Pavel Ryšavý
8. února 2017 • 17:55

Choreo v kotli soupeře?! Převezli jsme vás, vzkázali z Hradce do Pardubic

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na výsledek posledního derby mezi Pardubicemi a Hradcem se brzy zapomene. Ale na to, co provedli fans Mountfieldu? Tahle story bude ještě dlouho žít. Napochodovali na hrdou jižní tribunu, slavný pardubický sektor pro stání, a rozbalili tam vlastní choreo. Domácí příznivci jim nevědomky ještě pomáhali. „Podvedli jste nás,“ zní z Dynama. „Ne, převezli jsme vás,“ hlásí fanoušci Hradce.



Kdo byl zarostlý, vousy dolů. Změnit účesy. Zamaskovat se. A? A šup do pardubického kotle. Takhle vypadal plán hradeckých fanoušků na derby s Dynamem. Pár desítek jich napochodovalo do tábora největšího rivala a rozbalili tam choreo se vzkazem: „Měníme fandění na jižní tribuně. Nic než Hradec.“

Drzost? Klukovina? Risk? Hazard s bezpečím na třaskavém utkání? Tak nějak všechno dohromady. Pardubický klub vydal na to konto oficiální prohlášení, ve kterém stojí: „Že do sektorů na stání pro domácí příznivce přišli i fanoušci Mountfieldu HK v civilním oblečení, aby roztáhli choreo, vnímá Dynamo jako vysoce rizikový čin a zároveň jako zneužití snahy o korektní přístup.“

Klub jim povolil pro derby jinak zakázaný transparent. A oni vlídného přístupu zneužili, Pardubice cítí zlobu. Policie v tu chvíli musela mít orosené čelo, nastal hororový scénář. Oba tábory blízko u sebe, hrozí pekelný malér. K pár kopancům a ranám pěstí nakonec přece jen došlo.

Ale na to, co se mohlo stát, skončil celý akt v poklidu. Odchodem a máváním.

„Vůbec to ale neberu tak, že bychom pardubický klub v něčem podvedli. Organizační složky jsou tam hodně nedůsledné, a když ty střípky složíte v jeden celek... To, co jsme slíbili, jsme taky dodrželi. Necítím se, že bychom někoho podvedli. Spíš jsme nachytali takovou tu českou neprofesionalitu,“ řekl deníku Sport organizátor diverzní hradecké akce, který si říká Bilbooo. Jeho jméno redakce zná. On si přál, abychom ale použili jenom přezdívku.

Navíc podle něj byly spouštěcím faktorem pardubické represe, například omezení prodeje lístků do haly, snížení kapacity sektoru hostí ze 250 míst na 200.

„Před dvěma lety jsme si na memorandu s pardubickým klubem něco řekli. Ale ze strany jejich klubu poslední dobou začaly vznikat problémy. Fanoušci všechno vnímají. Neříkám, že věc, která se stala, schvaluju. Ale tohle byl zkrátka důsledek. Nechci ale nic hrotit. Vyzval jsem Dušana Salfického, abychom se sešli a nastavili si znovu pravidla, která budou fungovat,“ říká Aleš Kmoníček, generální manažer Hradce.

Lumpárna se chystala zhruba dva týdny. Hradečtí fans nejdřív podnikli špionáž na zápase Pardubice-Plzeň. Tam si ověřili, že rozbalit igelitový nápis nebude problém.

BÝVALÝ ŠÉF FANOUŠKŮ: JE TO OSTUDA

Pořád jich na hokej chodí hodně. Návštěva přes sedm tisíc? V Pardubicích norma, ne unikát. Jenže atmosféra v hale už dávno není, jak bývala. Fanouškům Dynama chybí šéf, osobnost, za kterou by ostatní šli. Posledním silným lídrem byl Karel Klodner, který v roli předsedy Fan Clubu před pár lety skončil kvůli pracovním povinnostem. Na hokej chodí dál jen jako divák na sezení a nechyběl ani na derby. „Jak jsem to hradecké choreo prožíval? Asi by vám to potvrdili lidi, co seděli kolem mě,“ byl naštvaný. „Poprvé za dobu, co jsem mimo, jsem měl chuť vletět na Jih a jediný štěstí bylo, že jsem se tam nemohl úplně snadno dostat. Ostuda. Trapnost,“ dodal.

Přichystali choreo, které se na oko tvářilo jako pardubické. Zespodu převažovala červená a bílá. Chlapík s přezdívkou Bilbooo koupil speciálně na tuhle příležitost krosnu, do které plachtu nacpal. Plán zněl, že ji vytáhne během první komerční pauzy. Akci ale rozjel až během druhé.

Vybalil choreo a domácí fanoušci ho Hradci pomohli roztáhnout. Potupa dokonána v plném rozsahu. „Budeme z toho čerpat energii do konce sezony. Možná i déle,“ směje se Dynamu ten, který lumpárnu vymyslel.

Hradec se psích kusů při derby navyváděl už docela dost. Jednou vyprodal podstatnou část severní tribuny a byl v Pardubicích jako doma. Ukradl domácím fanouškům obrovskou sektorovou vlajku. Teď si zafandil v jeho kotli.

„Nevím, jestli si někdo jiný u nás něco troufne, doma musíme být teď hodně obezřetní,“ uvědomuje si Bilbooo, že možná vypustili s kumpány džina z lahve. „Z pardubické strany ale momentálně nečekám nic. Tohle bylo úplně nejvíc a určitě dáme na chvíli pokoj,“ usmál se.

Parta, která si dala název „choceňáci“ podle města kousek od Pardubic, se teď směje. A s ní celý Hradec. Rival je naštvaný. „Dynamo nepovažuje za šťastné, že Mountfield HK tento čin, který je porušením bezpečnostních opatření, chválí na svých sociálních sítích,“ stojí v oficiálním klubovém textu.

„Prohlášení je hezká věc. Ale nic neřeší. Domnívám se, že bychom si měli co nejdříve sednout, mluvit spolu a to samé jsem říkal i Dušanu Salfickému, než prohlášení vydali,“ dodal Kmoníček.

Pardubice - Hradec Králové: Derby pro hosty! Gól do prázdné brány dal Rudolf Červený, 1:4
Video se připravuje ...

Pardubice - Hradec Králové: Hosté se radují! Rastislav Dej zvýšil na 1:3
Video se připravuje ...

Pardubice - Hradec Králové: Gól Petra Hubáčka rozhodčí neuznal
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud