Pavel Ryšavý
8. listopadu 2020 • 17:14

Pešán o Rusech: Degradace? Teď to vypadá jako nesmyslné vyjádření...

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kouč národního týmu Filip Pešán celkem zuřil, když Rusko oznámilo, že na turnaj dospělých reprezentací do Finska pošle výběr do 20 let. Mluvil o degradaci celé akce. „Teď to bude vypadat jako nesmyslné vyjádření,“ pronesl v neděli. „Degradace“ nakonec totiž všechno vyhrála, postupně porazila všechny soupeře, nakonec i český výběr 3:0. Svoje myšlenky pak Pešán ještě rozvedl. Rusové hlavně získali výhodu na MS do 20 let. Jinak zvládl český tým zvláštní turnaj dobře.



Premiéra Filipa Pešána na reprezentační lavičce byla jiná, než si plánoval. Ve výběru hráčů byl silně omezený. Fini a Švédi taky. KHL až na pár výjimek nikoho nepustila, v extralize se měsíc nehrálo, takže tam nový kouč nelovil. Hlavní mise první akce? Vlastně dvě paralelní, obě celkem důležité. Vyzkoušet si nové tváře. A pak pomoci české juniorce. Ta se mohla jít od 11. října s myšlenkou, že půjde hromadně na led, klouzat.

Oboje vlastně klaplo. Výhry proti Finsku a Švédsku zahřejí, to samé jako výkon reprezentačního nováčka Michaela Špačka. Potěšil i návrat Patrika Bartošáka, představení Dominika Hrachoviny (na ledě). Tam se dalo číst, jak by mohl vypadat Pešánův hokej. Česko bylo aktivní, tlačilo se do koncovky. Cítili jste, že hráči mají od tria hlavní kouč + plzeňská letka Martin Straka a Jaroslav Špaček noty, jak hrát. K tomu dostali ale i odpovídající prostor na improvizaci.

Poslechněte si, jak mluvil brankář Hrachovina: COVID je divadlo. Se klidně neptejte, mně je to u pi*e
Video se připravuje ...

A třetí duel s Ruskem? „Samozřejmě si troufnu tvrdit, že nominace ruských juniorů je určitá degradace celého turnaje a celé série Euro Hockey Tour. Hodnocení nespadá do mých kompetencí, přesto si myslím, že ruská nominace je pouze záměr, jak vymyslet program pro jejich juniorský tým před nadcházejícím MS,“ zlobil se Pešán ještě před akcí.

Silná slova o degradaci se mu vrátila výsledkem. Ruská dvacítka přežila český nápor z úvodu, dvě tyče a pak ukázala brutální sílu. Pět hráčů, kteří prošli prvním kolem draftu, hromada talentu, rychlosti i drzosti. Sborňata vyhrála 3:0. „Teď to bude vypadat jako nesmyslné vyjádření, že jsme brali ruskou dvacítku jako degradaci turnaji, když ho vyhrála. Ale věřte mi, nebo ne, připravovat se na tým, který má osmnáctileté a devatenáctileté kluky, je něco jiného než se chystat na opravdovou bitvu s mužským týmem, byť doplněný několika juniory. Za tím si budu stát,“ pronesl pak Pešán.

Trenér hokejové reprezentace Filip Pešán připravuje tým na svůj premiérový zápas
Trenér hokejové reprezentace Filip Pešán připravuje tým na svůj premiérový zápas

„Největším rozdílem byla ta jejich drzost,“ srovnával útočník Jiří Smejkal. „S Finy i se Švédy nechtěl nikdo udělat chybu, hrál dobře z obrany. Bylo vidět, že když se někde objevilo malinké okénko, šli do toho po hlavě. Turnaj jim vyšel skvěle,“ uznal český útočník. A záměr taky. Už po nominaci se ruská strana tetelila blahem, jak všechny vypekla. Sehrála se, dala si tři ostré zápasy. To nikdo jiný ve stejné věkové kategorii říct nemůže. „U nás vůbec nešlo o podcenění, jen je prostě něco jiného hrát proti juniorům se seniorským týmem. That´s all,“ zahlásil Pešán.

Kvůli starostem kolem pandemie není ještě uzavřena smlouva na nový ročník Euro Hockey Tour. Tím pádem chybí pravidlo, koho země musí přivést na turnaj. Kdyby na to přišlo, mohlo Rusko nominovat výběr sáňkařů a ostatní by museli jen pokrčit rameny. „Ano, mohli sem přivést, koho chtěli. Takovou informaci jsem taky dostal,“ dodal Pešán.

On se proto rozhodl vzít do Helsinek aspoň 10 hráčů, kteří by měli jet na juniorský šampionát za Česko. Záměr byl jasný, ať jsou na ledě, když to v Česku ještě nešlo. A ať si osahají Rusy, na které narazí ve skupině na MS. Na první pohled náraz bolel. Byl hodně znát rozdíl, že soupeř hraje a mladíci kolem Jana Myšáka týdny stáli. „Samozřejmě, že to bylo znát od prvních minut. Ale myslím, že starší kluci těm mladším pomohli nasazením hlavně v úvodu, dali jim šanci se rozkoukat. Čím víc zápas ubíhal, bylo víc a víc vidět, že kondice a herní pohoda u kluků, kteří nebyli několik týdnů v zápase, chybí. Bohužel jsme nenašli sílu zápas otočit,“ komentoval zápas i svoji ambici nasadit juniory Pešán.

Upozornění pro konec prosince tedy zní: v Kanadě vás čeká brutální stroj. „Tím asi jsou. Ale my taky doufáme, že budeme brutální stroj,“ pousmál se šestnáctiletý bek David Jiříček po premiéře v reprezentaci. „Mají dobrý tým. Musíme se pokusit se jim vyrovnat a předčít je. Bude potřeba hrát jako v neděli a ještě něco přidat. Taky to bude chtít minimálně jednou Askarova prostřelit,“ rychle vylíčil plány.

Ano, Jaroslav Askarov, brankář a jedenáctka posledního draftu symbolizoval ten velký talent ruské sestavy. Nezmatkoval, chytal jako zkušený chlap. „Dvakrát ho tam zachránila tyčka. Ale jinak působil hodně jistě a nedával nám druhé a třetí dorážky, což bylo pro Rusy hodně dobré. Může z něj být opravdu velký gólman,“ uznal i Smejkal.

Góly

Domácí:

Hosté: 18:04. Amirov, 20:27. Činachov, 28:55. Afanasjev

Sestavy

Domácí: Pařík (Hrachovina) – Kubíček, J. Galvas, Jiříček, Moravčík (A), Hronek (C), Svozil – Koblížek, Špaček, Smejkal (A) – Ordoš, Červený, Š. Stránský – P. Novák, Myšák, Raška – Teplý, Pytlík, Koffer.

Hosté: Askarov (Achťamov) – Muchamadullin (A), Čisťakov, Čajka, Sedov, Kirsanov, Šechovcov, Byčkov – Grošev, Safonov, Činachov (A) – Afanasjev, Chusnutdinov, Podkolzin (C) – Gricjuk, Baškirov, Amirov – Spiridonov, Zlodějev, Mingačjov – Bardakov.

Rozhodčí

Vikman, Kova – Sormunen, Niittylä

Stadion

Hartwall-Areena, Helsinky

1. Rusko 3 2 1 0 0 11:3 8
2. Česko 3 2 0 0 1 5:4 6
3. Finsko 3 1 0 0 2 5:10 3
4. Švédsko 3 0 0 1 2 4:8 1

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud