16. prosince 2016 • 19:25

Rusko - Česko 5:1. Jandačův výběr pálil šance a padl i se sbornou

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté nezvládli ani druhé utkání Channel One Cupu, když v Moskvě prohráli s domácím výběrem 1:5. Svěřenci Josefa Jandače podobně jako s Finy inkasovali dva rychlé góly a ztrátu i přes zlepšený výkon ve druhé třetině nedohnali. Český tým tak zůstává na turnaji bez bodů, když jeho jedinou trefu obstaral Tomáš Zohorna. Sborná tak udržela naději na celkový triumf, zatímco Češi už budou nejlépe třetí.



Oproti čtvrtečnímu duelu v Helsinkách s Finskem (2:4) nastoupil v brance českého týmu Furch místo Francouze a ve čtvrtém útoku Forman místo Červeného. Češi měli za sebou náročné noční cestování až do šesti hodin moskevského času (4:00 SEČ) a Rusové prohru se Švédy (1:3).

Úvod byl opatrný a až v šesté minutě se dostal do šance Ljubuškin, ale Furch zasáhl lapačkou. O několik sekund později ale už sborná slavila. Kovalučukovu teč Bělovovy střely ještě český gólman vykopl betonem, ale z dorážky otevřel skóre Plotnikov.

Šerťorkina pak prověřil Pavelka, ale v deváté minutě domácí zvýšili. Kovalčuk prostřelil z mezikruží Furcha mezi betony a puk ještě za brankovou čáru dorazil Dacjuk.

Rusové byli dál při chuti. Při Hanzlově vyloučení neměli přesnou mušku Dacjuk, Plotnikov a krátce po skočení početní výhody ani Andronov. O pár vteřin později vystřelil od modré čáry Antipin, Furch stihl puk vyrazit betonem, ale z dorážky zakončil do odkryté branky Tkačov. Češi se do větší šance nedostali ani při Ljubuškinově vyloučení.

Rusové vedli po trefě Tkačova už o tři branky
Rusové vedli po trefě Tkačova už o tři branky

Do druhé části vstoupil český tým v pozměněném složení a obraz hry se zcela změnil. Jenže Šerťorkin vychytal osamoceného Kämpfa a ve 24. minutě mu po Horákově střele z levého kruhu pomohla levá tyč. Na druhé straně po brejku sborné zasáhl Furch proti Jakovlevovi. Hru ale ovládali Češi a ruský gólman zasáhl i proti Zohornovi.

V 28. minutě už se při hře čtyř proti čtyřem Jandačův výběr dočkal gólové radosti. Jordánův pokus se odrazil za Šesťorkinova záda od Zohornovy brusle a sudí gól po poradě s videorozhodčím uznali.

Rusové se pak ale ubránili při zbytku Kovalčukova trestu i při Jakovlevově vyloučení, při kterém byl blízko gólu z dorážky opět Zohorna. Snížení nepřinesla Čechům ani další přesilovka po Bělovově faulu.

Když zůstala nevyužitá i početní výhoda při Kovalčukově trestu, udeřili znovu Rusové. Svetlakovovu střelu od pravého mantinelu tečoval před Furchem Tělegin.

Při Formanově vyloučení Furch vyrazil nebezpečný pokus Šalunova. Porazil si také se střelami Ožiganova, Kovalčuka a dorážkou Tkačova, odolal i při Pláňkově vyloučení. Výsledek ale dovršil 57 sekund před koncem v přesilovce pěti proti třem Kovalčuk.

Rusko - ČR 5:1 (3:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Plotnikov (Kovalčuk, Bělov), 9. Dacjuk (Kovalčuk), 12. Tkačov (Antipin, Barabanov), 43. Tělegin (Svetlakov, Ničuškin), 60. Kovalčuk (Svetlakov) - 28. T. Zohorna (Jordán). Rozhodčí: Brännare, Rantala (oba Fin.) - Sadovnikov, Zacharenko (oba Rus.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 11.768.

Rusko: Šesťorkin - Bělov, Jakovlev, Kiselevič, Ožiganov, Antipin, Bereglazov, Gavrikov, Ljubuškin - Kovalčuk, Dacjuk, Plotnikov - Ničuškin, Svetlakov, Tělegin - Andronov, Tkačov, Barabanov - Šumakov, Šalunov, Sannikov. Trenéři: Oleg Znarok, Harijs Vitolinš, Ilja Vorobjov a Igor Nikitin.
ČR: Furch - Jeřábek, Polášek, Rutta, Jordán, Vitásek, T. Pavelka, Pláněk, T. Dvořák - Radil, Sobotka, D. Kubalík - Kämpf, Horák, Kousal - Forman, R. Hanzl, T. Zohorna - Lhoták, D. Tomášek (38. Červený), Říčka. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Tabulka Channel One Cupu:

1. Rusko 2 1 0 0 1 6:4 3
2. Finsko 1 1 0 0 0 4:2 3
3. Švédsko 1 1 0 0 0 3:1 3
4. ČR 2 0 0 0 2 3:9 0

Tabulka Euro Hockey Tour:

1. Rusko 5 4 0 0 1 17:7 12
2. Finsko 4 2 0 0 2 12:13 6
3. ČR 5 2 0 0 3 14:18 6
4. Švédsko 4 1 0 0 3 9:14 3

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud