25. května 2020 • 18:02

Nový návrh v extralize: bez rozšíření, nejhorší do baráže i platové dno

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zástupci klubů hokejové extraligy přišli s novým návrhem na podobu soutěže pro příští čtyři sezony. Hrálo by ji 14 týmů, po 52 kolech základní části by následovalo play off v dosavadní podobě s předkolem a play down pro kluby na 11. až 14. místě. Nejhorší mužstvo by muselo do baráže proti nejlepšímu týmu první ligy. Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) by chtěla mít rovněž důkaz o finanční stabilitě mužstev, proto přichází rovněž s návrhem platového dna.



Valná hromada odsouhlasila návrh dvoutřetinovou většinou pro výkonný výbor Českého hokeje, který navrhoval na konci dubna plán rovněž na čtyři sezony. Ten ale počítal s tím, že první dva ročníky nikdo nesestoupí a soutěž se rozšíří až na 16 účastníků. Podle plánu Asociace profesionálních klubů by byl v následujících čtyřech ročnících herní model Tipsport extraligy formou baráže 1+1, který zohledňuje Českým hokejem preferovanou sportovní stránku.

„Baráž je sportovní cesta. Sportovní varianty preferuje i hokejový svaz. A baráž je ryze sportovním řešením: už léta fungovala a nezavírá extraligu,“ říká o doporučeném návrhu úřadující viceprezident APK LH Prokop Beneš.

„Novinkou, pokud návrh schválí výkonný výbor Českého hokeje, by bylo play down. Důvod, proč by se v prvním kole, to znamená v zápasech mezi 11. a 14. týmem, respektive 12. a 13. týmem, zachovávaly body ze základní části, je ten, že pokud hrajete o play off, těžko vypustíte nějaký zápas. Pořád chcete svoje postavení vylepšovat. Pokud je naopak někdo na chvostu tabulky s velkou ztrátou, chceme ho motivovat, aby byl rozdíl bodů co nejmenší. Jde o to, aby kluby měly motivaci získávat body ze základní části až do konce, protože bodový odstup mezi týmy hraje v play down podstatnou roli. To přináší soutěži atraktivitu,“ vysvětluje Prokop Beneš.

Plán doporučeného herního modelu Tipsport extraligy od APK

Následující systém by shodně platil pro čtyři následující sezony, tedy sezony 2020/212023/24:

-      počet účastníků: 14

-      52 kol základní části

-      družstva umístěná po základní části na 1.6. místě postupují do čtvrtfinále

-      družstva umístěná po základní části na 7.10. místě postupují do předkola play off

-      předkolo play off se bude hrát na tři vítězná utkání, čtvrtfinále, semifinále a finále na čtyři vítězná utkání

-      družstva umístěná po základní části na 11.14. místě sehrají první kolo play down (11. tým se utká se 14. a 12. tým se 13.), ve kterém se zohlední body, které tato družstva získala v základní části; družstva mezi sebou sehrají maximálně 7 zápasů (s případným prodloužením do rozhodnutí), ve hře tedy bude celkem 21 bodů; jakmile jedno z družstev bude mít na druhé družstvo takový bodový náskok, který již nebude možné ve zbývajících zápasech stáhnout, další zápasy se neuskuteční.

-      družstva, která prohrají v prvním kole play down, mezi sebou sehrají druhé kolo play down na 4 vítězná utkání (v těchto utkáních už počet bodů získaných v základní části nehraje žádnou roli), přičemž poražené družstvo sehraje baráž s vítězem Chance ligy na čtyři vítězná utkání o účast v TELH v následující sezoně.

Valná hromada APK LH dále navrhuje úpravy v licenčním řádu, které odstraní nerovnosti mezi případným přistupivším klubem z Chance ligy a kluby extraligy. „Tým, který postoupí do baráže, by měl předem prokázat bankovní záruku ve výši tří milionů korun, účinnou od 1. května do 31. července následujícího roku,“ říká Beneš. „Všechny extraligové kluby mají bankovní garanci. Klub, který postoupil z Chance ligy, tuhle garanci nemá, takže je tím zvýhodněný oproti ostatním třinácti klubům. Jde tedy o narovnání podmínek.“

S případným návratem baráže souvisejí také návrhy v úpravě licenčních podmínek, a to i pro účastníka z Chance ligy. „Logika je v tom, že baráž je součástí extraligy. To není novinka,“ vysvětluje viceprezident APK LH. „Když je to součást extraligy, navrhujeme, aby se baráž opravdu hrála na stadionu, který má extraligové parametry. Zároveň účastník z první ligy musí mít možnost odehrát zápas na jiném stadionu, který kritéria splňuje.“

Zároveň APK LH navrhuje, aby byly do budoucna přijaty podmínky finanční stability spočívající ve stanovení platového dna včetně pravidelné trojí kontroly čerpání tohoto dna v průběhu sezony.

„Platové dno je průkazem finanční stability. Jde nám o zachování kvality soutěže. Kluby budou muset udržet kádry do konce sezony z důvodu dodržení platového dna,“ říká Beneš o možné změně v licenčním řádu TELH. „Důležitá je nejenom výše platového dna, ale i to, že by se jeho čerpání kontrolovalo po kvartálech. Důvod je ten, aby se neopakoval případ Chomutova: hráči tehdy dostali peníze zkraje sezony, potom ale klub posouval splatnosti odměn. Chceme tedy zabránit tomu, aby před sebou kluby valily finanční závazky. Situační zpráva, která se podává jednou za rok, by nám tohle neodhalila. Ukázalo se, že musíme převzít odpovědnost i za situaci hráčů, kteří jak ukázal případ Chomutov, bohužel nevyužili všechny dostupné nástroje k získání pravidelných výplat odměny.“

Klub z první ligy musí potvrdit bankovní záruku

APK navrhla také změny licenčního řádu pro účast v extralize, podle kterého by žádný klub nemohl dostat výjimku. "Tým, který postoupí do baráže, by měl předem prokázat bankovní záruku ve výši tří milionů korun, účinnou od 1. května do 31. července následujícího roku," podotkl Beneš.

"Všechny extraligové kluby mají bankovní garanci. Klub, který postoupil z Chance ligy, tuhle garanci nemá, takže je tím zvýhodněný oproti ostatním třinácti klubům. Jde tedy o narovnání podmínek," doplnil Beneš. K účasti v baráži by se měl klub prokázat vyhovujícím stadionem.

"Logika je v tom, že baráž je součástí extraligy. To není novinka. Když je to součást extraligy, navrhujeme, aby se baráž opravdu hrála na stadionu, který má extraligové parametry. Zároveň účastník z první ligy musí mít možnost odehrát zápas na jiném stadionu, který kritéria splňuje," doplnil Beneš. Celkově by pro účastníky byly jednotlivé podmínky kvality stadionu bodově ohodnoceny a bylo by nutné dosáhnout určitého procenta.

APK rovněž dokončila podklady pro převzetí extraligy zpět od svazu, který soutěž řídí od roku 2016. "Kluby se s nimi seznamují a zprávu vzaly na vědomí a připravujeme dál kroky, abychom se svazem zahájili vyjednávání o podmínkách smlouvy. Nebudu teď komentovat, co kluby chtějí a nechtějí, protože je to věc, kterou jsme svazu ještě nesdělili," dodal Beneš. Reálné jsou podle něj termíny 1. května 2021 nebo o rok později.

Vrbata opouští pozici sportovního ředitele Mladé Boleslavi, vystřídá ho Nedorost. A co řekl o uzavření extraligy?
Video se připravuje ...

SE SIMONOU v karanténě: Novotný o Gulašovi. Nejvtipnější historka? To snad ani nemůžu říct
Video se připravuje ...

S novým trenérským triem udělá český hokej krok dopředu, komentuje nová jména hokejový expert deníku Sport Ryšavý
Video se připravuje ...

Nejzajímavější momenty MS 2019 v hokeji: porody nebo plačící Miloš Říha
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud