29. ledna 2021 • 20:26

SESTŘIHY: Historický gól! Trefil se brankář Novotný. Sparta - Plzeň 4:0

Autor: iSport.cz, kal, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední čtvrtina základní části hokejové Tipsport extraligy začala ve velkém stylu. Karlovy Vary ve 40. kole zvítězily 3:1 v Mladé Boleslavi, třetí trefu vstřelil brankář Filip Novotný jako první brankář v historii soutěže! Třinec si znovu po třech dnech poradil s Kometou, kterou porazil 4:1. České Budějovice byly blízko tří bodů u rivala z Hradce Králové, nakonec získaly dva po výhře 2:1 po nájezdech. Olomouc prohrála moravské derby 2:4 se Zlínem. Vítkovice přehrály 3:2 Litvínov. Na závěr Sparta obhájila prvenství proti Plzni, kterou doma rozstřílela 4:0. Vítěznou premiéru v dresu Pražanů si tak připsal zkušený obránce Ondřej Němec.



Zkrat pro Motor v čase 59:59! Rivala však skolil

Od začátku měla hra spád, rozhodčí málo přerušovali. Během první třetiny nedošlo ani k jednomu vyloučení. V úvodních deseti minutách byli lepší domácí. Hned v první minutě se mezi kruhy dostal ke střele Orsava, pálil však pouze do středu branky a Strmeň neměl složitou pozici. Horší to bylo pro českobudějovického brankáře později. Po přihrávce zpoza brány ho zblízka zkusil překonat Sklenář, který hrál jubilejní 700. zápas v extralize, ani on však neuspěl.

Stejně se vedlo Veselému, jenž zahrozil tečí po pěkné Jerglově akci. Útočník, který v minulé sezoně působil v Českých Budějovicích, nastoupil za Mountfield do prvního utkání v této sezoně a vůbec se neztratil. Byl aktivní, hrál slušně.

Hosté mohli jít do vedení především ve 12. minutě. Toman jel z pravé strany prakticky sám na Mazance, jenže královéhradecká jednička chytila jeho nepříjemnou střelu pravým ramenem.

Druhá třetina vyzněla jasně pro domácího favorita, ale pouze herně. V hostující bráně stál totiž Strmeň a podával perfektní výkon. V prostřední části se vyznamenal hned několikrát. Zpacifikoval Šaldovu střelu, po níž už Smoleňák nestačil přesně dorážet. Poradil si i s bekhendem stále agilního Veselého. Zastavil Orsavův pokus zblízka i Sklenářův ze strany.

Nejvíce se však Strmeň vytáhl v 37. minutě. Rychlík Perret šikovnou kličkou obelstil Štencela, jel sám na bránu, jenže do jeho rychlé rány Strmeň stačil strčit vyrážečku. Hosté prakticky nebyli nebezpeční. Ve druhé třetině stříleli jen pětkrát, zatímco Mountfield dvanáctkrát.

Třetí třetinu začali Hradečtí v oslabení, přesto mohli jít do vedení. Hosté chybovali ve vlastním pásmu, před Strmeněm se díky tomu ocitl úplně osamocený Kelly Klíma, jenže puk mu v poslední chvíli odskočil. Pak však přišly chvíle Jihočechů. Nejprve Ville trefil ze strany tyč a ve 46. minutě už se hosté prosadili. Voženílek dostal rychlý pas z pravé strany napálil puk do horního rohu nad Mazancovu lapačku. Gólman Východočechů inkasoval poprvé v posledních dvou utkáních.

Mountfield zvýšil úsilí, k vyrovnání mu však nepomohla ani přesilovka, i když má Motor nejhorší oslabení v extralize. Strmeň dlouho odolával i při téměř dvě minuty trvající power play. Jenže nevydržel. V čase 59:59 srovnal tvrdou ranou Jergl. Platnost branky potvrdil i videorozhodčí.

V prodloužení byl mnohem nebezpečnější Hradec. Strmeň si však poradil ve třech situacích, kdy před ním byl úplně osamocený soupeř. Postupně neuspěli Cingel, Blain ani Orsava, proto došlo na nájezdy.

Také v nich padalo málo gólů. V prvních deseti pokusech pouze dva, nakonec v šesté sérii rozsekl zápas Jonák.

Ohlasy trenérů

David Kočí (Mountfield HK): „Byl to zvláštní zápas, neměl takové tempo a nasazení. My jsme měli víc střel než soupeř, ale nedokázali jsme je využít a být nebezpeční v ofenzivní zóně. Zakončení nás trápí celou sezonu, musíme dávat víc gólů, vyhrávat na tři, čtyři. Tentokrát se to nepovedlo, z toho plyne prohra v nájezdech. Musíme se víc tlačit do brány, když se soupeř zatáhne, roztáhnout hru. Hráli jsme naivně, chodili jsme do toho jejich malého boxu a vlastně se sami obsazovali. Musíme si to rozebrat a na soupeře, který na nás bude takhle hrát, se připravit, dělat věci jinak.“

Václav Prospal (České Budějovice): „Podívejte se, vítězství je vítězství, škoda, že není za tři body. Náš gólman podal výborný výkon, je škoda, že po něm neodešel s vychytanou nulou. Kluci hráli velmi slušně. Podařilo se nám odvézt dva body proti silnému soupeři, jen jsme zase našli způsob, jak to nedotáhnout. To nás pálí celý rok. Pro hráče je to však vítězství, odměnili se. Hrají o další kariéru, aby se etablovali v extralize. Je jednoduché zabalit sezonu, kluci jsou profíci, navíc máme zodpovědnost vůči organizaci a fanouškům.“

SESTŘIH: Mountfield HK - České Budějovice 1:2sn. Srovnání Hradce vteřinu před koncem. Hosté urvali nájezdy
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 59:59. Jergl

Hosté: 45:44. D. Voženílek, . Jonák

Sestavy

Domácí: Mazanec (Š. Lukeš) – Nedomlel (A), Blain, F. Pavlík (A), Jank, Gaspar, Šalda, Čáp – Perret, Koukal, Kevin Klíma – J. Sklenář, V. Růžička, Orsava – Smoleňák (C), Cingel, Lev – R. Pilař, J. Veselý, Jergl.

Hosté: Strmeň (Čiliak) – Slováček, Plášil, Vydarený (C), Kubíček, Štencel, Lytvynov – Jonák, D. Voženílek, Holec – Forman (A), Toman, Z. Doležal – M. Novák (A), R. Přikryl, Alderson – Beránek, P. Novák, Ville.

Rozhodčí

Micka, Šindel – Rampír, Špringl

Stadion

ČPP Aréna, Hradec Králové

Rekordman Růžička! Přestřílel Krále

Kometa nastoupila nově i s posilou Peterem Trškou, který v sestavě nahradil Freibergse, a rychle se ujala vedení. Pěknou přesilovkou kombinaci zakončil z mezikruží Schneider pod vyrážečku Štěpánka.

Domácí odpověď přišla brzy. Už za 42 sekund vyrovnal Gernát, jehož rána zpoza levého kruhu ještě zacinkala na břevno a zapadla do branky. Slovenský bek si tím upevnil první místo v produktivitě mezi obránci s 29 body (8+21). Třinec po úvodní třetině dokonce vedl. Dvě sekundy před vypršením přesilové hry uspěl Ondřej Kovařčík tečí Adámkovy střely od modré čáry.

Hosté na začátku druhé třetiny promarnili tři početní výhody, až při hře pět na pět ale zahodili největší šanci na vyrovnání. Zámorský prudkou přihrávkou našel před odkrytou brankou Holíka, od jehož brusle puk těsně minul pravou tyč.

Na druhé straně trefil horní tyč Hrňa, který před třemi dny rozhodl zápas v Brně gólem v poslední minutě. Zanedlouho si ale Hrňa spravil náladu a z dorážky zvýšil. Čtvrtou branku mohli domácí přidat z přečíslení dva na jednoho, ale Draveckému, který při zranění Kundrátka opět nastupoval jako útočník v obraně, nevyšla přihrávka. Brno v závěru druhé třetiny přišlo o Šoustala, který po nárazu na mantinel odstoupil z utkání.

Třinec v této sezoně ztratil s Brnem jediný bod v domácím zápase, ve kterém prohýřil vedení 3:0. I přes dvougólový náskok se Oceláři tentokrát neomezili jen na bránění, ale aktivní hrou si vytvářeli šance a z jedné skóroval Růžička. Třinecký kanonýr svým 191. gólem překonal bývalého střelce Slezanů Richarda Krále a vytvořil tak nový klubový rekord.

Puk mu z branky sebral Petr Vrána, protože se excelentní kanonýr posunul do čela klubových historických statistik v počtu gólů vstřelených v základní části. Na kontě jich má 191.

V zápase nebylo přáno dát gól Holíkovi. Po šťastných odrazech se brněnský centr dostal do stoprocentní šance, ale před prázdnou brankou se mu puk namotal na hůl a ani nevystřelil. Poté se Štěpánek vytáhl, když se rychle přemístil proti střele Muellera v přesilové hře.

Brno následně nevyužilo ani kuriózní okamžik - dva třinečtí hráči a gólman Štěpánek na chvíli hráli v oslabení bez hokejky. Brnu nešla upřít ani ve zbytku utkání snaha, ale se skóre nepohnuli.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (Třinec): „Odehráli jsme dobré utkání. Ze dvou zápasů po sobě s Kometou máme šest bodů, takže jsme velmi spokojení. První třetina byla z obou stran nahoru dolů s hodně nepřesnostmi. Pustili jsme je do přesilovky, hned jsme inkasovali. Tým ale zase zabral. Ve druhé třetině jsme měli do desáté minuty hodně vyloučení, náš tým se nemohl pořádně dostat do tempa. Ve třetí třetině jsme byli lepší až na pár střídání, kde nás Kometa ke konci zamkla a měla šance. V globálu jsme ale byli lepší a zasloužili jsme si tři body.“

Jan Zachrla (Kometa): „Kromě úvodu utkání, kdy jsme dali gól v přesilové hře, tak jsme celý zápas tahali za kratší konec. Rozdíl byl v kvalitě zakončení, kdy soupeř své šance jasně proměnil. My jsme si také vytvořili šance, ale nevyužili je. Podržel je gólman. I v mezihře s kotoučem jsme byli horší týmem. Domácí si podrželi puk a přehrávali nás tak při hře pět na pět, ve které jsme nedali gól. To byl další aspekt, co lámal zápas.“

SESTŘIH: Třinec - Kometa Brno 4:1. Růžička klubovým rekordmanem. Hosté po třech dnech opět padli
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 03:56. Gernát, 16:39. O. Kovařčík, 33:00. Hrňa, 45:10. Martin Růžička

Hosté: 03:09. Schneider

Sestavy

Domácí: Štěpánek (Kacetl) – M. Doudera, Gernát, D. Musil, Dravecký, M. Adámek, Jaroměřský – Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský – Rodewald, Špaček, Leier – Kurovský, Marcinko, Hrehorčák – Hrňa, M. Kovařčík, Kofroň – O. Kovařčík.

Hosté: Vejmelka (Schnattinger) – F. Král, Zámorský, Holland, Svozil, Gulaši, Kučeřík, Trška – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Valský, Klepiš, Schneider – Plášek ml., Střondala, Kusko – Bondra, F. Dvořák, Šoustal.

Rozhodčí

Hradil, Jeřábek – Frodl, Komárek

Stadion

WERK ARENA, Třinec

Berani přišli o Kašíka, i tak ale ovládli derby

V úvodu aktivnější domácí si vytvořili první šanci během přesilové hry, Kašík však po střele Káni puk před dorážejícími hráči včas přikryl. Zlín po úvodním tlaku Olomouce udeřil jako první. Dufek přihrál Gazdovi, který tvrdou střelou z první rozvlnil síť za brankářem Konrádem.

Olomouc si poté vytvořila další nadějné šance, ale dobře chytajícího Kašíka při střele Klimka zachránila tyč a se svými pokusy neuspěli ani Knotek, Dujsík a Ostřížek. Ve druhé polovině první části byli naopak aktivnější hosté, kteří v závěru třetiny přidali druhou branku. Fryšara sice před Konrádem přihrával, ale puk se k němu v rychlém protiútoku po zásahu olomouckého brankáře odrazil znovu a zlínský útočník zakončil do odkryté branky.

Zlínu vyšel také vstup do druhé třetiny, kdy se už po 21 odehraných vteřinách a chybě domácích v rozehrávce prosadil zblízka Vopelka. Olomoučtí trenéři Moták a Jan Tomajko zareagovali na třetí inkasovaný gól změnou v brankovišti, kde Konráda vystřídal Lukáš. Ten musel zasahovat hned vzápětí proti tvrdé střele Ference.

Poté už ale domácí snížili. Svoji první branku v nejvyšší soutěži a zároveň premiérovou v prvním zápase za Olomouc po přestupu z Komety Brno vstřelil z dorážky Kunc. Vzápětí se navíc zranil hostující brankář Kašík, kterého nahradil Huf. I ten si však přivodil po závaru před brankou drobné zranění, které ho po zbytek třetiny limitovalo. Do konce druhé třetiny ještě ve velké šanci střílel hostující Fořt, jenže branku Olomouce z dobré pozice minul. Šanci měl po přihrávce Gřeše také domácí Ostřížek, ale jeho pokus pokryl brankář Huf.

Olomouc začínala třetí třetinu přesilovou hrou, ve které však střely Klimka s Káňou branku hostů minuly. V 47. minutě tečoval za Lukášova záda Novotného nahození od modré čáry Sedláček. Regulérnost branky kontroloval kvůli hře vysokou holí videorozhodčí a rozhodčí na jeho doporučení branku neuznali.

Hosté se i přesto o chvíli později dostali do tříbrankového vedení. Přesnou prudkou střelou ze středu hřiště překonal Lukáše Šlahař. Olomouc ještě pět minut před koncem základní hrací doby snížila, když Hufovi propadla mezi betony střela Švrčka z levé strany. Do většího tlaku už se pak domácí nedostali.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Olomouc): „Je to zklamání. První třetina z naší strany nebyla až tak zlá, dokázali jsme si vypracovat pár střeleckých šancí. Bohužel jsme neměli dostatek důrazu a Zlín nás důrazem trestal. Když jsme si mysleli, že bychom mohli dobře vstoupit do druhé třetiny, tak jsme udělali hrubou chybu a inkasovali jsme na 0:3. Pak už to byl zmar, bylo to velice špatné. Sice jsme dobře kombinovali, ale chyběla nám síla v osobních soubojích a důraz. Bojovnost je základ hokeje, bez té to nejde nikdy. Do našeho druhého gólu jsme za dvanáct minut třetí třetiny jen třikrát vystřelili na branku a to je strašně málo. V dalších zápasech musí každý podat kvalitní individuální výkon, ale musíme hlavně podat kvalitní důrazný kolektivní výkon. Dobře bruslit, být silní v osobních soubojích a bojovat. Krásné góly dávat nebudeme, potřebujeme dotlačené, dopíchnuté a dotečované. Například tak, jak tam dnes šel Michal Kunc a zaslouženě si to tam dorval. Má na co navazovat nejen střelecky, ale i výkonem. Vstřelit v prvním utkání hned gól je slušné.“

Martin Hamrlík (Zlín): „Měli jsme dobrý vstup do utkání. Myslím tím gólově, protože první tři minuty měla šance Olomouc. Tam to vychytal Kašík. Pak jsme šli do vedení, což se nám už dlouho nestalo. Kluci se tím uklidnili a zabojovali. Bereme tři body a to se počítá. Jsme za ně rádi, ale mrzí nás zranění Kašíka. Obnovilo se mu zranění, které už měl předtím. Huf byl navíc po souboji před brankou taky otřesený, ale otřepal se o přestávce a už to bylo dobré. Za celou sezonu jsme neměli žádnou šňůru, teď potřebujeme vítězství potvrdit. Když to nepotvrdíme doma a Olomouc vyhraje, tak je to zase pryč. Potřebujeme další zápas vyhrát, protože výkony jsou teď určitě lepší než před měsícem. Tabulku jinak nesleduji, ale zrovna dnes jsme se o tom bavili. Kdybychom prohráli, tak už je to asi ztracené, takto jsme s tím ale ještě zamíchali.“

SESTŘIH: Olomouc - Zlín 2:4. Klíčová výhra hostů. Zranil se Kašík
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 27:28. Kunc, 55:02. Švrček

Hosté: 05:22. Gazda, 18:37. Fryšara, 20:21. Vopelka, 49:30. Šlahař

Sestavy

Domácí: Konrád (21. Lukáš) – Dujsík, Švrček, Škůrek, Valenta, A. Rutar, Ondrušek (A), Vyrůbalík (C) – Klimek, Nahodil, J. Káňa – Gřeš, Kolouch, Ostřížek – Bambula, J. Knotek (A), Kunc – Olesz, Strapáč, Burian.

Hosté: Kašík (32. Huf) – Nosek (A), Řezníček, Ferenc, Žižka (C), Gazda, M. Novotný, Suhrada – Vopelka, Fořt, Kubiš (A) – Svoboda, Fryšara, Okál – Šlahař, P. Sedláček, Sebera – J. Ondráček, Karafiát, Dufek.

Rozhodčí

Šír, Obadal – Gebauer, Hlavatý

Stadion

Zimní stadion Olomouc

Novotný se zapsal do historie

Tým Karlových Varů při poslední návštěvě Mladé Boleslavi utrpěl debakl 4:11, tentokrát ale do zápasu vstoupil dobře. V 11. minutě se prosadil v nájezdu tří proti jednomu Hladonik po Flekově přihrávce. Vzápětí mohl zvýšit náskok hostů Koblasa, ale brankář Růžička byl tentokrát úspěšný.

Aktivnější vstup do druhé třetiny měli domácí a po dvou odehraných minutách trefil Jääskeläinen tyčku. Domácí pak dvakrát zahrozili i ve vlastním oslabení - nejprve pálil nebezpečně Allen, pak nedokázal v úniku dvou na jednoho zvednout puk přes Novotného beton v dobré pozici Zbořil.

A byl to právě centr první boleslavské formace, kdo zařídil ve 35. minutě vyrovnání, když tečoval před Novotným Hrbasovu střelu od modré čáry. Domácí mohli jít do vedení vzápětí, když opět v oslabení jel sám na Novotného Strnad, ale trefil jenom gólmanovu lapačku.

Vedení Karlovarským vrátil deset minut před koncem základní hrací doby Koblasa, když si jeho centr na Skuhravého srazil nešťastně do vlastní branky bránící Šidlík.

Historický moment pak byl k vidění 25 sekund před koncem zápasu. Při domácí hře bez gólmana se parádně trefil přes celé kluziště do odkryté branky hostující gólman Novotný, zatímco Furchovi a Čiliakovi byl v minulosti gól připsán jen díky jejich poslednímu dotyku, aniž by se o vstřelení branky aktivně snažili.

Novotný se stal třetím gólmanem v české extralize, kterému se povedlo zapsal mezi autory gólu. V dubnu 2012 byla v play out připsána branka tehdy slávistickému Dominiku Furchovi v utkání v Litvínově. V říjnu 2014 se zapsal mezi střelce Slovák Marek Čiliak v dresu Komety Brno v duelu základní části ve Zlíně. Maskovaný muž Energie ale jako první dopravil sám puk do sítě.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Mladá Boleslav): „Odehráli jsme velice špatné utkání. Měli jsme špatný pohyb a ve hře byla spousta nepřesností. Hodně přihrávek jsme si ani nedali na hokejku a soupeř tak mohl sbírat puky. Pak jsme měli hodně vyloučení. Polovina hráčů se tak vůbec nemohla dostat do tempa. Ta vyloučení pramenila z našeho nepohybu. Dnešním výkonem jsme si nezasloužili pomýšlet na nějaké body. Karlovy Vary sice vyhrály šťastným gólem, ale naprosto zaslouženě.“

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): „Jsme rádi, že se nám podařilo zlomit nepříznivou sérii. Dnes patří dík celému mužstvu, jak zápas odbojovalo od začátku do konce. Byť se nám nedařilo v přesilovkách, tak jsme předvedli obětavý výkon směrem dozadu. A skvěle chytal Filip Novotný, který výkon korunoval ještě vstřeleným gólem.“

SESTŘIH: Mladá Boleslav - Karlovy Vary 1:3. Novotný jako první v extralize skóroval přes celé hřiště
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 34:54. A. Zbořil

Hosté: 10:07. Hladonik, 50:15. Koblasa, 59:35. F. Novotný

Sestavy

Domácí: J. Růžička (Krošelj) – Hrbas, Ševc (C), Bernad, Dlapa, Šidlík, Allen, Moravec – Lunter, A. Zbořil (A), Šťastný – Jääskeläinen, Cienciala, Kotala – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský.

Hosté: F. Novotný (Habal) – M. Rohan (A), Plutnar, D. Mikyska, Weinhold, Pulpán (A), Zábranský, Klejna – O. Beránek, Hladonik, Flek – Redlich, Skuhravý (C), T. Mikúš – Koblasa, Černoch, Kohout – M. Zabloudil, Vildumetz, Osmík.

Rozhodčí

Úlehla, Pražák – Zíka, Šimánek

Stadion

ŠKOENEGO Aréna

Skvělí Svačina a Hruška vrátili Vervě úder

Vítkovice měly perfektní nástup a hned první střídání skončilo gólem v litvínovské brance. Tlak elitní vítkovické formace po nevyužitých šancích Lakatoše zužitkoval pohotovou střelou z mezikruží Svačina, který v čase 0:39 poslal domácí do vedení.

Vítkovičtí byli i ve zbytku první části aktivnější. Nevyužili ale dvě přesilovky, v 18. minutě ani příležitost Lakatoše, který ze sóla nepřekonal Godlu, a na litvínovském gólmanovi vzápětí zblízka ztroskotal i Irgl.

Dvougólový rozdíl stanovil až po polovině utkání Hruška. Ve zkrácené přesilovce domácím konečně vyšla rychlá kombinace a Hruška se z levého kruhu z voleje přesně opřel do Svačinovy přihrávky.

Domácí cítili šanci na třetí, zlomový gól. Po závaru před Godlovou bránou už měli ruce nad hlavami, ale sudí po poradě s videorozhodčím gól neuznali. A pak domácí promarnili i únik Lakatoše s Gewiesem. Hosté tak 25 sekund před sirénou mohli ještě ožít díky pohotové trefě Lukeše.

Vítkovice ale závěrečné drama odmítly Svačinou, který deset minut před koncem nejprve první velkou šanci neproměnil, ale záhy dostal příležitost k nápravě a zavěsil na 3:1.

Hosté se ke konci tlačili do ofenzívy, ale ze spousty střel se ujala až ta předposlední. Balinskis při power play od modré čáry 56 sekund před závěrem dokázal snížit, jenže na víc už jim chyběl čas a závěrečný pokus Lukeše zkrotil Dolejš.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Vítkovice): „Měli jsme výborný vstup do utkání. Hned v prvním střídání se nám podařil dát gól z naší aktivity. Dvě třetiny jsme byli lepším týmem, ale zbytečným momentem v závěru druhé části, kdy jsme překombinovali příležitost do prázdné brány, jsme dali Litvínovu šanci se zase nadechnout a snížit na 2:1. Tam jsem byl hodně vytočený. Soupeř pak byl ve třetí třetině lepší, ale bojovností a zarputilostí jsme výsledek dotáhli do vítězného konce.“

Vladimír Országh (Litvínov): „V prvních dvou třetinách nám chyběl pohyb, větší agresivita a drajv do brány. Trošku nás nakopl gól, kterým jsme snížili 1:2. Ve třetí části jsme se zvedli a měli tlak, ale nic jsme z něj nevytěžili a naopak inkasovali. V závěru jsme snížili, měli další šance, ale přišlo to pozdě. Dvacet minut na vítězství nemohlo stačit.“

SESTŘIH: Vítkovice - Litvínov 3:2. Tříbodoví Hruška se Svačinou řídili výhru
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 00:39. Svačina, 30:52. Hruška, 51:54. Svačina

Hosté: 39:35. F. Lukeš, 59:04. Balinskis

Sestavy

Domácí: Dolejš (Mi. Svoboda) – Galvinš, Gewiese, Pyrochta, Koch, L. Kovář, R. Černý, L. Doudera – Svačina, Hruška (A), Lakatoš – L. Krenželok (C), Dej (A), Irgl – Fridrich, Stach, Schleiss – Mallet, Werbik, M. Kalus.

Hosté: Godla (Zajíček) – Ščotka, Irving, Cibulskis, Balinskis, Štich (A), Demel, D. Zeman – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Látal, Žejdl, Petružálek – Zygmunt, Jícha, Helt.

Rozhodčí

Hejduk, Kika – Pešek, Malý

Stadion

Ostravar aréna

Návštěva

00 diváků

Tomášek se blýskl třemi body, vítězný start Němce

V obraně domácích prožil premiéru zkušený obránce Ondřej Němec, jenž se dohodl se Spartou poté, co ukončil angažmá v Brně. Západočeši měli v sestavě z Vítkovic hostujícího útočníka Martina Dočekala i dalšího forvarda Alberta Michnáče. Odchovanec Sparty hostuje v týmu Škody z Českých Budějovic.

Brzy po začátku zápasu se hrálo ve čtyřech na obou stranách a domácí bek Kalina prověřil pozornost Pavláta. Plzeňský gólman pak sice vykryl i Tomáškův pokus, ale právě Tomášek na začátku šesté minuty otevřel skóre v přesilovce povedenou ranou bez přípravy.

Odpovědět mohl Čerešnák, jenže gólman Machovský byl proti. Více šancí však měli domácí. Řepík jel sám proti Pavlátovi, ale zakončil jen do jeho lapačky. Chvíli po něm se prodral k zakončení tváří v tvář Pavlátovi i Buchtele, avšak s bekhendovým blafákem dopadl stejně jako sparťanský kapitán. V 19. minutě ale využil další přesilovku Pech a bylo to 2:0.

Ve 24. minutě mohli Plzeňští snížit, když měli po faulech Zikmunda a Řepíka k dispozici takřka celé dvě minuty přesilovku pět na tři. Kracík po parádní Gulašově nahrávce ale promáchl před prázdnou brankou a více toho Indiáni nevymysleli.

Na druhé straně mohl zvýšit Sukeľ, jenže nedal. Po polovině zápasu došlo na další minisouboj Pavláta s Buchtelem, který to tentokrát zkusil z forhendu, ale výsledek byl stejný - strážce hostující branky útočníka Pražanů opět vychytal.

Na začátku třetí části se proti pravidlům provinil Jurčina, Machovský však dál držel čisté konto. Odhodlání Západočechů vrátit se do hry o body přidusil ve 44. minutě Budík, který chyboval při vyvážení kotouče, přišel o něj a Tomášek svým druhým gólem večera trestal.

Před polovinou závěrečného dějství pykal za faul hostující tahoun Gulaš, na trestné lavici však pobyl jen 26 sekund: Tomášek prudkou nahrávkou našel hůl Řepíka, jenž si našel prostor mezi kruhy a usměrnil puk parádně do horního růžku branky. Ve zbytku zápasu se hrálo už jen o Machovského nulu, kterou domácí brankář uhájil.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (Sparta): „My jsme spokojení s výkonem i výsledkem. Podařilo se nám odehrát dobře přesilovky, které dodaly takový klid a myslím, že jsme utkání zvládli jak v obraně, tak i v útoku, měli jsme ho pod kontrolou. Všechny pětky zahrály dobře, gólman zachytal, udrželi jsme nulu vzadu, když jsme ubránili i dlouhé oslabení tři na pět, spokojenost. Chybičky tam jsou vždy, ale myslím, že dnes jsme hráli velmi dobře.“

Ladislav Čihák (Plzeň): „Nám se utkání nepovedlo. Měli jsme do něj špatný vstup, tři góly jsme dostali v oslabení, takže opět naše nedisciplinovanost. Sami jsme si v přesilovkách naopak nepomohli, v té pět na tři už vůbec ne. Myslím, že Sparta si dnes ty tři body jasně zasloužila. Byla lepší, aktivnější, lepší byla ve hře s pukem i bez něj. My jsme bohužel nepředvedli dobrý výkon a musíme si to zítra rozebrat.“

SESTŘIH: Sparta - Plzeň 4:0. Tříbodový Tomášek zničil Západočechy
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 05:05. Tomášek, 18:17. Pech, 43:38. Tomášek, 48:17. Řepík

Hosté:

Sestavy

Domácí: Machovský (Neužil) – Tomáš Dvořák, Jurčina (A), Košťálek, Němeček, O. Němec, Polášek, Kalina – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Rousek, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech (A), Říčka – Zikmund, Vitouch, Dvořáček.

Hosté: Pavlát (Frodl) – Budík, Čerešňák (A), V. Lang, Stříteský, L. Kaňák, Jiříček, Vráblík – M. Lang, Kodýtek, Gulaš (C) – Eberle, Suchý, Pour – Michnáč, Kracík (A), Malát – Rob, Přikryl, Dočekal.

Rozhodčí

Pešina, Hodek – Hynek, Kajínek

Stadion

O2 arena (Praha - Vysočany)

Hokejisté Sparty se radují ze vstřeleného gólu
Hokejisté Sparty se radují ze vstřeleného gólu

Z V VP PP P Skóre B
1. Sparta 52 32 3 6 11 194:116 108
2. Třinec 52 31 4 5 12 187:130 106
3. M. Boleslav 52 26 6 7 13 167:126 97
4. Liberec 52 24 8 5 15 152:118 93
5. Plzeň 52 24 6 7 15 170:128 91
6. Mountfield 52 26 4 3 19 144:127 89
7. Pardubice 52 21 7 4 20 141:146 81
8. Vítkovice 52 20 4 6 22 130:142 74
9. Brno 52 19 5 6 22 144:152 73
10. K. Vary 52 17 8 6 21 145:176 73
11. Litvínov 52 17 8 5 22 133:146 72
12. Olomouc 52 14 6 5 27 105:156 59
13. Zlín 52 11 3 4 34 108:178 43
14. Č. Budějovice 52 6 4 7 35 128:207 33

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud