18. prosince 2022 • 18:45

Česko - Švédsko 0:4. Druhé místo a lekce z produktivity, Hrubec se zranil

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté zakončili Švýcarské hokejové hry neúspěchem proti Švédsku. Po výhrách nad Finskem (3:2) a Švýcarskem (2:1) tým kouče Kariho Jalonena utrpěl prohru 0:4 a ve Fribourgu obsadil druhé místo. Do branky se na závěr švýcarské mise vrátil gólman Šimon Hrubec, jenže na startu 6. minuty se zranil a přepustil místo Marku Langhamerovi. Ten nedokázal odolat střelám Jespera Olofssona, Emila Heinemana a Oscara Fantenberga, do prázdné klece pečetil skóre opět Heineman.



Čeští hokejisté podlehli v závěrečném utkání na Švýcarských hrách ve Fribourgu v přímém souboji o celkový triumf Švédsku 0:4 a skončili po první ztrátě na turnaji druzí. Na stejné pozici jsou i v tabulce Euro Hockey Tour po dvou turnajích o dva body právě za dnešními přemožiteli.

Výběr kouče Kariho Jalonena přišel už v 6. minutě o zraněného brankáře Šimona Hrubce. Gólman Marek Langhamer pak inkasoval do poloviny utkání třikrát. Překonali jej ještě v první třetině Jesper Olofsson a ve druhé části Emil Heineman a obránce Oscar Fantenberg. Výsledek dovršil 142 sekund před koncem při power play do prázdné branky Heineman.

Do první šance se dostal v 5. minutě Tomášek, ale Högberga z levého kruhu neprostřelil. V čase 5:13 musel odstoupit ze hry Hrubec, který levým betonem vykopl Fantenbergovu střelu a při zákroku se zranil. Nahradil jej Langhamer. Švédové odolali při závaru Černochovy formace, potom prověřil Högberga opět Tomášek.

V 15. minutě se radovali z vedení Švédové. Po sedmi sekundách Košťálkova trestu nabil Tömmernes na pravý kruh Olofssonovi, který trefil odkrytou část branky. V další šanci Seveřanů nedotáhl průnik Wallmark a přihrál do horší pozice Bristedtovi. Na druhé straně minul z dorážky Fridrich.

V úvodu druhé části musel krýt švédský gólman další střelu aktivního Tomáška a zahrozil i Radil. V 25. minutě Smejkal prostřelil Högberga mezi betony, ale ten ještě stačil puk vytěsnit tak, že skončil těsně vedle pravé tyče. Vzápětí po české kombinaci hledal Beránek místo střely ještě Voženílka, který se nedostal k zakončení.

V čase 26:41 se dočkali další branky Švédové. Fantenbergova střela prošla za záda Langhamra přes clonu Zábranského a Heinemana, jemuž byl gól připsán. Odpovědět se snažil hned Zohorna, ale za 169 sekund vedl výběr Tří korunek už o tři góly po Fantenbergově střele z levého kruhu. Jalonenův tým se dočkal branky ani při Rasmussenově vyloučení.

V závěrečném dějství se Češi snažili vrátit do hry. Ve 44. minutě už se radovali, ale předčasně. Po chybě Seveřanů v rozehrávce po kombinaci s Tomáškem a Špačkem překonal Högberga Najman, ale puk zůstal ležet na brankové čáře a pak ho odvrátil vleže rukou Nygren. Sudí Lemelin s Tscherrigem si u videa ověřili, že se o gól nejednalo.

Vzápětí se Češi ubránili při vyloučení Zábranského. Högbergovu branku ale dobývali marně. Nepomohly jim k tomu ani dvě přesilovky při trestech Olofssona a De la Roseho. Neuspěl ani z dorážky při power play Smejkal. Švédové naopak skórovali díky Heinemanovi do prázdné branky. Češi s nimi prohráli ve vzájemných soubojích potřetí za sebou.

Góly

Domácí:

Hosté: 14:03. Olofsson, 26:41. Heineman, 29:30. Fantenberg, 57:38. Heineman

Sestavy

Domácí: Hrubec (6. Langhamer) – Dvořák, Košťálek, Kučeřík, Zámorský, Němeček, Jandus, Zábranský – Najman, Špaček, Tomášek – Radil, T. Zohorna (C), Hrabík – Smejkal (A), Kodýtek, Fridrich – Beránek, Černoch (A), Voženílek – Flek.

Hosté: Högberg (Lindbäck) – Tömmernes (C), Djoos, Ekestahl Jonsson, Nygren, Fantenberg, Andersson, Dahlbeck – Bristedt, Wallmark, Olofsson – Ejdsell, de La Rose (A), Sörensen – Lundberg, Lindberg, Petersson – Rask, Rasmussen (A), Heineman – Eklind.

Rozhodčí

Lemelin (CAN), Tscherrig (SUI) – Cattaneo (SUI), Altmann (SUI)

Stadion

EFC Arena, Fribourg

Návštěva

2 127 diváků

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud