11. srpna 2021 • 12:02

Petružálek končí kariéru: Splnil jsem si snad všechno. Bude trénovat

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

S aktivním hokejem se rozloučil jeden z pamětníků poslední české medaile na mistrovství světa. Zkušený útočník Jakub Petružálek se po konci minulé sezony rozhodl v 36 letech ukončit bohatou profesionální kariéru. Oficiálně to potvrdil na webových stránkách Litvínova, tedy klubu, ze kterého vyrazil do hokejového světa a s nímž v roce 2015 vybojoval mistrovský titul. „S odstupem času musím říci, že jsem si splnil snad všechny hokejové sny,“ řekl bývalý reprezentant. Od nynějška se bude věnovat trénování litvínovského dorostu.



Obrovsky si ulevil. Když Jakub Petružálek viděl, jak se hokejisté Litvínova dřou v letní přípravě, těšil se, že po třiceti letech už nebude muset něco takového podstupovat a oblékat hokejovou výstroj. Po konci minulé sezony, v níž odehrál jen 15 zápasů za Vervu, už byl pevně rozhodnutý, že ukončí kariéru.

„Asi jsem se toho už přejedl, oblékat se v červnu potažmo v červenci do hokejové výstroje, to mi už vůbec nechybí,“ přiznal vítěz Petružálek v rozhovoru pro web hcverva.cz. Svůj poslední zápas odehrál 29. ledna ve Vítkovicích za Vervu, s níž spojil značnou část kariéry v Česku. Kromě angažmá v Litvínově či Třinci udělal nesmazatelnou stopu v reprezentaci i KHL, kde rodák z Mostu s Dynamem Moskva vybojoval v roce 2013 Gagarinův pohár. V dresu národního týmu se podílel na (poslední) bronzové medaili ze světového šampionátu 2012 ve Švédsku a Finsku.

S hokejovou reprezentací vybojoval útočník Jakub Petružálek bronz na mistrovství světa 2012
S hokejovou reprezentací vybojoval útočník Jakub Petružálek bronz na mistrovství světa 2012

Za bohatou kariérou, během které procestoval svět, se ohlíží s uspokojením. „S odstupem času musím říci, že jsem si splnil snad všechny hokejové sny. Když jsme jako malí tady hráli bendy za barákem, tak snem byla samozřejmě NHL a nároďák. To bylo pro nás největší lákadlo. Jsem rád, že jsem si oboje zkusil. Za nároďák dvě MS a jednou se povedla bronzová medaile. Neměnil bych jedinou věc ve své kariéře, jak jsem se rozhodnul nebo co jsem udělal. Nemůžu říct, že bych si nějaký sen nesplnil. Po většinu kariéry mi navíc i drželo zdraví,“ těšilo Petružálka, který odehrál dva zápasy v dresu Carolina Hurricanes.

S hokejem a Litvínovem se někdejší šikovný forvard neloučí úplně. Má velkou chuť trénovat a předávat zkušenosti mladým hráčům. Od Vervy dostal nabídku na trénování dorostu po boku někdejšího obránce Radka Mrázka. Na rozmyšlenou si vzal půl dne a když Petružálkovi z této příležitosti vycházela samá pozitiva, rychle ji přijal. „Bydlím vlastně pět minut od zimáku a na hokej jsem nezanevřel. Jediná věc, která mi chybí je koukat se na hokej, hrát už ne,“ smál se. 

A jakým si vlastně přeje být trenérem? Rozhodně se nechce zaškatulkovat a nebýt úplný kamarád. „Chtěl bych být takový, aby ze mě hráči cítili přirozený respekt a nemusel jsem na ně zbytečně řvát. To jsem jim i teď na tréninkách řekl. Nechci být takový, aby se ti mladí a později třeba i starší báli s čímkoliv za mnou přijít,“ nastínil Petružálek svoji představu trénování. 

HC VERVA Litvínov Vše o klubu ZDE

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud