Tomáš Vrábel
5. listopadu 2016 • 10:20

Jandač odkryl před trenéry karty. Teď se odhalíme do naha, přednášel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Josef Jandač vyložil karty na stůl. Reprezentační kouč na čtvrtek uspořádal seminář pro trenéry z extraligy, první ligy a juniorské soutěže. Jeho tématem byl Světový pohár. Popsání přípravy, jeho zhodnocení a předání nabytých poznatků. „Nikdy jsem se takhle poctivě na nic nepřipravoval,“ řekl k velkolepému turnaji Jandač. Dotknul se i kritiky Aloise Hadamczika.



Nemusela to pro něj být příjemná chvíle. Josef Jandač se postavil před desítky předních trenérů v Česku. Většina z nich by chtěla na jeho místo. On pro ně připravil přednášku, na které odkryl jádro a největší detaily toho, nad čím on se svými kolegy přemýšleli. O čem uvažovali a proč rozhodovali tak, jak se rozhodovali. Žádný z reprezentačních trenérů před ním něco takového nikdy neudělal. Deník Sport byl k této akci přizván.

„Chceme vám ukázat a předat naše zkušenosti. Teď se odhalíme do naha,“ zahájil seminář. Povídal přes dvě hodiny, pak musel vyrazit na zápas se Švédskem.

Jandač do naha: Trenéry nechal nahlédnout do zákulisí SP
Video se připravuje ...

Začal obhajobou šíře realizačního týmu. Nepřímo a v náznacích odpověděl na slova Aloise Hadamczika , který ho (nejen) za počet členů i jejich obsazení zkritizoval v úterním vydání Sportu (VÍCE ČTĚTE ZDE>>>). Fakticky je jeho tým širší o tři funkce, než bývalo zvykem: jediného asistenta (Václav Prospal), asistenta GM (Milan Hnilička) a skauta (Jiří Fischer).

„Na to, jaký servis jsme hráčům chtěli dát, je takový realizační tým potřeba. Jsou na něj z NHL zvyklí. Jiné týmy taky ty informace mají a my nemůžeme zachrápat a myslet si, že zůstaneme v době, kdy před pěti lety měl poradní hlas pomalu doktor. Dnes je to jinak, všichni musí svoji specializaci odevzdat úplně naplno, aby hráči měli servis co nejlepší. Od toho se pak odvíjí samotná hra.“

Bonmot na poradní hlas lékaře byl právě narážkou na Hadamczikovu práci. Ale přednáška neměla být Jandačovou odpovědí, plánoval ji už v létě před turnajem.

Kanada měla o trenéra víc, vysvětlil

Jandač zdůraznil, že třeba taková Kanada měla ještě o trenéra navíc. „My si říkáme, že jsme byli v dobách, kdy naši kvalitní hráči trenéry ani nepotřebovali. To si teď může říkat Kanada, koučů měla na střídačce dokonce víc, protože to bylo potřeba,“ přiblížil zámořskou velmoc.

Pokračoval popisem play booku, tedy herního návodu, podle něhož by se měl prezentovat národní tým pod jeho vedením a možná déle. Jako inspiraci ho plánují použít i trenéři dvacítky v čele s Jakubem Petrem. A co v něm stojí, mohli diváci zhlédnout v zápase se Švédskem, v němž Češi předvedli svěží aktivní hokej a vyhráli 6:3.

Slabiny reprezentace? Hlavně v obraně a přesilovkách

Jandač rozpitvával detaily. Jednotlivé situace. Například kdy měl obránce napadat, a kdy se naopak stáhnout. Stačily dva metry, aby se bek měl zachovat jinak. Terminologii v angličtině. Sem tam ho doplnili Kalous či Fischer. „Úžasné je to, že se chtěli o informace podělit, samozřejmě nám mají co nabídnout,“ ocenil liberecký trenér Filip Pešán, který nad Jandačem uspěl v posledním extraligovém finále.

Kouč reprezentace popsal i problémy svého týmu. Přesilové hry. Činnost obránců ve středním pásmu. Forčeking, který nebyl vždy úplně úspěšný. A hlavně si odnesl a nyní předal řadu postřehů.

Na závěr Jandač vyzval český hokej k jedné věci. „Jestli alespoň trochu můžu, tak bych byl rád, kdyby se tu hrál aktivní hokej. Byl jsem na zápase Sparty, která vedla nad Zlínem 4:1, ale Zlín pořád couval od červené čáry. V takové chvíli už je jedno, jestli dostanu sedmičku. Kdyby se tu hrálo aktivněji, bylo by to dobře,“ uzavřel. Sklidil potlesk.

JANDAČOVY POZNATKY
Obránci Čeští beci při útoku soupeře až příliš ustupovali, a tím mu akce usnadňovali. Vlastní modrá čára měla být hradba. Nebyla. Opatrnost obránců byla až příliš velká, akce měli zastavovat před ní.
Napadání Kanaďané zvládali osobní souboje tím, že se nesoustředili na střet ramenem, ale pracovali s hokejkou tak, aby co nejrychleji odebírali puky. V tom vynikali.
Přesilové hry Ty se nedařily stejně jako na uplynulém MS. Skvěle před brankou pracovali Hanzal s Michálkem, ale chyběla rychlá kombinace. Proto soupeř tolik střel zblokoval.
Aktivita Rychlý hokej dozadu i dopředu. Tak se hrálo v Torontu. Jandačovi se v extralize nelíbí, že jsou týmy, které rezignují na aktivní napadání, i když prohrávají. Zmínil například Zlín.
Analýza Jandač měl po turnaji k dispozici statistickou analýzu, která obsahovala střelecké pozice, úspěšnost obránců při rozehrávce a podobně. Vnímá to jako cenné a objektivní informace.

Reprezentační trenér Josef Jandač poskytl praktický výklad svým kolegům
Reprezentační trenér Josef Jandač poskytl praktický výklad svým kolegům

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud