23. února 2014 • 19:40

Přišel o největší zápas kariéry. Ten lék beru sedm let, zuřil Bäckström

Autor: ČTK, tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švédský útočník Nicklas Bäckström chyběl ve finále hokejového turnaje na olympijských hrách v Soči kvůli dopingovému nálezu na pseudoefedrin, který prý užil v léku na alergii. Švédové bez svého prvního centra podlehli 0:3 Kanadě, která tak obhájila zlato z Vancouveru. Pachuť z podivné diskvalifikace klíčového hráče ovšem zůstala...



"Nemám co skrývat, byl jsem v šoku. Nedělal jsem nic jiného než v předchozích sedmi letech, kdy jsem také hrál na mezinárodní úrovni," naznačil útočník Washingtonu Bäckström, že inkriminované léky užívá dlouhodobě.

"Zápas jsem sledoval ve vesnici. Měl jsem odehrát možná největší zápas v kariéře, ale dvě a půl hodiny před utkáním jsem byl vyřazen," mrzelo švédskou hvězdu.

Švédského kouče Pära Martse naštvalo, že ačkoli byl Bäckström pozitivně testován po středečním čtvrtfinále proti Slovinsku (5:0), dozvěděl se o výsledku kontroly až krátce před finále.

"Dostal jsem zprávu dvě hodiny před zápasem. Měla by se dodržovat nějaká pravidla. Je to jako v mateřské školce, takhle by se to nemělo dělat, měli by nám to říct dřív," tvrdil Marts.

Představitelé Mezinárodní hokejové federace (IIHF) podle švédského trenéra chtěli Bäckströma nechat hrát, ale Mezinárodní olympijský výbor vydal zákaz. "Myslím, že nás to ovlivnilo víc, než se zdá. Soustředili jsme se na něco jiného a to není správné," dodal kouč stříbrných olympijských medailistů.

V NHL látka zakázaná není

Zástupce komisaře NHL Billy Daly vydal prohlášení, ve kterém stojí: "Pozitivní test způsobil lék na alergii, který hráč přijal vědomě, se souhlasem klubového lékaře a bez nelegálního úmyslu. Tato látka není v NHL na seznamu zakázaných látek a očekáváme, že v klubu nebudou žádné následky pro způsobilost v klubu Washington Capitals."

Brankář Henrik Lundqvist jen těžko polykal otrávenost po prohraném olympijském finále s Kanadou
Brankář Henrik Lundqvist jen těžko polykal otrávenost po prohraném olympijském finále s Kanadou

Před finálovým zápasem lékař švédského týmu Björn Waldebäck informoval o tom, že Bäckström nebude k dispozici ze zdravotních důvodů. Údajně ho ze hry vyřadila migréna.

Až po utkání vyšlo najevo, že za absencí šestadvacetiletého hokejisty stál pozitivní výsledek dopingového testu. Celkem na turnaji Bäckström odehrál pět zápasů včetně zahajovacího duelu proti české reprezentaci, v němž Švédové zvítězili 4:2, a nasbíral čtyři přihrávky.

Před čtyřmi lety ve Vancouveru měl pozitivní nález na pseudoefedrin slovenský hokejista Lubomír Višňovský, kontrolní vzorek byl ale negativní a MOV mu udělil pouze varování.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud