12. října 2010 • 21:00

Čistka nepomohla. Sparta padla v Budějovicích

Autor: Tomáš Zetek
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak kdo bude další? Sparta, zdá se, musí pokračovat v čistce, protože vyhazov Hlinky, Hlaváče a Ručinského ničemu nepomohl. Tedy ničemu… Pražané byli na budějovickém ledě dvě třetiny marní. Až start třetího dějství je zastihl v lepším rozmaru, ale na rozjetý Mountfield to už nestačilo. Sparta prohrála 2:4 a její bolehlav trvá. Naopak Budějovice se vrátily do čela extraligy!



Čtyřicet minut to vypadalo na atraktivní, leč jednostrannou záležitost. Budějovice na svém ledě předváděly v této sezoně asi nejlepší hokej. Rozklíženou Spartu, jejíž základy měl slátat vyhazov tří hvězdných útočník, třikrát rozmontovaly a v poklidu kráčely zpět na výsluní extraligy. Jenže pak přišel start třetí periody a slovo si vzal Yorick Treille…

Dva zásahy během necelých dvou minut postavily Spartu na nohy. Oba góly francouzského útočníka padly po dorážkách do téměř odkryté klece. Pak se ještě prezentovali velkými příležitostmi Ton a Hromas, oba rozezněli tyč Kovářovy klece. Ale vyrovnání tahle snaha nepřinesla.



„Nemůžeme hrát na sto procent jen pár minut v zápase,“ hořekoval Treille. A touhle větou přesně vystihl sparťanský nezdar na jihu Čech.

„Je pozdě začít hrát za stavu 0:3 a myslet si, že v pohodě dotáhneme zápas,“ dodal Miloš Holaň, sparťanský kouč. Budějovice chvilkový tlak hostů za stavu 3:2 i s dávkou štěstí odpálkovaly a závěr duelu už zvládly. „Sami jsme je pustili zpátky do zápasu, do té doby jsme byli lepší a zasůlouženě si vytvořili náskok,“ všiml si Jiří Šimánek, útočník Mountfieldu.

Jihočeši slaví úvodní branku utkání.Foto ČTK


Za vzepětím Pražanů ale nestojí žádná náhoda, nýbrž dobrý tah trenérů hostí. Ti před třetí třetinou překopali sestavu. Třeba bídného Kůrku stáhli z první lajny a víc prostoru dostali borci jako Hromas či právě střelec Treille. K tomu připočtěme dravé mladíky Pacovského s obráncem Zacpálkem a máne „novou Spartu“. A kde je Výborný? Broš? Či zmíněný Kůrka? Vedení Sparty naznačilo, že změny, které se udály minulý týden, nemusí být posledmní. Takže kdo bude další?

„Víme, že Sparta je vnitřně silný klub a vždy se dokáže zvednout. Staly se tam určité změny a je otázka času, kdy začnou vyhrávat,“ zadumal nahlas René Vydarený, opora budějovické defenzivy. „Udělali jsme vše proto, aby se nechytli právě proti nám,“ dodal v zápětí spokojeně. Se spoluhráči si opět mohl plácnout a zakřičet: „Vedeme ligu!“

HC Mountfield České Budějovice - HC Sparta Praha 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 20. Gulaš (Mertl), 35. Mikeska (Vydarený), 38. Martynek (Pletka, Ptáček), 60. Šimánek (Kašpařík, Mikeska) - 42. Y. Treille (Bartánus), 44. Y. Treille (Zacpálek, Pacovský).
Rozhodčí: Jeřábek, Fraňo - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:8, navíc J. Novák - Koreis oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0.
Diváci: 5024.

Sestavy:

České Budějovice: Jakub Kovář - Snopek, Vydarený, Ptáček, Melichar, J. Novák, Šulc, Tůma - Šimánek, Mikeska, R. Pšurný - Gulaš, Mertl, Kuchejda - Martynek, Kašpařík, Pletka - M. Pšurný, Červený, Ježek. Trenéři: F. Výborný a Kupka.

Sparta: Pöpperle - Macholda, Gulaši, O'Brien, Jan Hanzlík, Salcido (42. Zacpálek), Philipp - Ton, Broš, Kůrka - Bartánus, D. Výborný, Smoleňák - Y. Treille, Koreis (38. Pacovský), Hromas. Trenéři: Holaň a Volek.

Jihočeši slaví úvodní branku utkání.
Jihočeši slaví úvodní branku utkání.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud