5. srpna 2021 • 21:13

Góóól. Hokej už je zase pro lidi. A Moták má jasno: Žádný pouťák!

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z pohledu hokeje to je neobyčejné léto. Už není kolem zimáku páska, už nejsou zalepené průhledy dovnitř. Už neslyšíte jen pleskání puku o mantinel a pokřiky typu: „Záda. Sám. Pojď...“ Ne, aktuální situace povoluje mít v hledišti už i diváky, ne pouze partnery ve sky boxech a nakonec i pár šťastlivců, což byl vlastně vrchol minulé sezony. Když Pardubice porazily Olomouc 3:1, viděli jste jednu zásadní změnu. Po gólu hráči mrkli do hlediště. Hodili tam oko, bylo na koho.



V Pardubicích se sice šlo do malé tréninkové haly, protože technické problémy nedovolují udělat led ve velké aréně. Ale stejně to byl jiný zážitek. S pokřiky. S potleskem. S randálem. „Bylo to fajn. Sice se hrálo jen v malé hale, tak se sem vešlo jen pár lidí. Ale už tam byl buben, mám radost. Mám radost i za ty lidi, bylo na nich vidět, že si chtěli jít pořádně zařvat,“ liboval si olomoucký útočník Jan Knotek.

Takhle to půjde dál, pokud tedy zase covid nenahlásí stop stav. Při příchodu musíte ukázat vstupenku, plus uspět u další kontroly, která zkontroluje očkování, platný test, nebo potvrzení, že návštěvník zápasu prodělal v nedávné době COVID-19.

I když to byl obyčejný letní pouťák, tak tenhle zápas... Olomoucký trenér Zdeněk Moták nenechal otázku dokončit. „Odmítám pouťáky,“ usmál se. „To nemůžu,“ pokračoval. „Nehrajeme ani přátelské zápasy, to je blbost. Jsou to přípravné zápasy a tenhle splnil, co jsme od něj čekali,“ rozpovídal se po porážce 1:3.

Dotaz původně mířil na to, jestli vnímal, že vlastně původně obyčejný a trochu i nudný režim, kdy nejde o body, dostává s lidmi nový rozměr. Hned vypálil, že rozhodně: „Sice po nás řvali, že jsme něco, tamto a máme táhnout někam... Ale to k tomu bezpochyby patří. Kdyby to bylo ve slušném duchu, je to ještě lepší,“ usmál se. „Je skvělé, že lidi mohou přijít. Pro ně se ten hokej dělá, ne pro televizi, pro média, ale pro lidi přímo na stadionu. S nimi je to najednou jiné, lepší,“ pochvaloval si Moták, že zápas měl zase po dlouhé době i atmosféru.

Pardubice zvládly i druhé přípravné utkání, Olomouc porazily 3:1
Pardubice zvládly i druhé přípravné utkání, Olomouc porazily 3:1

V utkání vyniklo pardubické defenzivní duo Jan Košťálek + Denis Robertson. Na straně vítězů zaujal i Marek Hecl. Sice jeho příchod z Trenčína nepůsobil tak bombasticky jako nástup Adama Musila, Košťálka nebo Dominika Frodla. Už v úterý dal gól Vítkovicím, pak proměnil nájezd. Proti Olomouci byl taky dost vidět, umí prodat svoji rychlost, dostává se do šancí. „První dva zápasy se mi hrálo celkem dobře, i když teď s Olomoucí to bylo takové ubojované. Zatím ale dobré,“ má pozitivní dojmy.

Jednou se už v extralize pokoušel prosadit, paradoxně v dresu Olomouce. Tam před dvěma roky neuspěl, odehrál 19 zápasů, vstřelil 1 gól Vítkovicím a vrátil se do Trenčína. Nechytl se. Teď vypadá, že by si místo urvat na soupisce Dynama mohl. Přitom sám vnímá, jaká je v klubu konkurence: „Je velká, máme pět kvalitních pětek a je tady hodně velmi šikovných hráčů. Je těžké se dostat do sestavy, ale věřím, že poctivou prací se mi to povede.“

Oba týmy vyslaly do akce i teenagery. Na pardubické straně se gólově prosadili sedmnáctiletý slovenský útočník Štetka a osmnáctiletý forvard Daniel Herčík. Olomouc vypustila Máchu, Tomajka Groha nebo Kučeru. „Ano, do sestavy jsme vložili pár mladých hráčů, myslím, že si vedli poměrně slušně, což je pro nás dobrá zpráva. A celkově ten výkon nebyl zlý. Objevily se tam i špatné věci, ale to k prvnímu zápasu patří. Hráli jsme aktivní hokej, bruslili, dobře napadali. Nevidím tam negativum,“ vykládal Moták. A pak hned dodal: „Nebo vlastně jedno ano, porážku.“ Jistě, vždyť to není pouťák!

Olomoucký kouč si dobře uvědomuje, čím si hráči, kteří měli v minulé sezoně hrát hlavně v juniorce, prošli. Pandemie vytáhla hokej ze zástrčky. Hráli jen profíci, extraliga a 1. liga. Zbytek stop, hra se zastavila. „Snažili jsme se mít mladé kluky v přípravě, dělat na nich, ať chodí v květnu a červnu na led,“ přiblížil olomoucký pohled. „Chtěli jsme, aby ten výpadek byl co nejmenší. Naskočili už teď s námi, chceme po nich jednouché věci, bruslení a dobré napadání, prostě věci, které jim jsou vlastní,“ dodal.

Hokej v Česku je už zase s lidmi. Už můžete vidět aspoň přípravu naživo. Pokud se zase něco nepokazí, v září uvidíte Olomouc i s Davidem Krejčím.

HC Dynamo Pardubice Vše o klubu ZDE

HC Olomouc Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 13:46. Štetka, 17:53. Roman, 31:43. Herčík, 63:28. Ciencala

Hosté: 29:39. Kolouch

Sestavy

Domácí: Soukup (Frodl) – Robertson, Košťálek, Kolář, Hrádek, Vála, Zdráhal – Hecl, Musil, Blümel – Štetka, Roman, Cienciala – Koffer, Rohlík, Matýs – Pochobradský, Herčík, Anděl

Hosté: Lukáš (Kmec) – Rašner, Rutar, Groch, Dujsík, Valenta, Černý, Mareš, Řezníček – Klimek, Kučera, Tomeček – Burian, Knotek, Ministr – Bambula, Navrátil, Kunc – Tomajko, Kolouch, Mácha

Rozhodčí

Stadion

enteria arena

Návštěva

328 diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud