Květoslav Šimek
12. listopadu 2014 • 11:17

Vůjtek hledá střelce, v Německu jej potěšil obránce Mikuš ze Sparty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

I bez elitních hvězd z ruské KHL si hokejisté Slovenska nevedli pod vedením Vladimíra Vůjtka na Německém poháru špatně. Mladý slovenský tým porazil evropský výběr Kanady 4:1 a jen těsně dvakrát padl s Německem a Švýcarskem (shodně 1:2). Zkušeného kouče potěšily výkony brankářů Marka Čiliaka (Kometa) a Branislava Konráda (Trenčín), z pole vyzdvihnul výkony obránce Juraje Mikuše ze Sparty. Dál ovšem hledá střelce.



Na Německém poháru skončilo Slovensko třetí. A podle Vůjtka klidně může pět až šest borců z výběru dál bojovat a snít o účasti na mistrovství světa v Praze a Ostravě.

„Německý pohár nám vyšel víc než loni,“ hodnotil po turnaji Vůjtek pro slovenskou agenturu TASR. „Tehdy jsme to jen odbruslili, neměli jsme chuť ani elán. Teď ze sebe hráči vydali maximum. Nepropadli jsme v žádném utkání, ve všech jsme hráli dobře.“

Vůjtkovi v Německu chyběla řada klíčových borců zejména z bratislavského Slovanu, protože ruská KHL pokračovala i během reprezentační přestávky. I proto dostalo šanci hodně mladíků, sedm hráčů mělo v reprezentaci premiéru.

„Všichni se snažili, nikdo se nešetřil,“ těšilo Vůjtka. „Ukázalo se pár jmen, které musíme vyzkoušet i na dalších turnajích. Do závěrečné přípravy na MS jsou ještě čtyři měsíce, pokud si udrží výkonnost, nebo ji ještě zvýší, proč by se nemohli prosadit i na mistrovství? Myslím, že pět až šest hráčů by tam mohlo hrát.“

 

Vůjtek naznačil, že šance se otvírá především pro útočníky. Zkušených a ověřených obránců má totiž k dispozici poměrně dost. „Vezměte si, že Slovan má v obraně šest reprezentantů, v NHL máme výborné zadáky, teď začal hrát i Dominik Graňák a ve Spartě je Marek Ďaloga, se kterým jsme počítali už pro tento turnaj. Příjemně překvapil Mikuš, takže obránců je dost.“

Slovensko spíš stále hledá střelce. Pochopitelně. Poté, co kariéru definitivně ukončil Miroslav Šatan a elitní snajpři z NHL Marián Hossa (Chicago), Marián Gáborík (Los Angeles) či Tomáš Tatar (Detroit) podle všeho znovu půjdou ve Stanley Cupu daleko, musí trenéři během sezony hledat ofenzivní opory.

Útočník Adam Lapšanský, který v minulosti hrával i ve Spartě, se sice prosadil v každém ze tří utkání. Ale to bylo málo. „Problémy v zakončení souvisí s kvalitou střelců,“ přitakává Vůjtek. „Kdo umí, dává góly v každém klubu, v každém zápase, všude se prosadí. My jsme tentokrát v nominaci takové střelce neměli.“

Hledat je bude i na další reprezentační akci. Tou bude turnaj Arosa Challenge ve Švýcarsku (16.-21. prosince), kde se Slováci utkají s Běloruskem, Norskem a Švýcarskem.

SLOVENSKO NA NĚMECKÉM POHÁRU

Slovensko – Švýcarsko 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Gól:
36. Lapšanský (T. Sýkora, Cingel)

Sestava: Konrád – Švarný, Valach, Deyl, Kozák, Kotvan, Jánošík, Bokroš - Bakoš, Viedenský, Dravecký - Rác, Marcinko, Lušňák - T. Sýkora, Cingel, Lapšanský - Vandas, Bortňák, Dej.

Slovensko – Německo 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Gól:
56. Lapšanský (Vandas)

Sestava: Čiliak – Valach, Mikuš, Deyl, Švarný, Bokroš, Kozák, Jánošík, Kotvan – Bakoš, Viedenský, Dravecký - J. Sýkora, Marcinko, Tománek - Vandas, Bortňák, Lapšanský – Rác, Lušňák, Dej.

Slovensko - Kanada 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Góly:
16. Mikuš (Deyl), 39. Deyl (Dravecký), 42. Lapšanský (Lušňák), 53. Rác (Lušňák)

Sestava: Konrád – Valach, Mikuš, Deyl, Švarný, Bokroš, Kozák, Jánošík, Kotvan – Bakoš, Viedenský, Dravecký - J. Sýkora, Marcinko, Tománek - T. Sýkora, Cingel, Lapšanský – Rác, Lušňák, Dej – Bortňák.

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud