamczik chystá kvůli olympiádě meganominaci. Vybere aspoň 60 hráčů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přinejmenším šedesát hokejistů zapíše podle svých současných odhadů reprezentační kouč Alois Hadamczik do širší nominace pro olympijské hry, kterou musí podle regulí nahlásit do poloviny září. Dodatečně totiž nebude možné na seznam žádného dalšího hráče doplnit a využít pro olympijský turnaj v Soči.



Širší nominace není početně omezená a Hadamczik se toho chystá využít. "Myslím, že se tam objeví minimálně 60 jmen," nastínil svou představu na dnešní tiskové konferenci v Praze.

"Právě proto se počítá s tím, že nominace bude hodně široká. Lidé, co to neví o těchto pravidlech, tak se vyděsí a řeknou 'panebože, tam je celá liga a nároďák', ale je nutné využít všechny možné adepty, co přichází do úvahy. Pak už tam nikoho dopsat nelze," připomněl Hadamczik.


Za názorný příklad použil olympijského vítěze z Nagana a plzeňského kapitána Martina Straku, který začátkem září oslaví 41. narozeniny, přesto patří k nejvýraznějším osobnostem tuzemské extraligy.

"Nebyl v nároďáku dva roky, ale když s ním promluvíme a on bude chtít, aby tam byl napsaný, tak ho tam napíšeme. Kdyby hrál zase tak výborně, jak hrál, a rozhodl se až někdy později, už bychom ho nemohli dopsat a nemohl by jet," vysvětlil kouč a připustil, že konkrétně Straka je pro něho zajímavým jménem. "Při jeho výkonech je to pro nás hráč k uvažování i když ten věk je pokročilý, jak je."

Trenér národního mužstva také nastínil, jak bude při selekci postupovat. "Nejdříve vezmu počet hráčů, kteří ty zkušenosti mají a co odvedli během doby, co u národního týmu působíme. Pak doplníme další, ale nebudeme tam psát hráče, který třeba v reprezentaci ještě vůbec nebyl. To by bylo absurdní," prohlásil Hadamczik.

Realizační tým prý rozhodně nechce být za alibisty, aby na seznam psal některá jména jen z důvodu se někomu zavděčit. "Bude to o reálné šanci reprezentovat," zdůraznil Hadamczik, který už má i představu některých jmen, která by na seznamu neměla chybět. "Je třeba zohlednit i to, že když bude 50 procent hráčů zraněných, bude tu stejný počet, který je dokáže plnohodnotně zastoupit," doplnil.


Nahlášenou širší nominaci nebude nijak tajit, ohlásí ji veřejně. "Nemám důvod hráčům tajit, zda tam je nebo není. Hráč, který tam nebude, má pořád motivaci v podobě výkonů ve svém klubu a také na akcích národního týmu; včetně mistrovství světa, které přijde v sezoně po olympiádě. Když se ten hráč urazí, není to ani dobrý kredit do budoucna," konstatoval Hadamczik.

Přestože hodlá v početném zastoupení využít hráče z NHL, šanci mají rovněž hráči působící v Evropě. "Jsou tři velké turnaje a někteří hráči dostanou opakovaně šanci se projevit, aby mohli být pak na olympiádě. Nemůžeme ten tým složit pouze z hráčů NHL. Pro hráče je to velká výzva podávat v každém turnaji maximální výkony, na které mají," myslí si.

"Příští turnaj se mohou objevit v týmu třeba Kubalík, Vincour i jiní hráči. Ale lze říci, že pro olympiádu budeme chtít hráče odolné a zkušené," dodal Hadamczik. K úspěchu musí mít všichni podle jeho představ stejný cíl. Tím je vítězství bez ohledu na to, kolik při něm jednotliví hráči sami zaznamenají bodů.


"Abychom sestavili dobrý tým, potřebujeme hráče, kteří jsou lídry ve svých týmech, chodí na přesilovky, ale stejně tak potřebujeme hráče dobré v defenzivě. Především z nich musí být parta - aby se třináctý nebo čtrnáctý útočník dokázal radovat z gólu jako ten v první lajně. Počítáme také s tím, že nominovaný hráč bude schopen hrát a pracovat na 110 procent. Pro žádné výmluvy na široké kluziště nebo únavu tam nebude místo," prohlásil rezolutně Hadamczik.

Konečný výběr bude uzavřen nejpozději do 13. ledna a Hadamczik chce rovnou oznámit i jméno kapitána a jeho zástupců.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud