Jiří Punčochář
6. ledna 2016 • 17:40

Zápas Open Air mezi Brnem a Spartou? Sloupy neuvidíte, říká ČT

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen pro hráče na ledě a organizátory v zákulisí, ale i pro štáb České televize, který se chystá na páteční vrchol Hokejových her v Brně pod širým nebem v podobě zápasu Kometa-Sparta, je Open air výzvou.



Tvůrci přenosu se snaží zařídit, aby v záběrech nepřekážely sloupy s umělým osvětlením, jako tomu bylo v šotech z duelu Brňanů proti Plzni. Aby byl dojem nerušený, použijí střih, známý například z biatlonu. Po důkladné přípravě ČT věří: sloupy vidět nebudou!

Fanoušci na místě bouřili a mluví o neskutečném zážitku. Ti u televizních obrazovek byli po odvysílání nejzajímavějších okamžiků v sestřizích z hokejového Open airu trochu rozpačití. Některým vadily sloupy s umělým osvětlením, které se organizátoři rozhodli umístit kolem hrací plochy. Sloupy se objevily na záběrech i při gólových šancích v televizním i internetovém vysílání.

V otevřeném kotli. Podívejte se za Lužánky očima hráče z ledu
Video se připravuje ...

V pátek, pokud na vás nezůstal žádný lístek přímo na stadion a před zápasem Kometa-Sparta usednete k přímému přenosu České televize, se toho bát nemusíte.

„Naším záměrem je připravit přenos tak, aby si divák u televize nevšiml, že je něco jinak. Víme o tom, že v neděli sloupy vidět byly, ale to byly šoty, to je něco jiného. Přímý přenos bude řešený tak, aby se divákovi sloup na obrazovce vůbec neobjevil,“ uvedl režisér přenosu Charilaos Karadžos. „Je to výzva, ale nic tak složitého. S biatlonem se to nedá srovnat,“ říká s úsměvem.

Metoda z tenisových přenosů

Aby jí plán vyšel, použije ČT metodu, známou například z tenisových nebo právě biatlonových přenosů. Kamera nad červenou čarou bude při hokeji umístěna za trestnou lavicí na tyči a otočném kloubu a bude ji ovládat kameraman na vzdálenost několika metrů, další dvě kamery „posadí“ režisér přenosu zhruba na úroveň bodů pro vhazování v obranných pásmech. Potom bude mezi kamerami obrázek měnit tak, aby se sloupy podařilo obejít.

„Diváci už tento model mohou znát třeba z basketbalových přenosů z Děčína, kde nás taky limituje prostor. Na hokeji to použijeme poprvé,“ řekl Jaroslav Kříž, šéfredaktor brněnské redakce sportu České televize, která přenos připravuje.

Hokejové hry nadchly Brno. Podívejte se na jedinečnou atmosféru
Video se připravuje ...

Počet kamer bude jen nepatrně vyšší než při běžných zápasech, z osmi stoupne na deset. Jedna musí být připravena kvůli mrazu navíc, další bude k dispozici pro sledování hráčů na cestě do vzdálenějších šaten. Jinak je počet podobný, rozdílné je však jejich rozmístění. Třeba takzvanou „diagonální kameru“ nelze kvůli sloupům použít.

Řešila se i intenzita osvětlení, která na večerním zápase druhé ligy Technika-Hodonín nebyla dostatečná. Na hlavní utkání Kometa-Sparta bude vyšší. Běžná hodnota je 1200 luxů, minimum je 850 luxů, a to za Lužánkami bude. „Mám informace, že na devadesáti procentech plochy bylo osvětlení vyhovující, dosvětlovat se bude za brankami,“ dodal Kříž.

Zvládnout zápas pod širým nebem na unikátním stadionu je i pro Českou televizi náročnější než v běžných podmínkách některé z hal. Třicetičlenný štáb začne v areálu pracovat s tříhodinovým předstihem, místo běžné jedné až dvou obhlídek místa bylo potřeba až pět návštěv a konzultace s organizátory.

Jak se ČT připraví na páteční Open Air?

- Hru bude snímat celkově deset kamer, což je o dvě víc, než se používají při běžném extraligovém utkání. Kameru na prostředku hřiště bude do výšky 4,5 metru ovládat kameraman dálkovým ovládáním.

-  Práce na stadionu začne pro televizní štáb o tři hodiny dřív než obvykle, za Lužánkami nastupuje v 10 hodin dopoledne.

- Na přenosu se bude podílet zhruba třicet osob.

- Studio Buly, v jehož rámci přenos poběží, zůstane jako obvykle v Praze.



ČT se hájí: Kometu s Plzní jsme chtěli

„ČT měla zápas Kometa-Plzeň od začátku v TV-plánu. Kometa změnila start zápasu na 13 hodin. Ve 14 byl závod Turné 4 můstků, na který máme práva,“ uvedl komentátor Robert Záruba na Twitteru. Průměrná sledovanost Turné 4 můstků je 312 tisíc diváků, u extraligy 80 tisíc diváků, doložil v číslech. Zápas Kometa-Sparta bude v pátek vysílán živě a ČT plánuje být u toho, i kdyby se kvůli počasí musel odehrát v sobotu.

MOMENT: Jan Káňa si při rvačce vyšlápl na Jakuba Lva
Video se připravuje ...

Hokejové hry v Brně trhly rekord v návštěvnosti, přišlo 18 514 diváků
Video se připravuje ...

Nekončící nadšení! Takhle slavili fanoušci Komety pod širým nebem
Video se připravuje ...

SESTŘIH: 33. kolo extraligy, HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň 5:2
Video se připravuje ...

Aby se hráči udrželi v tempu, pomohla sem tam menší strkanice
Aby se hráči udrželi v tempu, pomohla sem tam menší strkanice

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud