Květoslav Šimek
15. března 2013 • 07:11

Polanskému zakázali otočku, od té doby Třinec nájezdy ztrácí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SIMULACE POLANSKÉHO OTOČKY | Jako by mu ustřihli křídla a zakázali létat. Třinecký šikula Jiří Polanský se před pěti lety zapsal do historie play off, když při nájezdech ve čtvrtfinále proti Slavii vysekl efektní otočku a filigránsky překonal Adama Svobodu. Jenže nájezdová otočka pak byla kvůli zpětnému pohybu zakázaná. Jiří Polanský, a s ním i celý Třinec, se od té doby v nájezdech trápí.



Třinečtí Oceláři ztratili v nájezdech ve čtvrtfinále se Spartou už dva zápasy. Dovednostní disciplínu prohráli ve druhém duelu doma, i ve čtvrtém na Spartě.

A Jiří Polanský, který býval jejich největší nájezdovou zbraní, se nepostavil ani k jednomu. A nejen proto, že kvůli faulu v závěru středečního zápasu na něj jít nemohl. Na gól z nájezdu totiž Polanský čeká už tři roky!

Jako by nájezdové sebevědomí třineckého ekvilibristy zlomila kuriózní situace z play off 2007/08. Oceláři tehdy hráli čtvrtfinále se Slavií a třetí zápas v Praze rozhodovaly nájezdy.

Polanský před brankářem Adamem Svobodou přibrzdil, bleskově se s pukem otočil a bekhendem přehodil překvapeného brankáře. „Chtěl jsem vymyslet něco zvláštního, abychom Slavii ukázali, že se jí nebojíme,“ líčil tehdy Polanský.

Podívejte se na simulaci Polanského nájezdu

Rozhodčí i přes důrazné protesty trenéra Vladimíra Růžičky gól uznali, Třinec nájezdy vyhrál. Jenže se hned strhla vášnivá debata a hokejoví šéfové vyhlásili, že takový gól platit neměl. Protože Polanský při nájezdu udělal pohyb směrem dozadu. Sudí dostali dodatečně distanc za chybné rozhodnutí a nájezdová otočka byla definitivně zakázaná.

Takové nájezdy baví diváky

„Je to škoda, protože takové nájezdy diváky baví,“ vzpomíná třinecký brankář Martin Vojtek, který byl přímým aktérem nájezdů na Slavii a s Polanským dlouhé roky v Třinci hrával.

„Chápu, že se tím chrání brankáři, aby tam střelci nedělali nějaké opičky. Ale když to vezmete do důsledků, tak i při Forsbergově kličce jde střelec kolikrát s pukem směrem dozadu.“

POLANSKÝ A NÁJEZDY OD „ZAKÁZANÉ“ OTOČKY
sezona nájezdů gólů úspěšnost týmová úspěšnost
2008/09 11 4 36,40% 55,50%
2009/10 8 2 25% 50%
2010/11 3 0 0% 16,60%
2011/12 3 0 0% 27,20%
2012/13  - - - 42,80%

Na Polanského stále vzpomíná jako na jednoho z nejšikovnějších hráčů. „Má strašně šikovné ruce,“ říká Vojtek. „Byl vyloženě naším specialistou na nájezdy, vymýšlel pěkné finty. Pak se mu ale přestalo dařit, to je fakt.“

Polanský sice dál na nájezdy chodil, ale úspěšnost mu při nich prudce klesala. V sezoně 2008/09 proměnil čtyři nájezdy z jedenácti, v dalším ročníku dva z osmi. A pak dvě sezony z šesti pokusů nic! V letošním ročníku už se Jiří Polanský k nájezdům ani jednou nepostavil. V základní části, ani v play off.

Nájezdy jsme neměli dopustit, říká Adamský

A možná je to škoda. Na ledě totiž patří k nejlepším, parádně nabíjí střelci Adamskému. Ve čtyřech duelech se Spartou nasbíral už 6 bodů (0+6) a spolu s Adamským je nejproduktivnějším hráčem Ocelářů. Šikovné ruce má pořád. A díky nájezdové „pauze“ je neokoukaný. Otočku už sice proti Melicherčíkovi vyseknout nemůže, ale jako pravák má stále dost možností. Bude mít šanci je ještě ukázat?

„My jsme hlavně Spartu neměli do nájezdů vůbec pustit!“ mrzelo Martina Adamského. V prvním případě Pražané vyrovnali 37 vteřin před koncem a ve druhém jich do konce chybělo 33.

„Je to asi naše hloupost, dostat dvakrát v poslední chvíli zápasu gól. Série se Spartou je těžká, nejsou to žádní nazdárci, ale třicet sekund do konce nemůžeme takhle propadnout.“

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud