26. února 2014 • 12:31

Bäckströmův dopingový skandál: Švédové chybovali, teď žádají omluvu

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle skandál hýbe Švédskem ještě víc, než Českem rezignace trenéra Aloise Hadamczika. Útočník Nicklas Bäckström nenastoupil do nedělního finále olympijského turnaje v Soči kvůli údajné migréně. Posléze vyšlo najevo, že měl při dopingové zkoušce pozitivní nález na pseudoefedrin. Přiznal, že bere prášky na alergii, které tuto látku obsahují. Přitom Mezinárodní olympijský výbor švédský tým předem varoval.



Už v říjnu minulého roku MOV upozornil všechny účastnické země, aby sportovci mezi 30. lednem a 24. únorem neužívali preparáty obsahující pseudoefedrin. Lékař švédského mužstva Björn Waldebäck však Bäckströmovi sdělil, že může léky brát dál.

„Jakmile jsme tuhle informaci obdrželi, obeslali jsme e-mailem všechny sportovce, kteří se měli olympiády zúčastnit, a požádali je, aby nám potvrdili, že zprávu obdrželi a všechno je jim naprosto jasné. Všichni do jednoho to udělali. Udivuje mě, jak se Švédové mohli dopustit takové chyby,“ řekl deníku Sportbladet doktor finského týmu Harri Hakkarainen.

Švédský doktor Waldebäck vzal zodpovědnost na sebe. „Byla to vyloženě moje chyba,“ prohlásil. „Nicméně projednávali jsme to v lékařské komisi a došli k závěru, že jedna tableta by neměla vadit, pokud se vezme dlouho před zápasem. V tom jsem se zmýlil. Měl jsem Nicklasovi nařídit, ať si lék nebere vůbec. Budu toho litovat do konce života,“ dodal.

Björn Waldebäck dal k dispozici svoji pozici u národního týmu. Nicméně Švédové žádají od MOV omluvu za to, že svým jednáním ovlivnil olympijské finále proti Kanadě. V něm celek Tre kronor prohrál 0:3.

Poukázali hlavně na to, že předpisy MOV nařizují, aby dopingové testy byly vyhodnoceny do 48 hodin. Zatímco na jiných turnajích se na výsledek čeká maximálně den, v Bäckströmově případě to trvalo 90 hodin. Švédský tým se o verdiktu navíc dověděl krátce před zápasem. Bäckström nenastoupil, vzniklá situace však ovlivnila celý tým.

„Domníváme se, že jednání MOV a způsob, jakým jsme byli informováni, ovlivnilo atmosféru v mužstvu. Už tím, v jaké době jsme se před tak důležitým zápasem o výsledku dověděli,“ uvedl generální manažer Tommy Boustedt v tiskovém prohlášení. Porážku s Kanadou ale Švédové už stejně neodvrátí.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud