3. listopadu 2021 • 13:18

Nominace na Karjala Cup: vrací se Gulaš, jediným nováčkem Lukeš

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pětatřicetiletý útočník Milan Gulaš z Motoru České Budějovice byl zařazen do nominace českých hokejistů na turnaj Karjala v Linköpingu a Helsinkách. Do národního týmu se vrací poprvé od prosince 2019. Jediným nováčkem v pětadvacetičlenném výběru kouče Filipa Pešána je brankář Štěpán Lukeš z Hradce Králové, který se může těšit na reprezentační debut.



Kapitán Českých Budějovic Gulaš naposledy hrál za reprezentaci předloni 12. prosince v domácím duelu ve svém tehdejším působišti Plzni proti Finsku při výhře 4:3 v prodloužení. Byl to jeho jediný start od mistrovství světa v Bratislavě z roku 2019, kde na velké mezinárodní akci debutoval.

Poprvé od loňského února se představí v reprezentaci také útočník Michal Řepík. Kapitán Sparty, který startoval na čtyřech mistrovstvích světa i na olympijských hrách v Pchjongčchangu, se z letošního šampionátu v Rize omluvil z rodinných důvodů.

Pouze jediný start v reprezentaci má kvarteto nominovaných. Vedle nováčka Lukeše mají minimální zkušenosti také gólmani Petr Kváča z Liberce, který byl jako trojka na letošním mistrovství světa v Rize, i Miroslav Svoboda z Plzně. Ten se vrací z celého kádru po nejdelší době, protože chytal svůj jediný duel 24. srpna 2017 v Žilině proti Slovensku při výhře 2:1.

Pětadvacetiletý Lukeš si po působení v roli dvojky v mateřském Chomutově i Hradci Králové řekl v této sezoně v Mountfieldu o velký prostor. S průměrem 1,84 obdržené branky je v extralize druhý, s úspěšností zákroků 93,07 třetí a s třemi čistými konty se dělí o prvenství.

Podle všeho by se měl dočkat debutu již při Karjale, neboť trenéři plánují prostřídat kompletní trio brankářů. V reprezentaci si již v minulosti zahrál jeho o 14 let starší bratr František. Opora Litvínova sehrála v národním týmu 17 zápasů a vstřelila v nich tři branky.

Dále mají jen jedno utkání na kontě obránce David Jiříček z Plzně, jenž loni nastoupil na Karjale proti Rusku ve věku 16 let a 345 dnů a stal se nejmladším hráčem v historii samostatné české reprezentace, a další bek Libor Zábranský z Jukuritu Mikkeli.

Z kádru pro Karjalu bylo na letošním MS v Lotyšsku osm hráčů. Vedle Kváči jsou to také obránci David Sklenička z Jokeritu Helsinky a Lukáš Klok z Nižněkamsku a útočníci Matěj Blümel z Pardubic, Jakub Flek z Karlových Varů, Jiří Smejkal z Pelicans Lahti, Matěj Stránský z Davosu a Michael Špaček z Frölundy.

Pešánův tým vstoupí do prvního dílu Euro Hockey Tour už ve středu od 19:00 v Linköpingu proti Švédsku a o tři dny později se v Helsinkách utká od 17:00 s Finskem. V neděli 14. listopadu uzavře vystoupení na Karjale od 12:30 duelem s Ruskem.

Nominace českých hokejistů na turnaj Karjala v Linköpingu a Helsinkách (10.-14. listopadu):

Brankáři: Petr Kváča (Liberec; 1 zápas), Štěpán Lukeš (Hradec Králové; 0), Miroslav Svoboda (Plzeň; 1),
obránci: David Jiříček (Plzeň; 1 zápas/0 branek), Jakub Jeřábek (Spartak Moskva/KHL; 57/5), Lukáš Klok (Nižněkamsk/KHL; 32/4), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.; 9/0), Filip Pyrochta (SaiPa Lappeenanta; 17/0), Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.; 6/0), David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL; 54/1), Libor Zábranský (Jukurit Mikkeli/Fin.; 1/0),
útočníci: Filip Chlapík (6/0), David Kaše (7/2), Michal Řepík (všichni Sparta Praha; 83/27), Pavel Kousal (3/0), Ondřej Najman (oba Mladá Boleslav; 3/0), Matěj Blümel (Pardubice; 16/5), Jakub Flek (Karlovy Vary; 22/6), Milan Gulaš (České Budějovice; 54/6), Luboš Horký (Kometa Brno; 2/1), Petr Kodýtek (Plzeň; 9/1), Lukáš Jašek (3/1), Jiří Smejkal (oba Pelicans Lahti/Fin.; 19/2), Matěj Stránský (Davos/Švýc.; 29/5), Michael Špaček (Frölunda/Švéd.; 17/2).

Program turnaje:

Středa 10. listopadu (Linköping):
19:00 ČR - Švédsko.

Čtvrtek 11. listopadu (Helsinky):
17:30 Finsko - Rusko.

Sobota 13. listopadu (Helsinky):
13:00 Švédsko - Rusko,
17:00 Finsko - ČR.

Neděle 15. listopadu (Helsinky):
12:30 ČR - Rusko,
16:30 Finsko - Švédsko.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud