Pavel Ryšavý
25. ledna 2022 • 10:58

Sestup v extralize podle modelu: Zlín spasí jen zázrak, co sráží Kladno?

Autor: Pavel Ryšavý, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápasů je ještě dost, zbývá necelá třetina základní části Tipsport extraligy. Ano, dá se tím ještě docela dobře utěšovat, že stále přijde něco, zázrak. Ale třeba matematický model Game Score, který prezentuje analytik Ondřej Hudec na hokej.cz, říká, že v suterénu je prakticky hotovo. Zlín na 98 % sestoupí, Kladno se nevyhne baráži. Důvody? Zlín nemá šance, nedává góly, a kdyby nechytali výjimečně brankáři, je na tom ještě hůř. Kladno sráží zoufalá defenziva a pak taky tragická poslední desetiminutovka.



Odhodlání z nich cítíte. „Naděje umírá poslední, věříme. Pořád je před námi dost zápasů, musíme začít bodovat. Věřím, že to tak i bude,“ mluvil po porážce 1:4 v Pardubicích poměrně bojovně brankář Daniel Huf. Věřit je možná zásadní věc. Ale reálně už asi i jediná, která tradičnímu extraligovému celku zbývá.

Aby pod sebe dokázal našlapat Kladno, musí v příštích sedmnácti zápasech získat o 14 bodů víc než soupeř, což na první pohled nemožně nezní. Ve hře je 51 bodů. Jenže průměrně v sezoně dělá 0,64 bodu na utkání, takže teoreticky by měl udělat jen nějakých 10 bodů. Kladno jede tempem 0,98 bodu na zápas, tím pádem míří na dalších 16, pokud se výrazně nezmění jeho forma.

Takže teď to hlavní: Zlín potřebuje nasbírat kolem 30 bodů v posledních 17 zápasech, aby se dostal do baráže, nebo o něco méně s tím, že bude doufat v kladenský kolaps. Jenže když v 39 zápasech posbíral Zlín jen 25 bodů?

Jeho extraligová prognóza je špatná, vlastně prakticky jistě sestupová. Matematický model Game Score, který na hokej.cz využívá analytik Ondřej Hudec, taky tvrdí, že je hotovo. Na 98 % procent Zlín spadne. „Když jsem dělal predikce na celý ročník, byl Zlín pro model o něco lepší než Kladno. Jen výkony se to otočilo ve prospěch Kladna a od začátku října Zlínu herně utíká. Celou dobu jsou šance aspoň na baráž už v jeho prospěch. Je to díky tomu, že Kladno je v herních datech rozhodně blíž zbytku extraligy než Zlín,“ říká Hudec.

Systém funguje tak,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud