Květoslav Šimek
22. září 2011 • 10:16

Úřadující mistři z Třince začali bídně. Proč?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za posledních jedenáct let nedokázali pouze hokejisté Slavie coby obhájci mistrovského titulu získat v prvních dvou zápasech žádný bod. Dokonce i Karlovy Vary (ročník 2009/10) a Pardubice (2005/06), které „mistrovská kocovina“ srazila v nadcházejících sezonách úplně mimo play off , měly lepší start než současní Oceláři.



V Třinci ale panice nepodléhají. Stejně jako slávisté před osmi lety. Ti tehdy také začínali s nulou, na první výhru dokonce čekali až do sedmého kola. Přesto nakonec hráli finále a skončili druzí.

„Přesně tak, až na konci bič práská,“ uklidňuje situaci prezident třineckého klubu Ján Moder.

Pokud však chtějí třinečtí Oceláři navázat na mimořádně úspěšnou sezonu, musí rychle zabrat.

Jak těžce se při současné vyrovnanosti ligy a síle všech konkurenčních týmů zvedá po neúspěšném startu, by mohli třeba sparťané vyprávět.

Deník Sport nabízí dva hlavní důvody, proč se extraligovým mistrům z Třince zatím nedaří.

1. Produktivita

Že Třinci budou chybět góly Martina Růžičky, to bylo jasné od chvíle, kdy se dohodl na odchodu do ruského Chabarovsku. Růžička v minulé sezoně včetně úchvatného tažení v play off nasázel 41 gólů! O rok dřív podpořil tým 25 brankami. Žádný z třineckých hráčů nebyl produktivnější a vedení klubu jiného „rozeného“ střelce během léta nepřivedlo.

„Samozřejmě nám Martin Růžička bude chybět, ale recept jak jej nahradit, je jednoduchý,“ říkal už před sezonou viceprezident klubu Jan Czudek. „Každý z hráčů prostě musí dát o tři góly víc, než v minulém ročníku…“

Se střílením gólů ovšem měli Oceláři problémy už v přípravě. „Velké“ zápasy s Petrohradem prohráli 0:1, s CSKA Moskva 0:2, s popradským Lvem 1:3 a 3:4. Nejlepším střelcem přípravy byl 20letý talent Rostislav Marosz (5 gólů), ovšem toho klub pustil na hostování do prvoligové Olomouce.

„Když budeme mít problémy s proměňováním šancí, musíme o to lépe bránit a hrát dozadu,“ nabízí řešení obránce Lukáš Zíb. „Nedělat zbytečné chyby, plně se koncentrovat na hru dozadu.“ I to však může být po odchodu lídra obrany Lukáše Krajíčka a dlouhodobém zranění defenzivního útočníka Václava Varadi problém.

Brankář Třince Peter Hamerlík (vpravo) vyráží střelu Radka Dlouhého z Brna (uprostřed).
Brankář Třince Peter Hamerlík (vpravo) vyráží střelu Radka Dlouhého z Brna (uprostřed).

2. Rozbitá příprava

Mistrovská sezona končila Ocelářům v euforii až v polovině dubna. Času na odpočinek a další porci letní dřiny nebylo mnoho. „Příprava byla kratší, to vám nepomůže,“ přitakal třinecký kapitán Radek Bonk. „I proto to bylo v přípravných zápasech takové… Ne jako loni, spíš jsme do toho teprve dostávali.“

S nadsázkou by se dalo říct, že pořádná příprava Ocelářům teprve začíná. Trenéři Marek s Kopřivou před sezonou vyzkoušeli 46 hráčů (3 brankáře, 17 obránců a 26 útočníků), ale stabilní formace pro extraligu se teprve dávají dohromady.

„Lajny doznaly dost změn, měli jsme třeba jen pár dní, kdy jsme trénovali přesilovky,“ říkal útočník Ladislav Kohn po premiérovém duelu s Brnem. „Pořád zkoušíme kombinace, chce to ještě potrénovat. O to víc by měla být naše hra jednodušší. Víc se musíme tlačit do brány. Když právě na tomhle zapracujeme a nebudeme dělat zbytečné chyby dozadu, tak určitě přijdou i výsledky,“ nepochybuje veterán.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud