Ondřej Kuchař
2. ledna 2022 • 04:55

Omikron straší extraligu. Nejsou termíny, říká šéf. Jak se chrání Třinec?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jinde už covidová mutace omikron řádí naplno, v Česku zatím svou sílu vir neukázal. Podle veškerých prognóz je však jen otázkou času, kdy se tak stane. A zasáhne všechna odvětví, včetně hokejové Tipsport extraligy. V nabité termínové listině soutěže by bylo odkládání zápasů kritické. „Byl by to velký problém. Kdyby nám vypadly další termíny, jsme nahraní,“ přiznává ředitel ligy Josef Řezníček. V tématu iSport Premium se také dozvíte, jaká opatření proti koronaviru podniká (i nad rámec požadavků) Oceláři z Třince.



Na sto odložených zápasů NHL. Expresně ukončené mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě. Zrušený Spengler Cup ve Švýcarsku, odložené zápasy anglické fotbalové Premier League. Se zimním obdobím se ve světě rozjel i koronavirus, který zase kosí, co mu přijde do cesty, a bortí plány. Sportovce posílá do izolací, zamyká arény. Řeč je o covidové mutaci, která nese název omikron.

Očkovaný nebo ne, riziko nákazy je velké u všech. V Česku zatím jeho úder nepřišel, je však maximálně pravděpodobné, že se tak v lednu stane. „Varianta omikron je mnohem nakažlivější. Počet lidí, kteří ji mohou za krátké období chytit, může být obrovsky vysoký. Vlna se šíří světem a posunuje se směrem k nám,“ řekl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Na atak nemoci by se měla chystat i hokejová extraliga. Zatím se tak ale úplně neděje. Byť světová situace extraligového bosse Josefa Řezníčka klidným rozhodně nedělá.

„O opatřeních zatím můžeme akorát mluvit. Sledujeme zprávy ze zahraničí, jak se všude šíří omikron, který zřejmě všechno zapříčinil. V Česku se ale na konci roku čísla stále ubírala dobrým směrem, tendence nakažených byla klesavá. Já ale popravdě jen očekávám, kdy omikron vtrhne i k nám a rozjede se to,“ popisuje Řezníček pro Nedělní Sport.

„Zatím ale máme potvrzeno, že tohle není varianta viru, která by lidi posílala do nemocnic. Uvidíme, jak na to bude reagovat vláda, která před pár dny přijala nová opatření. V případě zvýšení počtu nakažených můžou přijít další změny. Zatím se ale řídíme tím, co je platné.“

Scénáře se zápasy před prázdnými tribunami, odloženými duely či v krajním případě s přerušením ročníku, zatím zůstávají u ledu.

„Tohle jsou ty nejkrajnější možnosti. Předem se na to připravuje těžko, protože nevíme, kdy a v jaké síle virus udeří. Nevíme, co to udělá, vir je nevyzpytatelný. Extraliga samozřejmě ten problém vnímá. Podívejte se do Ameriky. Leckde jsou diváci povolení bez limitu, ale stejně nechodí, protože mají obavy. My zatím jedeme na tisícovce. Pro kluby je to bohužel strašné, ekonomicky je to naprosto zanedbatelný počet. Pořád sčítají jenom ztráty. Dělat teď ale operace kvůli něčemu, co ještě nenastalo, to nechceme. Asi to přijde, ale otázek kolem je spousta. Nevíme, jak moc to půjde i na mladé zdravé lidi... je to těžké,“ pokračuje Řezníček.

Data ze zahraničí však optimisticky nevypadají. Byť by sice omikron pozitivně testovanému očkovanému sportovci zdravotní potíže způsobit neměl, jeho velká přenosnost je velkým strašákem. Stačí se podívat do švýcarského Davosu, kde Spengler Cup zhatila nákaza hned sedmnácti hráčů v týmu pořádajícího týmu.

V extralize kluby nemají povinnost hráče testovat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud